Hlavní obsah

Praktická i dekorační zrcadla patří do každého domu či bytu

Právo, Sylva Svobodová

Jsou nezbytná v koupelně, praktická v předsíni a vždy krásná. Záleží jen na tom, kolik jim věnujeme prostoru, kde bude osvětlení, zda zvolíme zrcadlo ploché jednoduché, v rámu či bez, nebo je pro nás vhodnější koupelnová skříňka s odkládacím prostorem.

Foto: Ikea (2x)

Zrcadlo Hemnes je z přírodního odolného materiálu, lze ho připevnit vodorovně i svisle. Cena 999 Kč

Článek

V koupelně se efektně uplatní jednoduché zrcadlo bez rámu, které lze pověsit na stěnu či zasadit do zdi v jedné rovině. Může být čisté, pískované, frézované nebo s lepenými variantami. Kdo chce vnést a podtrhnout určitý styl, preferuje ale rám.

Na trhu jsou stovky variant materiálů vhodných na rám, prodávají se rozmanité profily, šířky, dekorativní prvky. Někdy v interiéru vynikne rám robustní, jindy tenká linka.

Foto: Ikea

Bílé stojací zrcadlo, na které lze zavěsit pásky, tašky a doplňky na boční straně. Vyrobeno z masivního dřeva, sklo má ochranný povlak, který omezí škody v případě rozbití skla. Cena 1790 Kč

Zrcadla ale mohou stát i volně v prostoru. Oceníme, když jsou plnohodnotným nábytkem, mají třeba poličku na odkládání kosmetiky, háčky na odložení doplňků, vestavné osvětlení.

Zrcadlové galerky

Dávají dvě věci najednou: dostatečně velkou zrcadlovou plochu (z vnější i vnitřní strany dvířek) a úložný prostor navíc.

Šikovné jsou modely, v nichž je zabudované osvětlení nebo elektrická zásuvka, která pohodlně zprovozní fén či holicí strojek.

Foto: Dřevojas

Zrcadlová galerka Avantgarde svým jednoduchým designem podtrhuje originalitu koupelnového nábytku v dekoru beton. Cena od 8190 Kč

K osvětlení se často používají LED diodové pásky, jež se umisťují v horní části galerky, ale také po jejích bocích nebo na spodní straně, kde světlo atraktivně ozařuje umyvadlo.

Vhodné je studené bílé LED světlo, protože se nejvíce podobá dennímu, což pomáhá zvláště ženám při líčení.

Foto: Sapho

Galerka Larita, provedení dub graphite, rozměr 80 x 70 x 17 cm, zpomalené panty, elektrická zásuvka, 3 nastavitelné skleněné police, možnost instalace osvětlení. Cena 12 990 Kč

Na trhu jsou i vestavěné galerky, které po zabudování do zdi tvoří s okolní stěnou téměř jednu rovinu. Některé jsou se stmívacím efektem a lze je pozvolna zhasnout, jiné mají integrované světelné čidlo, které se s otevřením galerky automaticky spustí.

Foto: Dřevojas

Koupelnová galerka Air z bíle lakovaných LTD desek, přední část řešena oboustranným otevíratelným zrcadlem. V horní části LED osvětlení, které osvětluje i vnitřní prostor galerky. Cena od 9370 Kč

Leštíme, čistíme

Zrcadla mají kompaktní povrch bez výstupků, spár, drážek, a tak se nemohou zanášet prachem.

Při větším znečištění povrch umyjeme vlažnou vodou s mýdlovým roztokem nebo přidáme kapku octa. Používáme jemně zvlhčený hadřík, při čištění nesmí nikam odkapávat voda.

Foto: Sapho

Jednoduché kosmetické zrcátko bez osvětlení, vhodné na kosmetický stolek. Velikost 190 x 370 x 115 mm, cena 1117 Kč

Zrcadlo na závěr přeleštíme utěrkou s jemným mikrovláknem. Kapky od zubní pasty, pěny na holení či tvrdé vody se nebudou usazovat s použitím speciální sady přípravků, která umí vytvořit vodoodpudivou povrchovou úpravu.

Zabraňuje i usazování nečistot, bakterií a tvorbě plísní. Takto ošetřený povrch umýváme bez použití chemických čisticích prostředků.

Foto: Sapho

Dominantní zdobné zrcadlo v robustním rámu, název Inverno, velikost 930 x 1230 mm, cena 6590 Kč

Foto: Sapho

Kulaté zrcadlo Float v rámu s LED osvětlením, průměr od 600 mm do 740 mm, cena od 6090 Kč

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám