Hlavní obsah
Čínský projekt nabízí jako řešení pro městskou zástavbu rezidenční výškové budovy plné zeleně. Foto: MAD Architects (5x)

Problém husté zástavby ve městě má vyřešit vesnice budovaná na výšku

Nový návrh rezidenčního bydlení, tentokrát pro Los Angeles, navrhl známý čínský architekt Ma Jen-sung. Jeho objekt nese název Cloud Corridor podle rychle se rozvíjející oblasti stejného jména, která možná není tak známá jako nedaleké Silicon Valley, ale stejně tak se do ní sjíždějí nejlepší inženýrské mozky z celého světa. Podle projektu je řešením přeorientování směru, podle nějž se město má rozrůstat - z horizontálního na vertikální.

Čínský projekt nabízí jako řešení pro městskou zástavbu rezidenční výškové budovy plné zeleně. Foto: MAD Architects (5x)
Problém husté zástavby ve městě má vyřešit vesnice budovaná na výšku

Čínské studio MAD představilo projekt v rámci výstavy „Příbytek: Přehodnocení způsobu, jakým žijeme v L.A.“ v Muzeu A+D.

Ma Jen-sung, opět dle principů pro Město Šan-šuej (v překladu Město hor a vod), navrhuje začít ve městě andělů stavět výškové budovy, které by sloužily jako svého druhu zelené vesnice, jejichž ulice by ovšem směřovaly vzhůru a nikoli po zemi do stran.

Propojením mezi výškovými stavbami a okolní zástavbou má být zazeleněné pódium, které zastřeší jak vestibul nově budované stanice metra, tak lobby budov.

Foto: MAD Architects

Ústředním bodem čínského projektu je devět propojených věží rozčleněných na různé čtvrti s vlastními veřejnými prostranstvími a se zahradami. Přirozený pohyb napříč věžemi by v jejich obyvatelích spontánně vytvářel pocit komunity, která má co společně sdílet, proč a kde se stýkat i o co pečovat.

Velké množství zeleně, vertikální zahrady a spousta veřejných prostranství určených pro společný život obyvatel domů jsou hlavními rysy projektu Cloud Corridor.

Foto: MAD Architects

Zároveň, jak je u Ma Jen-sungových projektů vždy důležité, obyvatelé takovéhoto rezidenčního objektu by měli možnost ve svém každodenním životě vnímat přítomnost okolní přírody a užívat si života v prostředí, které jí vychází maximálně vstříc, které ji doslova vyzvedá ze země vzhůru do oblak.

Nová budova by významně změnila panorama města.

Foto: MAD Architects

Projekt nazvaný podle místa svého určení Cloud Corridor by podle návrhu mohl vyrůst nad stanicí metra, která má být v této části Los Angeles brzy postavena.

Vlastní stanici a rovněž tak vstupní halu rezidenčních věží má zakrývat pódium se zatravněným povrchem, osázené stromy a sloužící jako park.

Vystavený projekt čínských architektů v Muzeu A+D V Los Angeles

Foto: MAD Architects

Napište nám

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahradu a rádi byste se pochlubili?

Napište nám do redakce na adresu: bydleni@novinky.cz.

 

yknivoNumanzeSaNyknalC
Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.

Reklama

Související články

Výběr článků