Hlavní obsah

Pracovní židle se pohybuje s námi

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kvalitní kancelářská židle drží páteř ve správné poloze a posiluje zádové i břišní svalstvo. Zároveň šetří pánev a bedra. Není ovšem důležité jen pořídit vhodnou židli, ale i správně ji nastavit.

Foto: SPINALIS

Zdravotní židle Spider, zdravotní židle Smart, zdravotní židle Basic (zleva).

Článek

Židle pro zdravé sezení mají ergonomický tvar, pohyblivý sedák i opěradlo, nastavitelné područky. Dražší tzv. zdravotní židle s pružinou (od 12 500Kč u certifikovaného výrobce) kopírují pohyb uživatele a kladou mu přitom mírný odpor, takže vlastně sedíme a cvičíme, zaměstnáváme vnitřní svalstvo. Židle nám poskytne dobrou službu pouze tehdy, když pro sebe vybereme tu vhodnou a správně ji nastavíme.

Foto: SPINALIS, LD SEATING

Zdravotní židle Pilot, čalounění pravá telecí kůže + textilie alcantara, k dispozici barevné varianty: černá, hnědá, šedá a červená. Cena 51 807 Kč./Zdravotní židle Smart je malá, bytelná, výškově stavitelná, vhodná zejména do provozu. Cena 12 426 Kč.

Desatero zdravého sezení
  • Pracovní židle určené ke zdravému sezení mají různé možnosti nastavení i mechanismy pohybu. Nemusíme shánět židli s maximem funkcí. Při jejím výběru respektujeme potřeby našich zad a tělesnou hmotnost, proto židli při nakupování sami vyzkoušíme. Někteří prodejci dokonce půjčují židli na určitou dobu k vyzkoušení, aby uživatel měl šanci pocítit vliv zdravého sezení na vlastním těle.
  • Židli musíme správně nastavit a používat, jinak nevyužijeme všechny její možnosti. Během sezení střídáme aktivní a relaxační fázi sezení, tzn., že nejprve držíme rovná záda (sed vzpřímený nebo nakloněný), když začínáme ochabovat, opřeme se (sesuneme) celou plochou zad o opěradlo.
  • Nastavíme výšku sedáku přibližně tak, aby úhel mezi stehnem a lýtkem byl 100°. V aktivní fázi je sedací plocha nakloněna mírně vpřed, v odpočinkové mírně vzad.
  • Nastavíme výšku opěradla, popřípadě bederní opěrky, do polohy, ve které klenutí opěradla podpírá záda v esovitém prohnutí páteře.
  • Je-li židle vybavena synchronním mechanismem, používáme nastavení mechanismu v jeho dynamickém módu. To znamená, že neblokujeme mechanismus v pevné poloze, ale nastavíme pozici, kdy se opěradlo i sedák dynamicky pohybují se změnou pozice uživatele a zejména jeho zad.
  • Aby bylo toto dynamické pohybování možné, musí mít židle kvalitní mechanismus s vhodným rozsahem nastavení tuhosti, který reaguje přesně na hmotnost uživatele. Tedy není ani tužší (a příliš tlačí do zad) a ani příliš slabý (kdy neposkytuje dostatečnou podporu zad).
  • Je důležité, aby uživatel seděl na židli vzpřímeně a jeho záda byla stále v kontaktu s opěradlem židle.
  • Je-li židle vybavena regulací hloubky sedáku, nastavíme takovou hloubku, aby plocha sedáku maximálně podpírala stehna, ale přední hrana sedáku židle přitom nebránila volnému ohnutí nohou.
  • U židle s výškově nastavitelnými područkami jejich horní plochu nastavíme tak, aby dobře podpíraly lokty. Zároveň se horní část područky pohybuje pod stolovou deskou. Tato poloha je nezbytná, pokud uživatel sedí ve správné poloze vůči pracovnímu stolu a jeho záda jsou v kontaktu s opěradlem židle.
  • Zbavíme se návyku sedět v jedné pozici dlouhé hodiny a po určitém časovém úseku vstaneme a protáhneme se.
Foto: LD SEATING, SPINALIS

Kancelářská židle Storm. Cena 11 840 Kč. Zdravotní židle Smart. Cena 12 426. (zleva)

Více pohybu s pružinou

Oblíbené jsou zdravotní židle s výkyvným sedákem na pružině, které podporují správné držení těla při sedu, a to pomocí podvědomé a přirozené práce našich vlastních svalů.

Dokonce i miniaturní balancování a vyvažování polohy těla mění pasivní sezení na aktivní pohyb svalů v oblasti zad, beder a břicha. Svaly jsou díky tomu zpevňovány účinněji, než je tomu u ergonomických židlí. Ty svou konstrukcí napomáhají pasivně sedět ve správné poloze, kdy svaly kvůli nečinnosti ochabují.

Foto: SPINALIS

Pružina reaguje na pohyb i hmotnost těla. Polstrovaný sedák umožňuje pohodlné sezení subtilním postavám i lidem s větší váhou. Zdravotní židle Spider za 25 899 Kč.

Naše tělo si musí na aktivní sezení na zdravotní židli zvyknout, což trvá několik hodin, někdy i dva týdny (při velmi ochablém svalstvu).

V adaptační době během dvou až tří dnů svaly zesílí a převezmou úlohu podpory páteře. Poté můžeme pocítit mírné napětí či bolestivost ve svalech (svalová horečka), což je známkou toho, že doposud neaktivní svaly začaly pracovat a zpevňovat se. Tento pocit však během jednoho až dvou dnů odezní. V případě pochybností a zdravotních problémů se zády se ale raději poradíme s lékařem.

Foto: SPINALIS

Židle cvičí záda – sedák se pohybuje vpřed, vzad i do stran. Zdravotní židle Basic za 15 949 Kč.

 Umístění monitoru

Doporučená vzdálenost očí od monitoru má být nejméně 50 cm.

Horní okraj obrazovky má být ve výši očí, pracujeme-li nejčastěji ve středu obrazovky, může být ve výši očí právě toto místo. Spojnice očí a středu obrazovky by s ní měla svírat pravý úhel.

Foto: SPINALIS

Umístění monitoru

Židle s pružinou napomáhá

  • posilování zádových a břišních svalů
  • snížení tlaku na obratle a meziobratlové ploténky
  • snížení bolesti již v poškozené páteři
  • zlepšení držení těla
  • neomezené cirkulaci krve

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám