Hlavní obsah

Pračky a sušičky mají mnoho funkcí

Právo, Novinky, Jana Špatzová

Automatická pračka jako suverénní následovnice valchy, a sušička, která sebejistě vytlačuje prádelní šňůru. Tak nějak vypadá souboj pomocníků, kteří se starají o čistotu prádla.

Článek

Vychvalovat přednosti praček už asi opravdu není nutné. Málokterá domácnost se bez ní obejde. Se sušičkou je to jiné, ta o své místo teprve svádí boj. Dlužno dodat, že celkem úspěšný - v koupelnách přibývá sušiček i kombinovaných praček.

Typy praček

Podle způsobu plnění rozlišujeme na předem plněné pračky a shora plněné pračky. V počtu prodaných kusů jednoznačně vedou předem plněné pračky. Jejich výhodou je mj. i možnost vestavění, a to jak do kuchyňské, tak i do koupelnové sestavy. Standardní šířka pračky je 45 nebo 60 cm, tu dodržují všichni výrobci.

Do extrémně malých koupelen se ale nabízejí i pračky široké 40 nebo dokonce jen 32 cm. Ovšem čím užší, tím méně náplně pojme. Obsah praček se pohybuje mezi 4-8 kg, jsou ale i minipračky, které pojmou pouhé tři kilogramy prádla. Velké rodiny ocení novinku, pračku na 10 kg. I hloubka je proměnlivá, nejběžnější je ale 60 cm.

Výhodou předem plněných praček je možnost vizuální kontroly stavu praného prádla.

Vrchem plněné pračky ocení majitelé úzkých koupelen. Foto archív firem AEG, Bosch, Electrolux, Fagor, Indezit, Siemens

Zhruba třetinu prodaných praček tvoří pračky vrchem plněné. Oblíbené jsou především pro úzký formát 40 cm, protože je snadno vtěsnáme i do malé koupelny. Osa bubnu je orientována na šířku, zásobník na prací prostředky je umístěn pod víkem. Ovládací panel je ideálně umístěný na přední straně, pokud je na vrchu za víkem, stává se po jeho odklopení nedostupným.

Pračka, která myslí

Chytrá pračka za nás sice prádlo nepověsí ani nevyžehlí, má ale funkce, které práci značně usnadní.

Výrobci se předhánějí v dovednostech a přednostech svých produktů, tato pračka vypere prádlo v rekordně krátkém čase při zachování kvality. Foto BEKO

Senzory měří obsah náplně pračky, stupeň zašpinění ze znečištění vody, mikroprocesor potom podle zvoleného typu textilie dávkuje prášek, teplotu i délku pracího cyklu. Na displeji se zobrazuje průběh cyklu, dokonce vás pračka upozorní hlasem na to, co právě probíhá.

Typy sušiček

Existují tři základní řady sušička kondenzační, sušička ventilační a sušička kombinovaná s pračkou. Nejrozšířenější kondenzační sušičky mají zabudovaný zásobník na vodu, kde se pára unikající ze sušení znovu přeměňuje ve vodu. Po ukončení cyklu se jednoduše vylije. Někdy bývá voda odváděná hadičkou přímo do odpadu. Tento typ sušičky je optimální do malých a špatně větratelných koupelen. Ze všech typů je nejdražší, poskytuje ale největší komfort ovládání.

Ventilační sušička je ideální do domů se samostatnou prádelnou nebo dobře větratelnou koupelnou. Pára je odváděná rovnou vně sušičky. Oproti kondenzační sušičce stojí zhruba polovinu, nenabízí ale tolik funkcí.

Některé typy se dají stavět i takto, ušetříte prostor. Foto Miele

Tam, kde se nedostává místa, používáme sušičku kombinovanou s pračkou. Vzhledem k tomu, že tato varianta má podstatně menší buben, je možné sušit pouze poloviční množství prádla. Má také velkou spotřebu vody, až 150 l na jeden cyklus. Voda se používá k ochlazení kondenzátoru během sušení, aby se pára mohla proměnit ve vodu. Jedná se o zdánlivě nejlevnější řešení, přihlédneme-li ale ke stále rostoucím cenám vodného a energií, je to relativní.

Funkce pro pohodlí

Všechny sušičky mají základní funkce, jako je sušení bavlny a syntetiky a možnosti nastavení pracovní doby. Výrobci ale nabízejí speciální programy zvyšující pohodlí a užitnost přístroje. Příjemné je např. provzdušnění - málo nošený oděv jen krátce nasucho provětráme v bubnu.

Osvědčený je i odložený start výhodný především při připojení na noční proud. Ochrana proti pomačkání zaručuje, že pokud prádlo po dobu dvanácti hodin nevyndáme ze sušičky, to se v pravidelných intervalech pootočí, aby se obsah znovu rozložil. Funkce šestý smysl volí optimální způsob provozu.

Moderní pračky mají řadu programů, ovládat je zvládne každý. Foto archív firem AEG, Bosch, Electrolux, Fagor, Indezit, Siemens

Práce se sušičkou

Tak, jako je třeba třídit prádlo do praček, třídíme i do sušičky. Vhodnost použití je vyznačena symboly na štítku prádla. Výkon sušičky se snižuje, překročíme-li její kapacitu. Také společně nesušíme odlišné materiály. Nemícháme bavlnu, len a syntetiku.

Ani oděvy, které nevyžadují žehlení, s mačkavými. Nevhodné pro sušení je hedvábí, krajky a vlna, i když někteří výrobci již nabízejí sušičku, která má speciální rošt pro sušení svetrů. Do sušičky vkládáme prádlo důkladně odstředěné. Čím sušší, tím je výsledek lepší.

Délka programu se prodlužuje se stupněm vlhkosti, jde tedy i o úsporu energie. Nákladný provoz? To ani zdaleka ne. Sušičky jsou sice opatřeny energetickými štítky se symbolem C označujícími vyšší spotřebu.

Sušičky opatřené elektronikou jsou ale řízené senzory, kontrolujícími stupeň vlhkosti prádla, a podle toho upraví délku sušení. Spotřebují tedy jen opravdu nezbytně nutné množství energie. Navíc správně prosušené prádlo mnohdy není třeba žehlit, tím ušetříme další množství energie i čas.

Jak se vlastně pere

Běžný průběh praní probíhá ve fázích: namáčení, praní, máchání, aviváž a odstředění. Buben, který je nejdůležitější součástí pračky, se otáčí 30- až 60krát za hodinu. Pokud ale odstřeďujeme, otáčky se zrychlí až na 800. Jsou pračky, které nabízejí i 1200, či dokonce 2000 otáček za minutu.

Při obzvlášť vysokých otáčkách je prádlo sice dokonale odstředěné, ale vlákna mohou být nenapravitelně polámaná. Systém praní je jednoduchý: prádlo je otáčením vynášeno žebry uvnitř bubnu a přepadává zpět do prací lázně. Kvalitní pračky mají širokou škálu programů. Musíme si ale uvědomit, že každá funkce navíc zvedá cenu a zda tedy opravdu všechny využijeme.

I nejlevnější typy praček nabízejí osm programů, podstatné je, aby pračka byla schopná rozlišit bílé prádlo, barevné, vlnu, syntetiku a stupně zašpinění. Výhodné také je, když pračka dokáže zpracovat poloviční náplň. Vše ostatní je v podstatě nadstandard, který ne vždy využijeme

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám