Hlavní obsah

Řadový domek zaručí pohodlí, ale i soukromí

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Důvody ke stěhování do rodinného domu jsou různé. Často se ale novopečení majitelé shodují, že potřebovali více úložného prostoru, kousek zeleně kolem sebe a větší soukromí. A tak logicky přišel první krok: hledání vhodného pozemku a solidního stavitele. Navštívili jsme mladou rodinu se dvěma dětmi, která už cítila, že bydlení v centru města ve staré zástavbě jim příliš nesvědčí.

Foto: Petr Horník, Právo

Jídelna, kuchyň a obývací pokoj jsou navzájem propojené, podlahová plocha celkem 42 m2. V místnosti nechybí krb a posuvná francouzská okna, kterými se vchází do zadní části zahrady.

Článek

Sice mají vše na dosah, ale ruch města, jeho anonymita, to vše jim začalo vadit. A tak k nápadu pořídit si bydlení na okraji města nebylo daleko.

Foto: Petr Horník, Právo

Z ložnice v horním patře o velikosti cca 19 m2 lze vejít na druhý horní balkon. Paní domu si pochvaluje i šatnu, která na relaxační místnost přímo navazuje.

Manželé začali uvažovat o menším rodinném domku, který by nebyl zbytečně velký, ale byl praktický, účelný, jednoduše řečeno dobře sloužil. Oba se shodli, že nemají dostatek času ani odvahy na individuální výstavbu, a tak spíše pátrali po šikovné developerské firmě, která nabízí projekty na klíč.

Řadovka nabídla, co hledali

Požadavky na lokalitu byly jasné: manželé chtěli bydlet tam, kde je dobrá sociální vybavenost. Tedy škola, zdravotní zařízení, restaurace, sportovní zázemí. Zároveň však to muselo být v blízkosti města, protože každý den dojíždějí do práce a desítky kilometrů najetých v autě ubírají síly a čas. Po delším hledání na internetu je zaujal tip od známých, a tak se rozjeli prohlédnout si pozemek a jeho okolí.

Foto: Petr Horník, Právo

V horním podlaží řadového domu je dětský pokoj o velikosti bezmála 20 m2. Žluto-oranžová kombinace na stěně a nábytku je optimistická, vybízí ke kreativitě.

„Dozvěděli jsme se, že se tu budou stavět řadové domy. Nejdříve nás to trochu odradilo, protože se jim lidově říká paneláky naležato, ale po zhlédnutí projektu jsme změnili názor,“ vysvětluje paní domu. Řadový dům byl totiž velkorysý co do velikosti a dispozice, navíc řešen tak chytře, že sousedy prakticky nevnímáte.

Foto: Petr Horník, Právo

V klidové části domu je i pracovna o velikosti 14 m2, která příležitostně slouží na přespání pro hosty.

„Dům se nám začal líbit, protože nabízel vše, co jsme hledali. Dětské pokoje pro každé dítě, místnost na pracovnu, a hlavně komoru a šatnu, která pojme šatstvo a veškeré sportovní vybavení, v pohodě uložíme sezónní věci,“ říká hostitel. Oba se přitom shodují, že dům je komfortní, ale nezatěžuje úklidem ani náklady na provoz.

Prostor, světlo a kontakt se zahradou

Manželé si vybrali krajní dům, protože má prostornější zahradu a je na ní možné z interiéru vyjít ze dvou míst (obývacího pokoje a přímo od kuchyňské linky). Pohledy sousedů je rušit nebudou, protože z jedné strany nejsou v přímém kontaktu s domem a na druhé straně řadovku s terasou opticky odděluje vyšší zídka, u které manželé plánují vysadit popínavky.

Foto: Petr Horník, Právo

Prostorná a pohodlná koupelna v patře je vybavena vanou i sprchovým koutem.

Dům má dispozici 5+kk, podlahovou plochu příjemných 185 m2. V horním patře jsou dva balkony, v přízemí dvě terasy a vnitřní garáž, do které lze vstoupit rovnou z domu. Dům má moderní střih krychlového tvaru s rovnou střechou, zdobí ho zvenku cihlové obkladové pásky a titanzinkové zábradlí, parapety. Zajímavým prvkem jsou okapy, které jsou vedeny vnitřkem domu (nejsou zvenčí vidět) a ústí přímo do odtokové nádrže na dešťovou vodu (7 m3).

Foto: Petr Horník, Právo

Koupelna v přízemí o velikosti lehce přes 4 m2 slouží k rychlému osprchování, součástí je i toaleta s umyvadlem.

Na zahradě o velikosti 378 m2 je příjemná vydlážděná terasa a kompletní příprava pro automatickou závlahu. Nad ní naši hostitelé zajásali, protože jedině pravidelné kropení trávníků a květin v naší nepřítomnosti udrží zahradu svěží a zelenou. Dům je postaven z klasických porothermových cihel, je v nízkoenergetickém standardu a lze ho vytápět podle potřeby elektřinou nebo plynovým kotlem, který se obsluhuje v technické místnosti. Okna v domě jsou dřevěná a perfektně ladí s dřevěným venkovním zábradlím.

Interiér promyšlený do detailu

Součástí přízemí domu je garáž na jedno auto, která má velikost 21 m2 a slouží i na uložení kutilského a zahradního nářadí.

Foto: Petr Horník, Právo

Do horního patra se dostaneme po schodech s dřevěným obkladem - dub lakovaný, zábradlí je nerezové trubkové.

Z garáže lze vstoupit „suchou“ nohou do předsíně, kde je zádveří a samostatná šatna, kterou majitelé pojali jako velkorysý botník s vestavěnou šatní skříní. Dále je zde komora, na kterou nedá dopustit paní domu. Má na policích vyskládané čisticí a úklidové pomůcky a prostředky včetně vysavače a domácího skládacího žebříku.

Foto: Petr Horník, Právo

Z dalšího dětského pokoje lze vyjít na balkon (8 m2). Místnost je prostorná, nechybí ani úložné skříně.

Praktická je také technická místnost, kde je kromě kotle i pračka se sušičkou a prádlo připravené na žehlení. Hygienické zázemí jistí koupelna se sprchovým koutem, umyvadlem a toaletou.

Hlavním prostorem je ale obývací pokoj propojený s kuchyní a jídelnou, který má komfortních 42 m2. Lze odtud přímo vstoupit na terasu skrze francouzská okna, která mají posuvné křídlo tzv. po stěně do strany, takže v prostoru nepřekáží. Hlavní výhled do zahrady s velkým prosklením je orientován na západ, proto manželé uvítali dálkově ovládané předokenní žaluzie, které nejen přistíní v létě interiér, ale jsou i dobrým bezpečnostním prvkem.

Foto: Petr Horník, Právo

Jídelna

Foto: Petr Horník, Právo

Kuchyň

Z přízemí lze do zahrady vstoupit i prosklenými dveřmi z kuchyně. V horním patře se nachází klidová zóna rodiny: dva dětské pokoje (z jednoho lze vejít na balkon) o velikosti bezmála 20 m2, pracovna a ložnice, rovněž se vstupem na balkon. Nechybí samozřejmě prostorná pohodlná koupelna s vanou a sprchovým koutem a samostatná toaleta s umyvadlem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám