Hlavní obsah

Pravidla zazimování bazénů

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S podzimem přichází konec koupací sezony a nám nezbývá než se postarat o bazén. Stejně tak jako chatu nebo chalupu i bazén je nutné připravit na zimní měsíce a výkyvy teplot, které nás v zimě nemohou překvapit. Ať už máme mobilní nebo zapuštěný, poradíme vám, co dělat.

Foto: Archiv Desjoyaux, Právo

Před vlastním zazimováním bazénu naposledy vyčistíme pískový filtr tak, aby v něm nezůstaly nečistoty. Pak se zaměříme na vypuštění vody z potrubí a technologických jednotek (Desjoyaux).

Článek

Smobilními bazény to je poměrně jednoduché - vypustíme je, stěny i dno vyčistíme, zkontrolujeme jejich povrch, zda nedošlo k poškození. Defekt hned opravíme, je-li to v našich silách, a bazén uložíme na příští sezonu. Větší pozornost vyžadují zapuštěné bazény.

.: Zastřešení Excellent - obloukovitá střecha se otvírá směrem nahoru (Vöroka, rozručky 5,5x8x2,3 m za 250 000 Kč). foto: Právo/Archiv Vöroka

Před zazimováním bazénu

Na podzim musíme bazén zazimovat tak, aby nedošlo k poškození vany bazénu a bazénových prvků. Také je nutné upravit vodu, která zůstane v bazénu přes zimu. Pokud bychom to neprovedli správně, mohly by nastat vážné problémy při uvedení bazénu do provozu na jaře.

Před vlastním zazimováním naposledy vypereme filtr a zbavíme pískovou náplň nežádoucích nečistot. Zkontrolujeme stav technologie a technologické elektroinstalace.

Zazimování krok za krokem

  • Ve strojovně vypustíme z pískového filtru vodu vypouštěcím ventilkem umístěným ve spodní části filtrační nádoby. Totéž uděláme s recirkulačním čerpadlem, vyčistíme a necháme otevřený lapač vlasů.
  • Ovládací šesticestný ventil (s šesti polohami) přesuneme do tzv. mezipolohy tak, aby byly všechny komory otevřené. Povolíme veškerá šroubení a ventily a zbývající vodu necháme volně vytéci. V rozvodech ani v ostatních bazénových technologiích nesmí být voda!
  • Z bazénu vypustíme vodu pod skimmer (sběrač hladinových nečistot), zpětné trysky, případně protiproud. Do trysek a skimmeru umístíme zazimovací zátky.
  • Usazeniny a nečistoty, které zůstaly na stěnách bazénu po odpuštění vody, očistíme.
  • Srovnáme hodnotu pH vody, která zůstala v bazénu po částečném vypuštění (ideální je 7,2 až 7,6), a provedeme tzv. „superchloraci“, kdy zvýšíme dávku chloru.
  • Druhý den do bazénu přidáme přípravek na zazimování, který zabrání růstu řas a zakalení vody v zimním období.
  • Napříč bazénem umístíme dilatační plováky, jež ochrání vanu bazénu proti zamrznutí nebo případnému prasknutí. Bazén nakonec zakryjeme ochrannou sítí.

.: Zastřešení Orient - posuvný systém umožní pohyb jednotlivých dílů v obou směrech (Alukov, 97 641 Kč).foto: Právo/Archiv Alukov

Zastřešený bazén ušetří práci

Za úvahu stojí zastřešení bazénu. Má spoustu výhod a právě v tomto období nabízejí firmy výhodné slevy. Investice do něj se rozhodně vyplatí. Důvodů je hned několik:

Zastřešením si prodloužíme koupání každoročně o dva až tři měsíce. Díky skleníkovému efektu získáme navíc až o 10 °C teplejší vodu. Ale nejde jen o teplotu vody. Výhodou je, že se můžeme koupat i v deštivých dnech.
Zastřešením ušetříme až 95 % času na údržbu. Před každým koupáním odpadne vybírání nečistot z hladiny, ale přijdeme rovnou k čistému bazénu. Navíc se zjednoduší i zazimování a odzimování bazénu.
Uvyhřívaného bazénu dochází k největším ztrátám tepla na hladině vody. Zastřešením přidáme vrstvu, která únik tepla výrazně omezí, hlavně v noci. Během dne se voda příjemně vyhřeje zcela zdarma.
Zastřešení nás také ochrání před UV zářením a minimalizuje tak riziko spálení kůže.
Zastřešení je výhodné i z důvodu bezpečnosti - zabrání pádu dítěte nebo domácího zvířete do vody.

Reklama

Související témata:

Související články

Pohoda v domácím wellness

Pojem wellness zahrnuje pozitivní přístup k životu či zvládání stresu. Pro vhodnou péči o lidské zdraví není jedinou cestou pouze dostatečná fyzická aktivita...

Bazén pod střechou

Nezoufejte nad krátkou letní sezonou. Vytvořte si léto pod stříškou a užívejte výhod krytého bazénu.

Jak prodloužit koupací sezónu

Koupat se v bazénu na vlastní zahradě je samozřejmě příjemné – tedy tehdy, pokud voda nestudí. Jenže dní, kdy sluníčko dokáže vodu v bazénu samo o sobě prohřát...

Výběr článků

Načítám