Hlavní obsah

Proč si pořídit čističku vzduchu

Právo, Karolina Černá

Kuřáci, astmatici, alergici, rodiny se zvířaty v domácnosti - to jsou potenciální adepti na nákup čističky vzduchu. Vybíráme ji podle toho, jaký typ znečištění v ovzduší potřebujeme likvidovat.

Foto: DAIKIN

Japonská čistička vzduchu Daikin MC 70 L dosahuje vyšší účinnosti čištění vzduchu (6násobná filtrace vzduchu, 4 rychlostní režimy + turbo režim). Průtok vzduchu se automaticky přizpůsobuje znečištění vzduchu. Cena 11 190 Kč

Článek

Výrobci čističek vzduchu slibují, že jejich produkty dokážou v interiéru zachytit až 96 % polétavých částic, nejčastěji prachu, pylů, výkalů roztočů a plísní.

Chceme-li čističkou také vlhčit vzduch, volíme tu s vodním filtrem. Když má být vzduch ionizovaný, pořídíme si výrobek opatřený ionizátorem. Mnoho čističek vlastní kombinaci filtrů, takže nabízí více služeb v jednom produktu.

Co je dobré vědět

Než si pořídíme do domácnosti s alergikem či astmatikem čističku, poradíme se s lékařem, jaké funkce čističky by doporučil. Přece jen jde o investici od hranice tří čtyř tisícovek výše. Zdravým lidem přijde čistička vhod, žijí-li v prašném prostředí či ve městě stíhaném smogem.

Foto: AQUEL

Ve vodní čističce vzduchu Aqua Air je aplikováno 6 úrovní filtrů, aby bylo možné odstranit drobné částice prachu o velikosti 0,3 m, formaldehyd a těkavé organické sloučeniny. Běžná cena 34 980 Kč

Existují názory, že podobnou službu ovzduší jako čistička prokážou mokré prostěradlo a stěna s květinami. Je diskutabilní, do jaké míry to platí např. pro alergiky na plísně. Do jedné místnosti umísťujeme jeden přístroj. Podle velikosti prostoru volíme úroveň nastavení výkonu. Místnost musí být uzavřená.

Foto: CYRIL & METODĚJ s.r.o. (3x)

Model pro střední místnosti (pokoje, malé učebny) WAC-U300 za 8390 Kč

Přístroj umístíme ve střední vzdálenosti mezi oknem a dveřmi nebo na poličce, stolku, aby vyústění proudu čistého vzduchu směřovalo do dýchací zóny. Ideálně má být čistička v provozu trvale, nebo alespoň po dobu pobytu osob v místnosti (ne méně než hodinu).

Výhody a nevýhody

Bonusem některých čističek je, že ionizují vzduch lehkými zápornými ionty, čímž zejména v panelácích minimalizují tzv. syndrom nemocných budov (pálení očí, suchá podrážděná pokožka, permanentní rýma, chrapot, bolesti hlavy).

Některé typy čističek ale při nabíjení vzduchu ionty produkují ozón! Ptejme se na to při nákupu.

Foto: BEAM

Čistička vzduchu Oxygen Ultra nabízí 3 stupňovou filtraci: uhlíkový filtr, HEPA filtr, technologii PlasmaWave, která tvoří kladně a záporně nabité ionty a přitom neprodukuje ozón. Cena od 8059 Kč.

Má-li nám čistička prokázat dobrou službu, řídíme se doporučením výrobce a měníme pravidelně její filtr (obvykle po půl roce). Přístroje z tzv. inteligentní skupiny (např. Winix) samy upozorní, kdy je čas na výměnu. Vyhodnotí čas a výkon, takže se filtr nemění ani příliš zanesený, či naopak málo opotřebovaný. K čištění potřebuje filtrační kazetu a plasmagenerátor.

Model pro malé místnosti (kanceláře, ordinace, dětské pokojíčky) WAC-P150. Cena 5590 Kč

Výměna kazety trvá několik sekund, není třeba vyměňovat několik druhů filtrů. Senzory inteligentních přístrojů přizpůsobí výkon čištění skutečnému znečištění vzduchu v místnosti, stejně tak reagují na setmění klidovým a příjemným nočním režimem.

Model pro velké místnosti WAC-U450 za 10 990 Kč

Kombinace několika filtračních stupňů bývá doplněna UV lampou, hubící mikroorganismy.

Pohled do budoucnosti

Čistič vzduchu Aeroball od polského designéra Jana Ankiersztajného byl představen na Designbloku 2013.

Foto: ELECTROLUX

Čisticí koule

Soubor vznášejících se svítících koulí, které čistí vzduch v místnosti a dodávají mu příjemnou vůni, pracuje na zlepšení vzduchu v interiéru. Koule levitují prostorem díky heliu a klesnou k zemi, když je potřeba je vyměnit.

Vlastnosti dobré čističky

  • Protiprašná účinnost 80 % a více
  • Vzduchový výkon min. 1-1,5x vyšší než objem místnosti (vzduchový výkon se uvádí většinou v m3 a udává objem vzduchu, který čistička zvládne vyprat za 1 hodinu)
  • Hlučnost 40dB(A) a méně
  • Automatický režim průtoku vzduchu v reakci na míru jeho znečištění
  • Indikátor zanesení filtru a režimu, ve kterém přístroj právě pracuje
  • Dálkové ovládání

Tipy na nákup

Nejlepší je čističku vyzkoušet, někteří výrobci nabízejí 14denní test zdarma, tyto akce ale bývají nepravidelné.

Během testu sledujeme mj. hlučnost čističky a spotřebu energie i výšku provozních nákladů. Zajímáme se o životnost filtrů a způsob jejich výměny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám