Hlavní obsah

Řadový dům majitelé proměnili v ráj pro milovníky knih a koček

Nenápadná a tichá brooklynská čtvrť Windsor Terrace v americkém New Yorku zaujala manželský pár spisovatelů natolik, že s koupí řadového domu ani chvíli neváhal.

Foto: Francis Dzikowski

Speciálně navržené police umožňují kočkám volný pohyb v přízemí i prvním patře.

Článek

Původní podoba interiéru novým majitelům úplně nevyhovovala, proto se rozhodli její proměnu svěřit do rukou architektů ze studia BFDO Architects. Cílem bylo pomocí barev a světla vytvořit nejen příjemné místo k práci a pro život, ale také zázemí pro rozsáhlou sbírku umění a knih. Nezapomněli však ani na další významné obyvatele domu – dvě plaché, ale zvědavé kočky.

Multifunkční bydlení

Ze starého domu architekti zachovali borovicové podlahy, kliky ke dveřím, zábradlí a starožitný kabinet v jídelně. Pro zvětšení a celkové otevření prostoru bylo nutné vybourat zdi.

Foto: Francis Dzikowski

Vestavěný starožitný kabinet pochází z domu před rekonstrukcí.

Přízemí je uspořádané do čtyř zón, které tvoří obývací část, prostor pro sledování televize, jídelna a kuchyň. Využití barev je patrné už při vstupu do domu, když se za vámi zavřou dveře v sytém odstínu amarantově růžové barvy. Obývací pokoj je vybavený čalouněným sedacím nábytkem a výraznými dekoracemi.

Prostoru jednoznačně vévodí velká knihovna. Některé z jejích výklenků mají zadní stěny v barvě cukrového melounu, které zajímavě ladí v kombinaci se vzorovaným kobercem a růžovým sofa. Konferenční stolek navrhla průmyslová designérka Eva Zeisel.

Foto: Francis Dzikowski

Vyvýšený pracovní kout si nechala majitelka vytvořit z recyklovaného dřeva.

Uprostřed místnosti se nachází funkční stěna s rafinovaně ukrytou klimatizací a domácím kinem. Na jedné straně stěna odděluje společenskou část s televizí a na druhé straně vytváří chodbu, z níž vedou dveře do suterénu a na toaletu.

Policový systém v podobě výklenků přichází přes celou stěnu obývacího pokoje až do jídelny. Jeho horní část je uzpůsobena pohybu kočičích obyvatel. Nechybí kočičí dvířka ani průlezy mezi patry domu.

Foto: Francis Dzikowski

Menší toaleta se nachází i v přízemí.

Ústředním motivem jídelny se stal zrestaurovaný vestavěný kabinet. Závěsné svítidlo Big Bang, které navrhli pro italskou značku Foscarini Vicente García Jiménez a Enrico Franzolini, osvětluje jídelní stůl X-Rod od Recycled Brooklyn.

Z kuchyňské části je přímý vstup na balkón, odtud vedou schody v industriálním stylu na zadní dvorek se zahradou.

Foto: Francis Dzikowski

Do suterénu mají kočky vstup zakázaný.

Kam kočka nemůže

Jedinou částí domu, kde se majitelé řídí heslem „kočkám vstup zakázán“, je suterén.

V přední části si pár nechal vybudovat domácí tělocvičnu, zadní část pak slouží pro ubytování hostů, odtud je opět přístup na zahradu.

Velká francouzská okna jsou charakteristickým prvkem celého domu a dokonale prosvětlují celý interiér.

Foto: Francis Dzikowski

Spisovatelské hnízdo

V prvním patře si majitelka nechala zřídit vyvýšené místo s pracovním koutkem obloženým dřevěnými prkny, kde může nerušeně tvořit. Konstrukci tvoří recyklované dřevo, které pochází z domu před rekonstrukcí.

Foto: Francis Dzikowski

Součástí je balkón s výhledem na zahradu. Pro majitele je příjemným zpestřením, když chtějí načerpat energii a odpočinout si mezi prací.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Dana Klomínková, www.modernibyt.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám