Hlavní obsah

Přízemní domek splňuje potřeby mladé rodiny na jedničku

Pod elegantní kombinací bílé omítky a režného zdiva se ukrývá dřevostavba ze sendvičových dílů. Majitelé si pochvalují její výborné tepelně izolační vlastnosti, které se významně odrážejí v úsporách za vytápění.

Foto: Robert Virt

Přiznané trámoví nad terasou vytváří zajímavý efekt a zároveň venkovní obytný prostor hřejivou barvou dřeva protepluje a zútulňuje. O co nejbližší kontakt se zahradou se starají velká okna v obývací a jídelní části.

Článek

Na začátku byla klasická situace: rozrůstající se rodina a boj s nedostatkem prostoru. „Vzhledem k tomu, že jsme již měli za sebou zkušenost s předchozí rekonstrukcí starého domu, zvítězilo jednoznačné rozhodnutí vystavět tentokrát dům nový,“ vyprávějí majitelé.

Foto: Robert Virt

Ve štítech nejsou téměř žádná okna, velkou plochu člení cihelný obklad.

Při zvažování konstrukčního řešení stavby přišly ke slovu odborné znalosti budoucího majitele z oblasti dřevostaveb. Pro dřevostavbu mluvila kromě tepelně izolačních vlastností také rychlost výstavby, díky níž mohla rodina nejen dříve bydlet, ale zároveň zkrátit čas, po který bude stavba zatížena hypotékou.

Foto: Robert Virt

Staré pražce a štěrk – jednoduchý a efektní recept na zahradní cestičky a schůdky.

Proč zvítězil přízemní dům

„Jako vhodný výchozí projekt se nám pro svou variabilitu zalíbily návrhy domů UNO z katalogu typových rodinných domů,“ pokračují ve vyprávění majitelé. Splňovaly totiž jak jejich požadavek na přízemní dům (vzhledem k tomu, že své bydlení plánovali dlouhodobě i s výhledem na stáří), tak požadavek stavebního úřadu na sedlovou střechu a střešní tašky.

Foto: Robert Virt

Půdorys domu: 1 - zádveří; 2 - chodba; 3 - WC; 4 - koupelna + WC; 5 - ložnice; 6 - dětský pokoj; 7 - dětský pokoj; 8 - jídelna; 9 - spíž; 10 - kuchyně; 11 - obývací pokoj; 12 - terasa

Po úpravě rozměrů projektu, jež byla nutná s ohledem na velikost pozemku, se nyní dům více blíží projektu domu UNO 2. Budoucí majitelé přivítali flexibilnost a bezplatnou spolupráci s projektantem při úpravách domu podle jejich představ.

„Změnit dispozice není u dřevostaveb problém, protože postačí zachovat projektovaný nosný skelet, příčky je pak možné posunout podle potřeby,“ pochvalují si majitelé. V interiéru jsou oproti základní verzi nejmarkantnější změnou klasické rovné stropy. „Od otevření prostoru do krovu jsme upustili jak kvůli vytápění, tak i akustice,“ vysvětlují.

Foto: Robert Virt

Interiér je laděn v podzimních tónech převážně čokoládové, béžové a oranžové, jejichž protipólem je světlé dřevo nábytkového vybavení. Jednotícím barevným prvkem je kamenný obklad krbu a výrazné tapety.

Vzniklé podkroví není užitné, pouze jeho středem prochází pochozí lávka ke komínovému tělesu. V případě potřeby však lze tuto zatím nevyužitou část domu upravit na úložné prostory.

Stavbu zpomalily inženýrské sítě

Od chvíle, kdy budoucí majitelé potvrdili svou objednávku, již vše probíhalo velmi rychle. Do měsíce obdrželi k objednávce stavby domu zdarma upravený projekt a za tři a půl měsíce byl dům hotov. „Přestože se zdá doba výstavby krátká, mohla být ještě výrazně kratší, nebýt problémů s přípojkou inženýrských sítí,“ upřesňují. „Samotná hrubá stavba totiž stála za jediný den.“

Foto: Robert Virt

Dispozice domu je rozdělena na dvě zóny – společenskou, kterou tvoří obývací, jídelní a kuchyňská část, a na soukromou s pokoji rodičů a dětí. Dělítkem mezi oběma zónami je vstupní chodba, koupelna a technická místnost, která je zároveň zázemím pro topný systém i prádelnou.

Foto: Robert Virt

Ložnici rodičů dominuje tapeta na čelní stěně s výrazným vzorem.

Dominantním prvkem společenské části interiéru jsou velká okna, která ho přirozeně propojují se zahradou. Namísto dvojitého komína má dům pouze jednoduchý komín pro vnitřní krbové těleso. Z kryté terasy s plánovaným venkovním krbem vznikne v budoucnu zimní zahrada.

Spokojenost ověřená praxí

Ani po třech letech užívání by majitelé na svém domě nic neměnili, neboť byl plánován už od počátku s odpovídajícím počtem pokojů a dostatečnou společenskou plochou pro budoucí čtyřčlennou rodinu.

Foto: Robert Virt

Do dětských pokojů rodiče vybrali optimistické odstíny zelené a žluté barvy a ozdobné nástěnné samolepky.

„Pouze vybavení interiéru dozná drobných změn, až děti dosáhnou věku, kdy už nebude hrozit velké poničení některých vybavovacích předmětů,“ dodávají s úsměvem hostitelé.

Technické údaje

Užitná plocha: 103,4 m2

Zastavěná plocha: 119,1 m2

Konstrukční řešení: dřevostavba na základové desce, příčky a stropy montované ze sendvičových dílů s rámovou konstrukcí z lepených hranolů, tloušťka vnější stěny 26 cm (součinitel prostupu tepla max. 0,19 W/m2K), izolace protipožární čedičová vata, fasáda omítka s lícovými obkladovými pásky

Střecha: krov KVH, betonová taška Bramac

Výplně otvorů: okna plastová s izolačními dvojskly, předokenní rolety s elektrickým pohonem, vchodové dveře plastové

Vytápění: elektrokotel Proterm Rejnok, radiátory, krb s krbovou vložkou, horkovzdušné rozvody

Cena stavby: 2 850 000 Kč bez DPH

Zuzana Ottová

Reklama

Související témata:

Související články

Jak se typový dům proměnil v soukromou oázu

Nejen fasádou, barevně splývající s okolní přírodou, ale především útulným interiérem oživeným pokojovou zelení se projekt typového rodinného domu proměnil...

Výběr článků

Načítám