Hlavní obsah

Přírodní korkové podlahy můžeme využít kdekoli v bytě

Právo, Karolina Černá

Podlahy z korku dokážou napodobit mnoho dřevěných povrchů různých barev a vzorů. Napodobí ale i keramickou dlažbu, kámen nebo mramor. Přitom je korek přírodní, hřejivý a pružný.

Foto: Korek Jelínek (3x)

Korková plovoucí podlaha - rozměry 910 x 300 x 10,5 mm; Country Beige za 1072 Kč/m2.

Článek

Korek pochází z kůry korkového dubu, vypadá jako dřevo. Je však levnější, lehčí a odolnější. Přirozeně minimalizuje vznik plísní a šíření bakterií, je vítaným materiálem v rodinách s alergiky.

Odpuzuje prach i vodu, takže se nemusíme bát dát ho do koupelny, tlumí zvuk. Krytina z korku se hodí pro podlahové vytápění teplovodní i elektrické, dobře zadržuje teplo.

Foto: Likor

Korková krytina Linn Cioccolato ve formě zámkové plovoucí podlahy. Rozměry 605 x 445 x 10,5 mm; povrchová úprava lak WRT. Cena 1245 Kč/m2.

Korek hodně vydrží

Výrobci kvůli zvýšení odolnosti povrch korkové podlahy lakují. Vysokého lesku dosahují opracováním tvrdým olejovým voskem. Úprava povrchu vinylem nebo polyuretanovou pastou zvyšuje odolnost proti zátěži.

Korek má přitom přirozenou schopnost vrátit se po krátkodobém stlačení do původní podoby. Pod nohy těžkého stolu, skříně či kolečka pracovní židle ale raději dáme ochrannou podložku, abychom chránili povrchovou úpravu.

Foto: Meister

Korková podlaha KC 400 S dekor 675, rustikální bílá. Cena 1119 Kč/m2 bez DPH.

Korková podlaha se pokládá snadno, obvykle na betonovou pokládku s hydroizolační vrstvou. Na nerovný povrch je vhodnější plovoucí typ korkové podlahy.

Na rovný podklad je ideální podlaha z desek se zámkovým spojem nebo lepené dlaždice, ty se vyrábějí o síle 3 až 8 mm. Masivní dlaždice (6 až 8 mm) lze brousit, což oceníme při jejich případné renovaci. Hodí se převážně na velmi frekventovaná či zatěžovaná místa.

Foto: Likor

Korková podlaha ve formě zámkové plovoucí podlahy. Rozměr 1220 x 140 x 10,5 mm; povrchová úprava WRT lak. Cena 1318 Kč/m2.

Tzv. sendvičové dlaždice a desky mají podkladní vrstvu z měkkého korku (1,8 až 2 mm), pružné korkové jádro nebo HDF desku o vysoké hustotě a nášlapnou korkovou dýhu s různou povrchovou úpravou.

Foto: Meister

Korková podlaha KC 400 S dekor 6809 za 1029 Kč/m2 bez DPH.

Setřít prach nestačí

Vrchní úprava korkové podlahy rozhoduje o způsobu čištění. Před běžným setřením vlhkým mopem je dobré vysát drobky, vlasy, na chodbě kamínky a hrubší nečistoty. Než se pustíme do pořádného ošetření podlahy, vždy ji odmastíme vodou s kapkou saponátu.

Foto: Likor

Korková dlaždice o rozměrech 600 x 300 x 6 mm; povrchová úprava PU lak za 1051 Kč/m2. V kombinaci s korkovou plovoucí podlahou (905 x 295 x 10,5 mm) opticky vytváří ostrůvek v jídelně. Úprava lak WRT. Cena 1077 Kč/m2.

Častěji stíráme povrch ošetřený oleji, abychom nezašlapávali nečistoty. To platí u měkkých povrchů. Texturu oživíme olejem 1x ročně na zatěžovaných místech, před prošlapáním chrání lak na vodní bázi.

Foto: Korek Jelínek

Korková plovoucí podlaha - rozměry 910 x 300 x 10,5 mm; Twist Brown za 1100 Kč/m2.

Ztrácí-li podlaha lesk, můžeme ji přelakovat. V případě keramického laku (WRT či HPS úprava s přísadou keramických mikročástic) práci raději svěříme odborníkům, aby byl výsledkem opravdu rovnoměrně ošetřený a zpevněný povrch, jehož životnost má trvat až 20 let.

Počítáme však s tím, že v průběhu let povrch pozvolna zesvětlá, zejména je-li korek vystaven přímému slunečnímu svitu.

Foto: Korek Jelínek

Korková plovoucí podlaha Studio - rozměry 1164 x 194 x 10,5 mm; Nobel White, zkosené hrany. Cena 1375 Kč/m2.

Pozor havárie
Důlek v korkové podlaze, rýhy, vrypy spravíme poměrně snadno nadroleným korkem stejného odstínu (ze zátky, nástěnky, nevyužité dlaždice). Vytvoříme směs nadroleného korku s polyuretanovým tmelem, kterou povrch zarovnáme, necháme zaschnout a následně zbrousíme např. smirkovým papírem.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Moderní kování usnadní práci v kuchyni

Ztěžka se dovírající dvířka či zasekávající se zásuvka dokážou práci v kuchyni otrávit. Kvalitu kování proto nepodceňujeme. Jak ji poznáme?

Moderní sedací soupravy umí spoustu věcí

Před nákupem pohovky nejdříve rozhodneme, kam ji umístíme, jaké její rozměry si můžeme v obývací místnosti dovolit a kolik lidí na ní bude sedět, případně...

Výběr článků

Načítám