Hlavní obsah

Projekt 3xR představuje nábytek recyklovaný designéry, je inspirací pro kutily

Novinky, tnk

V rámci letošního Designbloku byla k vidění i přehlídka recyklovaných výrobků. Výstava upozornila na nakládání s odpady v naší společnosti, které je často možné využít pro vznik nápaditých předmětů do domácnosti. Projekt 3xR je tak cennou inspirací.

Foto: Novinky

Hodiny od Petry Zacpalové vznikly z poškozených dekorací do interiérů.

Článek

Projekt 3xR má tři základní hesla, která vystihují proces vzniku nových interiérových objektů - „Redukuj, renovuj, recykluj“. Nejdřív se shromažďuje poškozený nábytek a z něj pak vybraní designéři vytvářejí nové kusy.

Odpad se tak pro designéry stává atraktivním materiálem, který díky jejich kreativitě může sloužit dalším generacím.

Foto: Novinky

Pigpongový stůl od Štěpána Kuklíka vznikl z knihovny, květinové dekorace a kuchyňského prkénka.

Letos stály za pozornost hlavně zajímavé lustry. Zuzana Pavlechová a Mária Čujová si vyhrály s podlahovým materiálem a vytvořily osvětlení Tý-Ko. Blanka Hloušková tvořila z plastové misky na jídlo a obruče z jiného zničeného lustru. Lucie Ulíková zase vytvořila lustr z bílé a černé zátěžové pásky pro svazování palet a z plastové hadičky.

Foto: Novinky

Zleva: působivá osvětlení mohou vzniknout i z podložek na podlahu, objekt Heratbeat od Jana Čermáka je důkazem, že šperk nebo dekorace do interiéru může vzniknout i z odpadu.

Designéři mají na výrobu nového nábytku zhruba necelý týden. Během této doby se snaží vytvořit co nejkvalitnější výrobek s přidanou hodnotou.

Foto: Novinky

Květinové věšáčky od Lenky Damové a Borise Klimka ze sezónní dekorace mají odklápěcí vrchí část, díky čemuž se lehce montují.

Smyslem akce je ušetřit životní prostředí, a tak pomoci i sami sobě. Po skončení projektu budou díla spolu s dalšími designérskými kousky prodána v internetové aukci, a to 25. listopadu v pražském kině Aero.

Foto: 3xr

Designér Filip Kosatík tvořil objeky z vyhozených dětských židliček. Vytvořil zajíce, buvola i bulldoga.

Výtěžek aukce jde na aktivity Sdružení Tereza, putuje tedy k neziskové organizaci, která se zaměřuje na ekologickou výchovu a snaží se upozorňovat veřejnost na problematiku ochrany životního prostředí.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám