Hlavní obsah

Pritzkerova cena za architekturu putuje po patnácti letech opět do Japonska

Novinky, Kristýna Křížová

Nobelovka pro architekty letos patří architektonickému duu z Japonska. Prestižní cenu získali Kazuyo Sejima a Ryue Nishizawa. Jejich barevně čisté stavby, kterým dominují hmotnostní a rozměrové relace, si přízeň poroty získaly precizním provedením do posledních detailů. Nejde o žádné zázraky, jejich stavby ale neurazí.

Článek

Pritzkerově ceně se mezi architekty říká také Nobelova nebo Oscar, je totiž stejně prestižní. Je udělována už od roku 1979 a Nobelovce je podobná i co do své formy. Získávají ji jednou za rok žijící autoři, kteří se svou tvorbou nesmazatelně zapsali do dějin architektury.

Oceňován je i nesporný talent a vize, kterou podle poroty japonští partneři z architektonické firmy SANAA mají. Architekti spolu pracují již více jak patnáct let a jejich práce se prolíná natolik, že podle poroty nebylo možné ocenit jen jednoho z nich.

"Toto je potřetí v historii udělování ceny, kdy ji v jednom roce získali hned dva architekti. Za třicet let předávání ocenění obdrželi japonští architekti cenu už třikrát."
Thomas J. Pritzker, předseda The Hyatt Foundation

Porota ocenila budovu módního domu Christian Dior v Tokiu a skleněný pavilon muzea v Toledu ve Spojených státech. Zmínila i stavbu z roku 2007 v New Yorku. Tu vnímá jako působivou sochu z hranatých těles, která se dynamicky posunula kolem své osy.

Pozornost si získala i stavba školy, která je pojata jako obří kostka s neobvyklým uspořádáním dveří a oken. Ta mají hned čtyři různé velikosti.

Hra s velikostmi rozměrů je pro japonskou dvojici typická. Martha Thornová, proděkanka pro vnější vztahy na architektonické škole v Madridu, řekla: "Tvorba této dvojice zkoumá možnosti lehkosti a transparentnosti v architektuře".

Hra s rozměry poznamenala i nevšední stavbu muzea v Japonsku.

Cenu přijali laureáti s velkou pokorou a nadšením. "Jsem velmi poctěn a současně velmi překvapen. Cenu chápu jako povzbuzení pro naše další úsilí. Každá dokončená stavba se stává mou motivací pro náš další nový projekt," řekl Ryue Nishizawa.

Slavnostní předání Pritzkerovy ceny, která je spojena s odměnou 100 000 dolarů, proběhne 17. května v New Yorku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám