Hlavní obsah

První útulnu v pohoří v Bosně a Hercegovině si vyžádali a postavili místní horolezci

Novinky, Jana Nesvadbová

Takzvané útulny, neboli chatky umístěné nejčastěji v horách a určené turistům, aby měli kde přečkat nepříznivé počasí, které je na cestě zastihne, anebo i přespat, pokud jsou na delší cestě, se objevují v mnoha evropských zemích. První vyrostla i v pohoří Visočica v Bosně a Hercegovině. Na přání místních horolezců ji navrhli architekti z ateliéru Filter Arhitektura.

Foto: Jadran Čilić

Bivak v údolí svíraném pohořími Visočica a Bjelašnica

Článek

Drobné, obvykle dřevěné přístřešky pro turisty jsou doménou hlavně skandinávských zemí. Unavený poutník má náhle před sebou místo, kde může posedět v závětří, pokochat se nádherným výhledem, něco pojíst, uvařit si něco teplého k pití, a pokud se sibérie venku protáhne, má kde přespat.

Architektonický oříšek
Útulny, nebo minichatky, chcete-li, jsou pak také zajímavou výzvou pro architektonická studia. Čeká se totiž od nich, že vytvoří návrh příbytku, který na pár metrech čtverečních nabídne vše potřebné - místo k posezení, ke spánku, někdy i s menším vybavením, jako je například malý vařič či rovnou kamínka. Příbytek ale musí být nejenom velmi stabilní, ale zároveň schopný odolávat náročnému podnebí, nezřídka vysokohorského pásma. Chatky bývají navíc umístěné zpravidla v obtížně přístupném terénu. Jejich konstrukce tudíž musí navíc umožňovat přepravu do lokality, kam vede jen pěší stezka, v lepším případě musí být schopna leteckého transportu pomocí helikoptéry.

Chatka nese název Zoran Šimić na počest horolezce a velkého propagátora horolezectví, jenž v roce 2017 zemřel. Bivak je možné objevit na okraji údolí Rakitnica, které vede mezi pohořími Visočica a Bjelašnica, v oblasti Hrebljev Greb. Je to jedno z mála míst, kde turistické trasy protínají kaňon a spojují obě pohoří.

Na tomto místě se pak otevírají nádherné výhledy. Celá oblast se v posledních letech stává čím dál více turisticky atraktivní, a to i díky mnohem lepší dostupnosti po silnicích, jejichž síť zde stále houstne.

Hravé prostředí a spousta svazků. Nová mikroknihovna vnáší do města výjimečný zážitek

Tipy a trendy

Vnitřní prostor je rozdělen do tří výškových úrovní, které jsou současně podlahami, postelemi nebo lavicemi. Dvě protilehlé strany interiéru vytvářejí proti sobě kaskády, na nichž si proti sobě může posedat až devět návštěvníků najednou.

Objem chatky s celkovou plochou podlah 14 metrů čtverečních je pak minimalizován tak, aby v krajině působila co nejméně nápadně.

Foto: Jadran Čilić

Výhled z podlouhlého okna připomíná promítání filmu.

Foto: Emir Handžić

V chatce se pohodlně může usadit až devět lidí.

„Bivak jsme postavili z velmi omezených zdrojů, v obtížných horských podmínkách, ale s obrovským dobrovolným nasazením a spoluprací, které by nebyly možné v ryze komerčním kontextu. Hlavní výzvou při výstavbě byla doprava. Proto jsme pro přepravu stavebního materiálu na místo použili vojenskou helikoptéru,” popisuje hlavní architekt Kenan Vatrenjak.

Aranka učí své obyvatele žít zodpovědně a šetrně

Tipy a trendy

Ten je ostatně sám horolezcem, takže při práci na projektu mohl zúročit nejenom své profesní zkušenosti, ale také ty horolezecké. Projekt a vybudování chatky si vyžádal místní horolezecký klub Zeljeznicar, jehož členové se na stavbě aktivně podíleli.

Foto: Dženad Džino

Chatka se stane příjemným místem k odpočinku a přečkání nepříznivého počasí pro turisty, kteří čím dál častěji míří do pohoří Vysočica.

Anketa

Už jste někdy v horách na útulnu narazili?
Ano, a dokonce u nás.
29 %
Ano, ale v zahraničí.
19,2 %
Ne, ještě ne.
34,7 %
Nechodím po horách.
17,1 %
Celkem hlasovalo 1208 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Malá chatka střechu a zdi má i nemá

Jednoduchou noclehárnu umožňující prožít noc přímo pod alpským nebem plným hvězd navrhla dvojice italských architektů Fabio Vignolo a Francesca Turnaturiová....

Výběr článků

Načítám