Hlavní obsah

Připravte se na jaro a pořiďte si šikovné zahradní nářadí

Právo, Dana Jakešová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aby byla zahrada opravdu jako z partesu, k tomu nestačí jenom běžná zahradní technika. Potřebujeme také nejrůznější nářadí, které nám práci usnadní. Co by se nám mohlo na zahradě hodit a jak vybrat správně?

Článek

Při výběru zahradního nářadí se vyplatí vsadit především na kvalitu. Atraktivně nízká cena už dopředu prozrazuje, že k jejímu dosažení musel být výrobek někde ošizen.

Pro kvalitní výrobky je lepší zajít do specializovaných prodejen, v nichž je rejstřík nářadí opravdu bohatý.

Strunové sekačky

Slouží k dočišťování okrajů trávníku třeba u cestičky či v obtížně přístupných místech – např. u zdi nebo pod keři.

  • Určitě je dobré vybrat si strunovku, která dobře padne do ruky, je snadno ovladatelná a má minimální vibrace.

Vybírat můžeme mezi modely s elektrickým nebo akumulátorovým pohonem.

Šikovnou vychytávkou je teleskopická násada, polohovatelné madlo či otočná a výkyvná hlava, díky které se nám bude dobře sekat i na těžko dostupných místech.

  • Strunové sekačky, ale i další zahradní nářadí, nabízí mj. např. firmy Tonino Lamborghini, Bosch či Gardena.

Mechanické nůžky na větve

Na trhu je k dostání celá řada modelů zahradních nůžek. Rozdělují se podle jejich specializace a velikosti.

  • Menší jednoruční nůžky se používají pro stříhání suchých větviček, kořenů či květin. Na mladé větve se lépe hodí dvoučepelové nůžky. Některé modely nůžek mají nastavitelné otevření rukojeti, díky čemuž se plynule přizpůsobují velikosti ruky nebo použití.
  • Na stříhání silnějších větví stromů a keřů si pořídíme speciální nůžky. Dvouruční převodové nůžky na větve si poradí s větvemi o průměru až 5 cm. Díky speciálnímu převodu je práce s nimi snadná.
  • Teleskopickými nůžkami lze stříhat větve až ve výšce 6 m. Umožňují snadný prostřih v korunách stromů i mezi spletitými větvemi, kam bývá přístup obtížný. Některé modely mají možnost natočení stříhací hlavy v rozmezí až 230°. Vhodnější jsou nůžky s plastovými rukojeťmi. Jsou lehké a neničí je vlhkost.

Mechanické nůžky na trávu a živý plot

Nůžky na trávu usnadní údržbu trávníku tam, kam se nedostaneme se sekačkou. K dispozici jsou modely s krátkou nebo dlouhou rukojetí.

Pravidelný střih potřebují i živé ploty a okrasné keře. K dostání je hned několik typů pro jejich údržbu. Pro velké rovné plochy se hodí nůžky s dlouhými noži. Na vysoký plot zase oceníme nůžky s dlouhou rukojetí, jež umožňuje natáčet sklon střihací hlavy. Vyšší sílu střihu zajistí oboustranný pákový převod. Zahradní nůžky nabízí mnoho výrobců. Za jedny z nejkvalitnějších jsou považovány nůžky finského výrobce Fiskars.

Elektrické plotové nůžky

Pro úpravu větších ploch jsou elektrické plotové nůžky nejčastější volbou. Zastřiháváme s nimi tzv. letorosty, na výběr je množství modelů s různým výkonem a délkou lišty.

Vybíráme podle toho, jak velké plochy budeme upravovat.

Nevýhodou elektrických nůžek je, že za sebou neustále musíme tahat kabel.

Benzinové plotové nůžky

Pro úpravu rozsáhlejších živých plotů jsou vhodnější benzinové plotové nůžky. V tomto případě nejsme závislí na přívodu elektrické energie. U některých modelů je možné nastavení zadní rukojeti, umožňující pohodlně stříhat svislé, vodorovné nebo tvarovací střihy.

  • V prodeji jsou i univerzální modely, díky nimž ušetříme za nářadí dost peněz a také místo na skladování. Mají totiž jeden motor a více nástavců. Postupně je možné přikupovat k nim další nástavce (např. křovinořez, prořezávač či fukar).

Akumulátorové plotové nůžky

Tyto nůžky jsou určeny pro zarovnávací střih, prostříhávání výhonků a tvarování křovin. K pohodlnému zastřihávání okrajů trávníků pak slouží akumulátorové nůžky na trávu. Některé modely, např. od Tonino Lamborghini, jsou vybaveny systémem výměnných nožů pro přesné tvarování keřů i na zastřihávání okrajů trávníku.

Zahradní pily a pilky

Ruční pily slouží k prořezávání větví stromů, keřů a k dalším pracím na zahradě a kolem domu. Patří sem pily rámové, pilky s pevnou čepelí a pilky zasouvací.

  • Kvalitní rámové pily mají řadu bezpečnostních prvků od ochrany prstů před poraněním až po magnetický kryt vyměnitelných listů pily pro bezpečné přenášení. Držadlo takových pil má konec upravený proti sklouznutí prstů.

Některé zasouvací pilky, např. od Fiskars, jsou vybaveny sponou s možností připevnění na opasek. To je praktické zvláště při práci ze žebříku nebo přímo na stromě.

  • Novinkou je zahradní pilka s pevnou čepelí (vyrábí Fiskars). Lehce řeže i silné větve o průměru od 5 až do 12 cm. Extrémně ostrý pilový list a speciální tvar zubů dokážou přesné řezání jak syrových, tak i suchých větví.

Motorové pily

Při zpracovávání většího množství dřeva oceníme elektrickou nebo motorovou ruční pilu. Elektrické pily mají levnější provoz, ale nejsou při práci tak komfortní jako motorové. Ty jsou ale zase náročnější na údržbu.

Při výběru věnujme vždy pozornost bezpečnosti. Určitě by pila měla mít bezpečnostní pojistku, vhodný je i tzv. stop-systém. Ten při závadě zastaví řetěz pily rychleji, než je jedna desetina sekundy. Antivibrační systém zase snižuje otřesy, které se z pily přenášejí na tělo.

Rýče

Zahradní rýče se používají k hlubšímu kypření půdy, poslouží dobře i při přípravě výkopu třeba pro drenáž. Vybírat můžeme mezi klasikou, ergonomickým nebo teleskopickým nářadím. S teleskopickým rýčem může snadno pracovat celá rodina. Délku násady lze totiž upravovat přesně podle výšky postavy od 105 až do 125 cm.

Čepele by měly být z kvalitní kalené oceli. Některé rýče mají pracovní část s broušeným okrajem pro lepší proniknutí do půdy. Praktická je ocelová násada a držadlo z polyamidu.

Drobné nářadí

Při péči o záhonky nebo skalku se neobejdeme také bez drobnějšího nářadí. Ať už to jsou hrábě, minihrábě, motyčky, lopatky, kypřiče půdy, vyrývače plevele nebo česáčky na ovoce.

Většinou máme takového nářadí plnou kůlnu. Přesto se vyplatí postupně je obměňovat a investovat do kvalitních výrobků. Některé mají inteligentní systémy – stačí mít jednu jedinou násadu, na kterou snadno připojíme kterékoli potřebné nářadí.

Novinka – elektrická motyčka

Novinkou na trhu je elektrická motyčka EM 1000. Pracuje se s ní pohodlně, rychle prokypří půdu, připraví ji k setí i sázení. Snadno s ní lze okopávat i záhony se zeleninou či jahodami. Speciálně tvarované ocelové nože vniknou do hloubky až 20 cm, současně zvládnou pohyb motyčky vpřed. Tento výrobek má záběr 28 cm.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související články

Zahrada pro radost i pro okrasu

Když majitelé dnešního velkého domu kdysi stáli na zapleveleném pozemku a přemýšleli o budoucí zahradě, neuměli si vůbec představit, jak by měla vypadat....

Výběr článků

Načítám