Hlavní obsah
Fasáda domu je z cedrových latí. Foto: Tecto Architectura (14x)

Přírodně laděný dům bez problému zapadl do městského lesa

Na první pohled by se zdálo, že dům, který je jakoby přetržený v půli a uprostřed má zastřešený dvorek, nemůže být pasivní. Architekti z bukurešťského studia Tecto Architectura však takový postavili. Nese název Che a je zasazen do vzrostlého lesa ve městě Suceava na severu Rumunska.

Fasáda domu je z cedrových latí. Foto: Tecto Architectura (14x)
Přírodně laděný dům bez problému zapadl do městského lesa

Cílem architektů bylo navrhnout jednoduchý a udržitelný dvoupodlažní dům, který nenápadně zapadne do okolního lesa.

Bylo nemyslitelné navrhnout stavbu, která by nekomunikovala se svým nádherným přírodním okolím. Všechny její stěny jsou proto v maximální míře otevřené a obyvatelé rodinného domu mají hned několik cest, kudy mohou do svého domova vstupovat a zase odcházet ven.

Dům Che stojí uprostřed vzrostlého městského lesa.

Foto: Tecto Architectura

Architekti maximálně otevřeli všechny stěny domu tak, aby jeho obyvatelé mohli maximálně těžit z přirozeného světla a slunečního tepla, které okny dopadá do interiéru.

Foto: Tecto Architectura

Hlavním, a také velmi poutavým prvkem objektu s celkovou plochou podlah 250 m2 je jeho prosklené jádro. Zde je uloženo schodiště, chodba a rekreační zóna. Člověk se tam cítí, jako kdyby byl venku, přestože je stále uvnitř domu.

Cílem architektů bylo mj. včlenit dům do okolního lesa tak, aby působil co nejnenápadněji.

Foto: Tecto Architectura

Dům, i když to třeba ze země není zatím úplně vidět, připomíná lesní porost okolo. Jeho boky jsou dřevěné a hnědé, jako kmeny stromů, jeho střecha je porostlá zelení, jako zelené koruny stromů.

Foto: Tecto Architectura

Přízemí domu architekti pojali jako otevřený prostor, který - samozřejmě s výjimkou toalety a technického zázemí - nezná dveře. Je zde kuchyňská zóna, jídelní kout a část sloužící jako obývací pokoj.

Po schodech se vystupuje do patra, jehož zajímavým ústředním prvkem je rozměrná síť zastřešující prostor travnatého dvorku v přízemí. Síť není jen atypickou dekorací, je určena k odpočinku. V patře je dvojice ložnic (každá s vlastní koupelnou), šatna a knihovna.

Zajímavým prvkem interiéru je velká síť určená k relaxaci rodiny.

Foto: Tecto Architectura

Středovou část domu tvoří zastřešený dvorek.

Foto: Tecto Architectura

Architekti pro dům volili v maximální míře přírodní materiály. Je to nejen cedrové dřevo bohatě zastoupené na jeho fasádách, ale i izolační materiály jsou přírodního původu.

Dům má zelenou střechu a okna určená pro pasivní domy. Otevření jednotlivých stěn a tvar střechy umožňují až čtyřikrát větší příjem slunečního tepla, než je u obdobných domů obvyklé.

Architekti při stavbě používali maximum přírodních materiálů.

Foto: Tecto Architectura

Vstup do druhé ložnice

Foto: Tecto Architectura

Protože byl dům dostaven teprve před časem, veškerá definitivní posuzování, zda jej skutečně lze považovat za pasivní, jsou stále ještě v běhu.

Faktem ovšem zůstává, že ač stojí v části země s chladnějším podnebím, podle původních výpočtů by jeho spotřeba energií na topení a ohřev teplé vody neměla přesáhnout hodnotu 14 kWh na čtvereční metr a rok.

Každá z ložnic v horním patře má svou vlastní koupelnu.

Foto: Tecto Architectura

Foto: Tecto Architectura

Energetickým srdcem domu je čerpadlo země/voda, jež v následujících měsících, po dokončení všech propočtů a vyhodnocení skutečných potřeb domu, doplní ještě fotovoltaické panely na střeše.

Koncept domu

Foto: Tecto Architectura

Uspořádání přízemí

Foto: Tecto Architectura

Uspořádání patra

Foto: Tecto Architectura

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

yknivoNumanzeSaNyknalC
Sdílejte článek

Reklama

Související články

Výběr článků