Hlavní obsah

Půvabné kosatce mají mnoho tváří

Právo, Novinky, Andrea Mičková

Květy kosatců mohou být pro tvorbu našich květinových záhonů přinejmenším stejně mocnou inspirací, jakou byly a jsou pro mnohá umělecká díla.

Článek

Rod Iris zahrnuje přes 200 druhů a četné křížence a kultivary. Svět kosatců je plný nádherných barev těch nejjemnějších odstínů. To je důkazem, že latinské pojmenování kosatců jménem bohyně duhy Iris jim právem náleží. V paletě něžných tónů chybí pouze šarlatová a oranžově červená.

Mimo barvu se mnozí šlechtitelé zaměřili na tvar, pevnost a odolnost květů vůči nepříznivému počasí. Nejnovější odrůdy mají tak silné okvětní lístky, že ani sluneční žár nebo prudký déšť nepoškodí jejich obdivovanou krásu.

Kosatce se rozdělují podle výšky a doby květu do tří skupin:

- vysoké zahradní kosatce kvetoucí pozdě, koncem května

- střední zahradní kosatce, kvetoucí v době mezi nízkými a vysokými zahradními kosatci

- nízké zahradní kosatce, kvetoucí časně od poloviny dubna

Možnosti zahradních úprav

Kosatce vousaté není snadné umístit na zahradě,jsou tak výrazné, že se jen těžko doplňují ostatními květinami. Vždy si prosadí samostatné, mimořádné místo. Při neopatrné kombinaci s jinými výraznými trvalkami nastává soupeření, které potom jinak hezkou výsadbu roztříští. 

V malých zahradách  je vhodnější se rozhodnout pro jednu odrůdu v jedné barvě a k ní vybrat doplňující decentní skupinu květin. Nejlépe doprovázejí rostliny kosatců traviny, ostrožky, silenky či len. Nenuceně podtrhnou jejich důstojnou krásu.

Pestré barvy a tvary - to jsou kosatce. Foto: Robert Vít

Kosatec sibiřský už se kombinuje snadněji. Modř hybridů přechází od světle modré až po tmavě lila a modrou. Tyto přírodní tóny je ideální kombinovat se žlutě kvetoucími trvalkami. Vhodnými partnery jsou bíle kvetoucí řebříček bertrám (Achillea ptarmica), zelenožlutý medově vonící kontryhel (Alchemilla), blankytně modrá jirnice (Polemonium), růžově až bledě fialová žluťucha orlíčkolistá (Thalictrum), žlutý až žlutooranžový upolín (Trollius chinensis), který však nevysazujeme do popředí, protože brzy po odkvětu zatáhne a zůstávají po něm holá místa.

Na kosatce vousaté navazuje dobou květu kosatec zvrhlý nebo také kosatec žlutofialový (Iris spuria). Jsou to robustní rostliny, které vytvářejí s turany, šalvějemi a různými druhy trav krásné přirozené kombinace.

Kosatce z Japonska

Japonské kosatce jsou menší skupinou, která působí obdivuhodně na vlhkých březích rybníků a jezírek. Bezpodmínečně vyžadují kyselou půdu bez vápníku. To vysvětluje jejich vzácný výskyt v zahradách a bohužel také časté zklamání po výsadbě.Z pobřežních lučin japonských řek, pravidelně na jaře zaplavovaných, v létě suchých, pochází kosatec Kaempferův (Iris Kaempferii). V průběhu vegetace většina odrůd vyžaduje dodržení rytmu záplav a sucha.

Do konce června se tyto rostliny musí pěstovat v bahnité půdě. Půda musí být po určitou dobu zalita vodou. V letních měsících již nemusí být zabahněna. V trvale suché půdě živoří a hynou. Podobný typ květu i stejné nároky má náš domácí kosatec žlutý (Iris pseudocorus).Velmi brzy rozkvétají cibulovité kosatečky: Iridodictium danfordiae a Iridodictun reticulatum.

Surovina pro parfém

Sušený oddenek určitých druhů kosatce, zvaný fialkový kořen, byl základní surovinou ve středověké parfumerii a farmacii. V Evropě má vonné oddenky kosatec německý (I. germanica), s bílými nebo fialovými květy a jeho klon, někdy uváděný jako samostatný druh - kosatec florentský (I. florentina) s namodralými květy - dále u nás velmi častý kosatec bledý (I. pallida) se světle modrými květy.

Tyto druhy jsou časté na našich zahradách, zejména na venkově. Nejvhodnějším obdobím pro odebírání vonných oddenků je srpen, při přesazování kosatců. Kořeny se pak vysuší při 40 °C. Nastrouhaný kořen se pak používá jako ustalovač do vonných směsí. Jeho úkolem je absorbovat a udržet vůni směsi co nejdéle.

Reklama

Související témata:

Související články

Bydlení v souladu s přírodou

Zahrada na jižním okraji metropole splňuje představy našich hostitelů. Odpovídá jejich zálibám i vkusu. Je zdrojem krásy, příležitostí k odpočinku, bezpečným...

Na zahradě by neměl chybět přístřešek

Lehké zahradní stavby jako pergoly, loubí či brány jsou stále oblíbené. Většinou slouží jako opora pro pnoucí se dřeviny, k přistínění teras a jiných...

Originální zelená fasáda pro dům

Dům oděný do zelených šatů je ve srovnání s šedí klasické fasády originální, ať už se po něm šplhá psí víno, přísavník nebo pnoucí růže.

Výběr článků

Načítám