Hlavní obsah
Dům na první pohled zaujme kombinací křehkého dřevěného mřížoví a solidních betonových panelů. Foto: Sanjay Kewlani

Přestavěný bungalov zaujme nečekanou kombinací materiálů

Na křižovatce rušné a klidné ulice v Singapuru stával starý bungalov, který se majitelé rozhodli nechat přestavět. S přáním o návrh jeho nové podoby se obrátili na místní architekty ze studia Aamer Architects. Ti vytvořili dům, který na první pohled upoutá pozornost všech kolemjdoucích.

Dům na první pohled zaujme kombinací křehkého dřevěného mřížoví a solidních betonových panelů. Foto: Sanjay Kewlani
Přestavěný bungalov zaujme nečekanou kombinací materiálů

Kouzlo silného dojmu, který dům ve většině diváků okamžitě vzbuzuje, spočívá v kontrastní kombinaci masivně vyhlížejících betonových panelů a naopak na pohled křehce působícího mřížoví vyřezávaného z teakového dřeva. (Mřížoví pochází z Bali.)

Na místnosti uvnitř domu v exteriéru přirozeně navazují terasy, jež jejich plochu významně rozšiřují.

Foto: Sanjay Kewlani

Oplocení pozemku kopíruje materiálvou skladbu, jež upoutá kolemjdoucí na fasádách budovy.

Foto: Sanjay Kewlani

Tento neotřelý a nápaditý vzhled není samoúčelný. Ve skutečnosti je řešením ne úplně šťastné polohy pozemku. Ten je totiž nejenom na křižovatce jedné rušné a jedné poklidné ulice, ale zároveň přímo za masivním, opět betonovým, plotem je zastávka autobusu.

Jedním z prvotních úkolů architektů proto bylo co nejvíce utlumit hluk z okolí, aby pokud možno nerušil obyvatele domu.

Mřížoví vyřezáváné z teakového dřeva pochází z Bali.

Foto: Sanjay Kewlani

Bezprostředně vedle domu je umístěn podlouhlý bazén. Kromě toho, že nabízí osvěžení obyvatelům domu pomáhá s jeho přirozeným ochlazováním.

Foto: Sanjay Kewlani

Zároveň však museli zohlednit klimatické podmínky, ve kterých stavěli. Dům musel být prostorný a pokud možno co nejotevřenější a nejchladnější, aby se v něm jeho majitelé v horkých dnech neupekli, anebo nemuseli platit zbytečně vysoké náklady na klimatizaci.

Dům má na úrovni prvního patra přesahující materiál, který ovšem neslouží jako ochoz, jeho úkolem je stínit interiér v přízemí.

Foto: Sanjay Kewlani

Obývací pokoj má dvojnásobnou výšku stropu.

Foto: Sanjay Kewlani

Právě přirozené ventilaci je podřízeno vnitřní uspořádání domu. Jeho srdcem je obývací pokoj s dvojnásobnou výškou stropu, z nějž dolů visí rozměrný vrtulový větrák.

Na obývák shlíží z úrovně prvního patra mezanin, na němž je umístěna knihovna, studovna a chodba vedoucí k ložnicím.

Přirozenou ventilaci uvnitř domu podporuje velký vrtulový větrák.

Foto: Sanjay Kewlani

Kuchyň a další společenské místnosti jsou rovněž v přízemí, kde na ně v exteriéru navazují jednak terasy, a jednak podlouhlý bazén, jenž je umístěn tak, aby pomáhal ochlazovat interiér stavby.

V mezaninu shlížejícím na obývák je umístěna knihovna a studovna.

Foto: Sanjay Kewlani

Svým obyvatelům nabízí nejenom příjemné prostoředí k odpočinku ale také nebývalý výhled na město.

Foto: Sanjay Kewlani

O příjemné klima v hlavní ložnici, jež je umístěna v podkroví, se starají především hluboké přesahy střechy. Ty však nijak neomezují hezké výhledy, které v jinak hustě zastavěné lokalitě představují určitý unikát.

Půdorys přízemí: 1. Venkovní dřevěná terasa, 2. Obývací pokoj, 3. Televizní místnost, 4. Jídelna, 5. Kuchyň, 6. Toaleta, 7. Pokoj, 8. Bazén, 9. Venkovní dřevěná terasa

Foto: Aamer Architects

Půdorys horního patra: 1. ložnice, 2. ložnice, 3. ložnice, 4. mezanin s knihovnou a studovnou

Foto: Aamer Architects

Napište nám

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahradu a rádi byste se pochlubili?

Napište nám do redakce na adresu: bydleni@novinky.cz.

 

yknivoNumanzeSaNyknalC

Související články

Výběr článků