Hlavní obsah

Pravidelná péče o okrasné dřeviny se nám bohatě vrátí

Právo, Karolina Černá

Živé ploty jsou působivými optickými hranicemi pozemků, zároveň chrání před prachem a hlukem. Než se rozhodnete pro založení živého plotu, popřemýšlejte, kolik péče jste ochotni okrasným dřevinám věnovat.

Foto: MOUNTFIELD (3x)

Nůžky na živý plot Patriot Z20 mají 24cm čepel s vlnitým výbrusem, který usnadňuje střih větví. Nůžky jsou lehké a kompaktní. Nárazy tlumí gumové podložky. Cena od 590 Kč.

Článek

Na vnějších hranicích zahrad se osvědčují jehličnany a stálezelené dřeviny. Lépe tlumí hluk a ve vzrostlém stavu vytvářejí neprůhledný zelený val.

V místech, která mají zůstat krytá po celý rok, volíme neopadavé druhy.

Foto: GARDENA

Vysoké i nízké ploty zvládnou akumulátorové teleskopické nůžky na živý plot THS Li-18/42. Délku násady teleskopických nůžek lze jednoduše přizpůsobit požadované výšce až v dosahu tří metrů.

Listnaté dřeviny působí rozevlátěji, vyžadují více místa a vytvářejí prostory pro siestu v klidnějších částech pozemku.

Jaký vlastně chceme plot

Zahradnictví nabízejí kolekce různých, k sobě vhodných rostlin. Můžeme samozřejmě také kombinovat sami. Vždy však bereme v úvahu potřebnou hustotu osázení rostlin, kvůli počtu zakoupených kusů, a jejich podobu během vegetačního i klidového období.

Rozhodneme se, zda chceme plot neopadavý, stálezelený nebo kvetoucí.

Foto: GARDENA

Nůžky na živý plot Comfort 700 T se zvláště hodí ke stříhání větších a vyšších živých plotů. Díky hliníkovým teleskopickým rukojetím, které se vysouvají o 20 cm, dosáhneme na potřebná místa. Celková délka nůžek je 70 až 90 cm. Cena od 1450 Kč.

Je dobré mít představu o výšce plotu. Nízké ploty (do 1 m výšky) jsou vhodné do zahrady jako optické předěly jednotlivých zón. Střední a vysoké (2 až 3 m) osázíme kolem pozemku. Živé plůtky vysoké do 50 cm jemně lemují chodníčky nebo tvoří obrubu záhonů.

Na pohled veselé jsou kvetoucí druhy, např. smíšený plot ibišku syrského (Hibiscus syriacus), který bude na jaře zelený, v létě a na podzim zelený s květy a v zimě bez listí.

Neopadavý proměnlivý živý plot zahrnující bobkovišeň (Prunus laurocerasus), kalinu (Viburnum lantana), ptačí zob (Ligustrum ovalifolium), cesmínu (Ilex aquifolium) vyniká díky různým tvarům listů a rozmanitým barvám.

Voňavý kvetoucí plot vytvoříme ze zimolezu (Lonicera fragrantissima), který kvete již v únoru, šeříku (Syringa vulgaris) a pustorylu (Philadelphus Virginal) kvetoucím na jaře. V létě pak zavoní růže svraskalá (Rosa rugosa) a komule Davidova (Buddleja davidii).

Správný střih podpoří růst

Téměř bez starostí je volně rostoucí plot, z něhož odstraňujeme suché větve a divočejší výhonky, které vyrašily tam, kde je nechceme.

Toužíme-li po košatém tvarovaném živém plotu, stříháme pravidelně. Zachovávat lze přitom různé tvary podle přání, rostlině však nejvíce prospěje, když necháme její základnu širší a směrem nahoru tvar lehce zužujeme. Lichoběžníkový tvar zajistí rychlejší odtok vody z vrchu a k dolním větvím se lépe dostane světlo.

Foto: MOUNTFIELD

Lehké plotové nůžky FHS 1545 jsou určeny ke stříhání letorostů (jednoletých výhonů) keřů a živých plotů. Střižná lišta je dlouhá 45 cm, její nože jsou řezané laserem a broušené diamantem. Cena od 2790 Kč.

Základní tvar rostlině dodáme před počátkem rašení, po odeznění mrazů během měsíce března.

U opadavých listnatých dřevin krátíme první rok zhruba na třetinu délky pouze výhony. Vždy krátíme jen mladé větve, neřežeme dřevnaté části rostliny. Kvetoucí dřeviny zastřihujeme po odkvětu. Opadavé keře v období vegetačního klidu (od listopadu do března) a stálezelené keře upravujeme od září až do prvních mrazů.

Stálezelené dřeviny a jehličnany první rok nestříháme vůbec, rostlinu zbavíme suchých větví. V dalších letech už stříháme jehličnany jednou ročně, nejlépe brzy na jaře a v časném podzimu.

Pomocníci při stříhání

Plotové nůžky s ozubeným nebo pákovým převodem usnadní silovou práci. Stříháme-li velkou plochu, pohodlnější budou elektrické, akumulátorové nůžky nebo s benzínovým pohonem. Nástroj by nám měl dobře padnout do ruky, vyzkoušíme si, jak snášíme jeho vibrace.

Při výběru nůžek dbáme na jejich dostatečný výkon a potřebnou délku střižné lišty, která má být z jakostní oceli. Kratší lišta se osvědčí na tvarování jednotlivých keřů nebo na nízké a užší ploty. Rovinu na větší ploše lépe udržíme oboustrannými nůžkami s delší lištou.

Foto: GARDENA

Lehké elektrické nůžky na živý plot jsou vhodné pro stříhání malých a středně velkých živých plotů. Toto nářadí optimálně vedeme díky speciální ergonomické rukojeti, obzvláště při střihu živého plotu ze strany. Cena 2350 Kč.

Elektrické plotové nůžky vyžadují bezproblémový přístup ke zdroji elektrické energie, při práci nám nesmí překážet přívodní kabel. V hůře dostupných místech a na drobné finální úpravy použijeme akumulátorové nůžky s vyměnitelnými články.

Benzínové plotové nůžky se uplatní při dlouhodobém užití na velkých plochách.

Péče o živý plot

Po výsadbě udržujeme půdu stále vlhkou. V dalších letech živý plot zaléváme jen při dlouhém suchu. Rychlému vysychání půdy zabrání obnovovaná vrstva mulče.

Zatímco první rok po výsadbě půdu nehnojíme, v dalších letech je hnojení důležité. Zvláště stříhané rostliny potřebují po nasazení nových výhonů a po každém sestřihu dostatek živin. Hnojivo přidáváme do půdy nejlépe na jaře a pak koncem léta.

Před mrazem chráníme kořeny přihrnutou zeminou, listím nebo je obložíme chvojím. Vrstvy sněhu z větviček průběžně sklepáváme, aby se nepolámaly.

Samostatné keře

Některé druhy šablon umožňují vytvarovat jednotlivé keře do složitějších tvarů. Tyto šablony zůstávají na rostlině. Např. pro tvarování zvířat z buxusu se využívají plastové mřížky anebo králičí pletivo potažené plastem.

Foto: DRATENE-SABLONY.WEBNODE.CZ

Keř ve tvaru kočky nebo džbánu? Šikovní řemeslníci vytvoří drátěnou šablonu prakticky na jakýkoli tvar, který po živém keři vhodném k tvarování požadujeme.

Foto: DRATENE-SABLONY.WEBNODE.CZ

Pozor na bezpečnost

Než použijeme nůžky na živý plot, ověříme si, že je k nim dobře připevněný ochranný kryt ruky. Před zapojením do sítě či k baterii musí být vypínač v poloze vypnuto.

Podle typu přístroje použijeme další pomůcky: ochranné brýle, protiprachovou masku, protiskluzovou bezpečnostní obuv, tvrdou přilbu nebo ochranu sluchu.

Foto: MOUNTFIELD

Speciální plotové nůžky mají zahnuté, dvojitě broušené nože. Jsou určeny na okrasné dřeviny, především na živé ploty z buxusu (zimostrázu). Nůžky jsou opatřeny patentovaným nastavením předpětí nožů s krátkými břity pro precizní střih. Cena od 580 Kč.

Moderní plotostřihy mají bezpečnostní funkce minimalizující riziko poranění, např. nutnost mít na přístroji obě ruce, jinak se lišta plotostřihu zastaví nebo se zbrzdí pohyb nožů v liště.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám