Hlavní obsah
Rodina potřebovala zvětšit svůj dům. Architekti navrhli přístavbu, která dům navíc i ozvláštnila. Foto: Pasi Aalto

Přístavba k rodinnému domu má nezvyklý tvar a živě oranžové okolí vchodu

Čtyřčlenná rodina z norského Trondeheimu chtěla rozšířit svůj dům. Obrátila se proto s žádostí o návrh na architekty ze studia TYIN tegnestue Architects. Realizace zabrala tři roky a jejím výsledkem je dům rozšířený o nový útvar, který se nesnaží tvářit jako jeho původní součást, zvláštním způsobem však se stylem domu ladí.

Rodina potřebovala zvětšit svůj dům. Architekti navrhli přístavbu, která dům navíc i ozvláštnila. Foto: Pasi Aalto
Přístavba k rodinnému domu má nezvyklý tvar a živě oranžové okolí vchodu

Do domu se nově vstupuje v místě přístavby. Prostor kolem dveří je zastřešen a navíc ze dvou stran příjemně chráněn. Zajímavým detailem je volba barvy na stěnách okolo dveří - je jí netradiční živá oranžová.

Zbytek fasád přístavby je pak již zcela v severském duchu - architekti je nechali obložit přírodně ošetřeným borovým dřevem.

Přístavba nekopíruje sloh původního domu. Slouží naopak jako jeho ozvláštňující prvek.

Foto: Pasi Aalto

Uvnitř přístavby, nalevo od vstupu, návštěvník nalezne nejenom nově vytvořenou koupelnu, ale také prádelnu. Zbytek přízemí zabírá dvojice ložnic a garáž.

Zdi přístavby jsou obložené přírodně ošetřenými prkny z borového dřeva.

Foto: Pasi Aalto

Rodina žijící v domě v norském Trondheimu potřebovala svůj domov rozšířit, aby měla více místa

Foto: Pasi Aalto

V prvním patře získala rodina díky přístavbě velkou společenskou místnost s vysokým stropem, kterou může využívat k různým účelům. Výšku stropu navíc architekti využili pro loft. Tím přibyla další užitná plocha v domě. Majitelé ji vyhradili dětem, coby hernu.

Přístavba má atypický tvar, který vzbudil v okolí jak pozitivní, tak rozpačité reakce.

Foto: Pasi Aalto

Další místností prvního podlaží je kuchyň, jež je pouze částečně propojena s velkým obývacím pokojem rozkládajícím se nad garáží. I na tomto podlaží je ložnice.

V prvním patře přístavby vznikla nová společenská místnost, kterou doplňuje ještě loft.

Foto: Pasi Aalto

Architekti se na projektu podíleli nejenom vytvořením návrhu,a le dávali pozor na každý krok jeho realizace.

Foto: Pasi Aalto

Interiér přístavby je kompletně obložen překližkou norského původu z březového dřeva se záměrně ponechanými viditelnými šrouby a dalším spojovacím materiálem.

V severském prostředí samozřejmě hrála klíčovou roli izolace nově přistavěné části.  Zdi jsou proto tlusté 30 centimetrů, střecha pak půl metru.

Interiér přístavby je obložen překližkou z lipového dřeva.

Foto: Pasi Aalto

Jak architekti poznamenávají, právě horní podlaží přístavby významně mění nejenom vzhled, ale především vnitřní uspořádání domu, které se u staveb tohoto typu v Norsku traduje bez velkých změn už od 50. let minulého století.

Přiznaný spojovací materiál osvěžuje vzhled obložení interiéru.

Foto: Pasi Aalto

Projekt byl proto v jistém smyslu zkouškou toho, co je v rezidenční části norského města ještě akceptovatelné, a co už ne. Ohlasy ze sousedství pokrývají prý celou škálu možných názorů. Od nadšeného přijetí až po značný skepticismus.

Úložné prostory u stěny místnosti slouží zároveň jako lavice. Dokonce jsou pochozí, právě z nich se vystupuje na schodiště a odtud pak na loft.

Foto: Pasi Aalto

Foto: Pasi Aalto

Nejvyšší úroveň přístavby majitelé vyčlenili jako hernu pro své děti.

Foto: Pasi Aalto

Přízemí: 1 - ložnice, 2 - garáž, 3 - koupelna, 4 - chodba, 5 - vstup, 6 - koupelna.

Foto: TYIN tegnestue Architects

Patro: 1 - kuchyň, 2 - obývák, 3 - ložnice, 4 - obývák.

Foto: TYIN tegnestue Architects

Napište nám

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahradu a rádi byste se pochlubili?

Napište nám do redakce na adresu: bydleni@novinky.cz.

 

yknivoNumanzeSaNyknalC

Související články

Výběr článků