Hlavní obsah

Přestavěná romantická roubenka splňuje i moderní požadavky

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na místě starého roubeného domu v Albrechticích v Jizerských horách vyrostl po mnohém bourání, terénních úpravách i stavebních změnách nízkoenergetický dům. Voní dřevem a v hornaté krajině působí velmi romanticky.

Foto: Petr Horník, Právo

Dům se sedlovou křížovou střechou stojí ve svahu. Strmý přístup do stavby zmírnila úprava terénu.

Článek

Stavba se sedlovou křížovou střechou pokrytou šindelem je zasazena do strmého svahu. Rekonstrukce respektovala tradiční vzhled místních roubených domů, dům přitom splňuje všechny nároky na moderní bydlení.

Foto: Petr Horník, Právo

K rekonstrukci byly využity lokální přírodní a ekologicky šetrné stavební materiály. Dům dýchá sám o sobě. Tepelnou ztrátou 6 kW ročně odpovídá kritériu pro nízkoenergetické stavby.

Foto: Petr Horník, Právo

Přiznané zámkové rohové spoje v roubené části

Foto: Petr Horník, Právo

Dřevěné okapy s originálními kovovými držáky

Co se změnilo

Z pohledu ze svahu je vidět v úrovni základů stavby masivní kamennou zeď. Původní přístup k domu byl totiž velmi strmý, a tak terénní úpravy směřovaly především k vyrovnání plochy v okolí domu.

Vznikla tak terasa před domem, která pokračuje odpočinkovým a okrasným prostorem na jižní straně. Úpravy byly nutné také kvůli instalaci nových rozvodů kanalizace, vody a elektřiny.

Foto: Petr Horník, Právo

Srdcem domu je světnice v různých odstínech dřeva.

Foto: Petr Horník, Právo

Křížovou střechu nově pokrývá drdlíkův šindel, který je z recyklovaného plastu. Šindele umožnily vyskládání úžlabí pro odvod vody ze střechy v místech, kde pronikají obě sedlové střechy. Vodu zachytávají poctivé dřevěné okapy, které drží stylové kovové držáky. Kvůli sněhovým podmínkám v horách má střecha strmý sklon 49°.

Původní roubená část byla na severní straně, což zvyšovalo tepelné ztráty domu. Majitelé roubenou část s velkým množstvím oken nově postavili na straně jižní, chtěli v ní mít prosluněnou světnici. K severu nyní směřuje zděná část stavby se sádrovými omítkami, v níž jsou provozní místnosti.

Foto: Petr Horník, Právo

Skromnou kuchyňku odděluje od zbytku světnice barový pult z masivu.

Foto: Petr Horník, Právo

Zvenku jsou viditelné masivní dřevěné trámy i jejich rohové spojení. Na povrchu stěn světnice je tzv. falešné roubení ze smrkových profilů a výplně ze směsi hlíny a slámy. Jeho výhodou je, že v porovnání s masivními trámy sesedá jen minimálně.

Místnosti a chytrá úložiště

Vstupní chodbička vede do světnice s krbovými kamny, která je srdcem domu. O světlo se v ní kromě tradičních okének starají řady stropních bodovek, decentně zabudované v dřevěném stropu mezi trámy. Každou řadu lze zapínat zvlášť podle potřeby.

Foto: Petr Horník, Právo

Starý klavír a petrolejová lampa v hudebním koutku světnice

Ve světnici se spojují obývací a jídelní část s kuchyňkou. Z ní můžeme sestoupit do kamenného, chladného původního sklípku.

V podlaží i v patře jsou sociální zařízení a koupelna. Dřevěným schodištěm projdeme do patra s úložnými prostory ve střeše. Do jednoho vstupujeme po žebříku z podesty schodiště, druhý prostor je nad podestou, ale vchází se do něj z pracovny mezi ložnicí, koupelnou a dětským pokojem.

Dětský pokoj je zatím plný hraček, ve vestavěném patře bude později místo třeba pro spaní. Zajímavým doplňkem je okénko z dětského pokoje do chodby.

Foto: Petr Horník, Právo

Vestavěné patro v dětském pokoji

V pracovně vzhledem k nasměrování k severní straně zůstala dvojitá okna. V ložnici je kromě dvoulůžka a skříně na míru infrasauna. Na útulnosti ložnici přidávají dřevěné trámy, okna vikýřů a šikminy obložené dřevem.

Foto: Petr Horník, Právo

Pracovna s dvojitými okny a přiznanými krovy

Původní ráz interiéru

Všudypřítomné dřevo vidíme v přiznaných krovech, ve stěnách, ze dřeva jsou stůl a židle, z masivu kuchyňské pracovní desky i obložení digestoře.

Stěny světnice zdobí petrolejové lampy, na chodbě je lucerna. Také dveře svým vzhledem a kováním evokují staré časy.

Foto: Petr Horník, Právo

Romantická ložnice

Dřevo a kámen slouží v koupelnách mj. k obložení vany, baterie, pro stůl s umyvadlem. Sprchový kout v patře je vytvořen z kamenné mozaiky.

Foto: Petr Horník, Právo

V koupelně jsou dřevem obložené vana, baterie.

Foto: Petr Horník, Právo

Ze dřeva jsou stůl pro umyvadlo i komoda.

V domě majitel místy využil původní staré trámy. Dřevo pravidelně ošetřuje přírodními oleji, aby si zachovalo kondici i kresbu.

Technické údaje

Užitná plocha: 230 m2, 4+kk, 2 koupelny a WC

Materiály: dřevo, kámen, cihla, dřevovláknité izolace, drdlíkův šindel

Konstrukce dřevěná Izolace dřevovláknité desky

Eurookna lepená podélně, dvojsklo

Vytápění: peletový kotel + podlahové vytápění + krbová kamna

Kanalizace: tříkomorový septik s pískovým filtrem

Odvětrávání: příčkami schodiště a odvodnými průduchy do patra

Cena přestavby: kolem 3,5 mil. Kč

Realizace: Tesařství Petr Smutný 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám