Hlavní obsah

Přízemní dřevostavbu si majitelé postavili podle domků v Kanadě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při návštěvách příbuzných v Kanadě byli majitelé fascinováni místní architekturou dřevěných domů natolik, že se rozhodli postavit si podobnou dřevostavbu doma v Jižních Čechách. "Přes drobnosti, které se projeví vždy až při provozu, jsme spokojeni a užíváme si novou zkušenost s bydlením v rodinném domě," pochvalují si majitelé jednopodlažní energeticky úsporné stavby.

Článek

Na začátku byla prohlídka již hotového jednopodlažního domu. Samotná výstavba už byla otázkou několika měsíců, což je jedna z předností dřevostaveb.

Po zvážení všech možností se manželé rozhodli pro výstavbu nízkoenergetického domu podle individuálního projektu, který zohledňoval jejich veškeré potřeby. Původně počítali, že dům budou obývat jen sami, ale nakonec se pro bydlení s rodiči rozhodla i dospělá dcera. Dispoziční řešení bylo tudíž navrženo tak, aby poskytlo všem dostatek soukromí, zároveň je však domyšleno i do praktických detailů. A nejinak je tomu se zařízením interiéru.

Energeticky úsporný dům spolu se zahradou představuje pro své majitele zázemí, kde si mohou odpočinout od pracovních povinností spojených s provozem vlastní firmy. Jako hlavní body si vytyčili vysokou funkčnost, bezproblémový a finančně přijatelný provoz a snadnou údržbu, to vše i s výhledem do budoucna, neboť tento dům pro ně není přestupní stanicí, ale místem, kde se hodlají zabydlet natrvalo.

Soukromí si dřevostavba chrání maximální uzavřeností z uliční fronty, kam ústí pouze vjezd do garáže, ze které je pak přes chodbičku přímý vstup do domu. Protipólem je krytá terasa, přístupná z obývací části, obrácená do zahrady, která nabízí příjemné posezení s výhledem do kraje. K relaxaci slouží krytý bazén, u kterého se buduje domek pro ukládání zahradního nábytku, dovybavený toaletou a sprchou, aby nebylo nutné odbíhat dovnitř.

Dřevostavba má atypický tvar, je rozdělena do tří částí, z nichž krajní tvoří garáž a centrální obytný prostor, mezi ně je vložena část s hlavní vstupem, zádveřím, hygienickým a provozním zázemím a ložnicemi. Konstrukčně je stavba řešena jako nepodsklepená, postavená na betonové základové desce.

Pro vnější a vnitřní příčky i stropy byly použity sendvičové panely Atrium na bázi dřeva s tepelnou izolací 180 mm, se součinitelem prostupu tepla U=0,19, čímž splňují parametry pro nízkoenergetické domy. Kromě výborných tepelně izolačních vlastností mají dřevostavby od firmy Atrium i vysoce kvalitní zvukovou izolaci (obvodová stěna Atrium Rw = 46 dB, příčková stěna Atrium Rw = 45 dB). Dalším plusem je udržení optimální vzdušné vlhkosti v interiéru, vytvářející příjemné klima.

Interiéru vévodí praktické řešení mnoha běžných situací, které vyplývají z každodenního provozu (například pro domácí práce byla vyprojektována místnost přímo navazující na kuchyň, mezi garáží a domem je vstupní chodbička s dvojicí dveří, které zabraňují možnému vniknutí zápachu a prachu z garáže, příčka z luxferů nejen ozvláštňuje rodinnou koupelnu, ale především přináší denní světlo do chodby).

Vtipně komentují majitelé koupelnový obklad s netradičním plastickým dezénem inspirovaným Braillovým slepeckým písmem: „Až budeme ve stáří špatně vidět, vyčteme si z obkladu cestu po koupelně, a pokud se písmo naučíme číst, tak se třeba dozvíme i něco zajímavého."

Jak už to ale bývá, žádná stavba není nikdy docela hotová a sebepečlivější příprava někdy neodhalí skutečnosti, které v běžném provozu nebudou takové, jak se od nich očekávalo. Pán domu je člověk precizní, a tak se nemůže smířit například s vchodovými dveřmi drhnoucími o čisticí zónu. Dnes by rozměrnou rohožku zapustil do úrovně dlažby. Také samotné vchodové dveře byly předmětem starostí, protože bezpečnostní zámek vyžadoval neustálé nošení klíčů i na zahradu, ale tato obtíž je už minulostí.

Posledním nešvarem, který si říká o nápravu, je regulace vytápění. Bude potřeba vytvořit vícezónový systém, který reaguje na teplotu v každé místnosti, nikoliv jen v centrálním prostoru, čímž vznikají velké teplotní rozdíly v místnostech. Pokud jde o změny přímo v projektu dřevostavby, došlo by na větší prosvětlení pokoje dcery, jehož jediné okno nedodává optimum denního světla.

"Aby nám dům sloužil k plné spokojenosti, a to i po stránce estetické, neváhali jsme někdy už hotové dílo odstranit a vše udělat jinak. Tak tomu bylo v případě kuchyňské linky. V prodejně jsme odkývali návrh s osvětlovací rampou a oblíbeným tyčovým stojanem na skleničky. Když byla linka nainstalována, tyč nám stále vadila, a tak jsme se jednou v noci rozhodli a ještě z původního bytu dojeli do domu celé monstrum odmontovat," vypráví majitelé přízemní energeticky úsporné dřevostavby.

Technické údaje

Dispoziční řešení: 4 + kk

Podlahová plocha: 202,62 m²

Zastavěná plocha: 221 m²

Konstrukční řešení: nepodsklepená dřevostavba na betonové základové desce, stěny a stropy montované ze sendvičových panelů na bázi dřeva s tepelnou izolací 180 mm (součinitel prostupu tepla U=0,19 W/m²K), fasáda strukturní omítka kombinovaná s obkladem, mezi koupelnou a chodbou příčka z luxferů

Střecha: pultová, vazníková, krytina bonnský šindel

Výplně otvorů: okna 6komorová plastová, vchodové dveře plast, interiérové dveře dýhované s obložkovou zárubní

Vytápění: plynový kombinovaný kotel, podlahové vytápění a radiátory, v koupelně topný žebřík

Odhadovaná cena stavby: 4 000 000 Kč

Zuzana Ottová, www.mujdum.cz

Reklama

Související témata:

Související články

Dům na zeleném vršku se otevírá jen do zahrady

Klid, pohoda a relaxace dýchají z bydlení čtyřčlenné rodiny v západočeském podhůří. Rodinný dům stojí na okraji města, na zeleném návrší, které nabízí doslova...

Klasický dům s moderním duchem na přání

Klasický tvar s přesahující valbovou střechou, režné zdivo, krytá terasa přímo navazující na zahradu - to vše jsou charakteristické ingredience z autorské...

Výběr článků

Načítám