Hlavní obsah
K původnímu domu (vpravo) přibyla nová přístavba, která jeho objem zvětšila na dvojnásobek. Foto: Bates Masi + Architects (13x)

Když se ve 20. století v Americe rozmohla móda tzv. kit houses, stavebnicových domů, které si člověk koupil a nechal sestavit na parcele prakticky bez nutnosti vzít zednickou lžíci do ruky, vyrostl jeden takový i v americkém městě Southampton, v zátoce na pobřeží Atlantského oceánu. Jeho majitelé se rozhodli, že v novém století nastal čas na změnu, a tak jej nechali doplnit přístavbou, která zdvojnásobila jeho původní objem.

K původnímu domu (vpravo) přibyla nová přístavba, která jeho objem zvětšila na dvojnásobek. Foto: Bates Masi + Architects (13x)
Přístavba přebrala vše dobré, co nabízel původní dům

Stávající strukturu tvořila konstrukce z pilířů a trámů z lepeného lamelového dřeva, tzv. glulamu, spojených ocelovými deskami. Architekti ze studia Bates Masi + Architects se tedy přidrželi stylu původní stavby, ale přidali nový konstrukční a designový prvek - tenký kovový plát.

Do domu se vstupuje po schodech do prvního patra. Přízemí slouží jako soukromá zóna.

Foto: Bates Masi + Architects

První patro i přízemí obklopují terasy.

Foto: Bates Masi + Architects

Horní a přízemní terasu propojuje schodiště.

Foto: Bates Masi + Architects

V místě s velkým rizikem hurikánů a silných větrů bylo třeba volit takové materiály, které budou dostatečně odolné. I to bylo důvodem, proč architekti zakomponovali ocelové pláty. Umožňují totiž s menším množstvím hmoty i hmotnosti dosáhnout potřebné pevnosti.

Navíc pláty bylo možné na některých místech přiznat a povýšit je na designový prvek. Obzvláště ty, které jsou perforované, takže propouštějí světlo a působí odlehčeným dojmem. Je z nich vyrobeno například schodiště, poličky, sedadla, pracovní plochy nebo lustr v jídelně.

Kuchyně má oddělenou varnou zónu a zónu pro přípravu surovin.

Foto: Bates Masi + Architects

Zajímavý lustr v kuchyni patří k prvkům vyrobeným z perforované oceli, keré osvěžují interiér domu.

Foto: Bates Masi + Architects

Architekti si pochvalují, že si díky tomuto materiálu mohli nechat vytvarovat všechny potřebné prvky na místě. Takže nebylo nutné dovážet každý komponent zvlášť a odjinud. Tím se ušetřily nejen zbytečné náklady, ale - v širším měřítku - i životní prostředí.

Obývacímu pokoji dominuje dřevo.

Foto: Bates Masi + Architects

Světlejší část obývacího pokoje.

Foto: Bates Masi + Architects

Ani v přístavbě ovšem nechybí hlavní materiál z původního domu, jímž je dřevo. Architekti je využili na podlaze, na stěnách i na stropech. Dřevo je jasným spojujícím prvkem mezi oběma částmi.

Se schody je zajímavě propojen pracovní stolek.

Foto: Bates Masi + Architects

Ložnice majitelů

Foto: Bates Masi + Architects

Současná dispozice objektu se díky přístavbě radikálně změnila a majitelé mají teď dvojnásobné množství prostoru - celková plocha podlah činí 288 m². Do domu se vstupuje po schodech do prvního patra, kde je kuchyň, jídelna a obývací pokoj. Zhruba v centru celého prostoru je schodiště, po němž se sestupuje do přízemí, které má mnohem více soukromý charakter. Právě tam se nachází ložnice majitelů s přilehlou šatnou a koupelnou, i dva pokoje pro hosty s další koupelnou, z níž se vychází k venkovní sprše.

Koupelna pro hosty

Foto: Bates Masi + Architects

Koupelna majitelů

Foto: Bates Masi + Architects

Plánek prvního poschodí (horní) a přízemí

Foto: Bates Masi + Architects

yknivoNumanzeSaNyknalC

Související články

Výběr článků