Hlavní obsah

Pořiďte si efektivní vytápění od podlahy

Právo, Gisela Růžičková

Ještě nevíte, zda se rozhodnete pro vytápění teplovodní, nebo elektrické? Z hlediska principu fungování jsou oba systémy totožné. Jde totiž o zahřátí konstrukce podlahy na teplotu jen o něco vyšší, než je teplota vzduchu. Stejné jsou oba systémy i z pohledu tepelného komfortu, neboť poskytují nejrovnoměrnější rozložení teplot.

Foto: Fenix

Přednosti elektrických topných rohoží a kabelů se využívají i pro systémy komfortního ohřevu podlahy, nejčastěji se využívá jako doplňkové topení pro vytápění koupelen, WC a okolí bazénů.

Článek

Teplovodní vytápění se dokonale přizpůsobí zdroji tepla. Majitelé mohou použít plyn, tepelné čerpadlo, elektrokotel apod.

Elektrické podlahové vytápění má vyšší provozní flexibilitu a výbornou regulovatelnost (z pohledu provozních nákladů je to ve srovnání s teplovodním vytápěním zcela zásadní výhoda) a snazší a levnější instalaci, je tedy s nižšími pořizovacími náklady.

Foto: Rehau

Při výběru vhodného systému plošného vytápění/chlazení je důležité brát v úvahu kvalitu a ověřenou funkčnost celého systému i jednotlivých komponent, ale také klást důraz na chytrost a funkčnost návrhu včetně nastavení teploty v jednotlivých místnostech.

Mezi hlavní přednosti obou systémů podlahového vytápění patří značné úspory energie. K dosažení pocitu tepla stačí vytopit podlahu na relativně nízkou teplotu. Teplo se nepřenáší cirkulací teplého vzduchu, ale sáláním teplé podlahy. Tím dochází k zahřátí osob mnohem dříve, než k prohřátí vzduchu a není tak nutné místnosti zbytečně přetápět.

Teplovodní podlahové vytápění

Má mnoho shodných znaků s konvekčním teplovodním vytápěním. Jde hlavně o zdroj tepla, kterým může být plynový kotel nebo elektrokotel, tepelné čerpadlo či solární panely. Výjimkou není ani kombinace několika zdrojů.

Podobné je i přenosové médium – voda rozváděná potrubím. Rozdíl je v teplotě vody: u klasického vytápění radiátory tvoří topná a vratná voda 90/70 °C, u moderních nízkoteplotních soustav pak 75/50 °C, u podlahového teplovodního systému to je jen 38/35 °C.

Teplota se mění podle požadavků na aktuální teplotu, ale rozdíl stále zůstává velký – teplota topné vody, spotřeba energie na teplovodní podlahové vytápění je tedy výrazně nižší.

Foto: Rehau

Výhodou podlahového vytápění je jednak nízká prašnost v domácnosti, také pocit příjemně teplých nohou i při nižší teplotě vzduchu, což omezuje únavu a zvyšuje soustředění členů rodiny.

Systém plošného vytápění tvoří trubky z odolného materiálu, který má vynikající pevnost i při vyšších teplotách (až do 110 °C), je odolný proti vzniku napěťových trhlin, tvarově stabilní, má vynikající odolnost proti stárnutí následkem tepla, dobrou rázovou a vrubovou houževnatost až pod -50 °C a vysokou pevnost proti oděru, což je důležité při realizaci systému na staveništi.

Vysoce flexibilní systém je nerozebíratelný, tím pádem je možné ho umístit i přímo pod omítku nebo do betonové mazaniny.

Pokládka podlahového vytápění je možná jak suchým, tak mokrým způsobem.

Suchý systém se vyznačuje nízkou stavební výškou, minimálním zatížením nosné konstrukce a možností okamžitého zátopu po instalaci, protože odpadá zrání betonu. Suchý systém pokládky lze uplatnit mimo jiné u stropů z masivního dřeva a dřevěných trámů.

Foto: Fenix

Topné fólie Ecofilm F jsou určeny jako podlahové vytápění do suchých konstrukcí – pod plovoucí podlahy nebo s použitím doplňkových podložek Heat-Pak pod PVC a koberce.

Při mokrém způsobu pokládky se nabízí hned několik způsobů uchycení otopných trubek – zajímavou variantou je systém suchého zipu. Přináší extrémně rychlou a snadnou montáž, kterou zvládne jeden člověk bez nářadí.

Elektrické podlahové vytápění

Hlavní předností tohoto typu vytápění je jednoduché položení kabelů či rohoží hned pod povrch nášlapné vrstvy podlahy, což zaručuje největší komfort vytápění z hlediska uživatelského: snadnou regulaci teploty s rychlou odezvou systému (ihned topí).

Správná regulace je základní podmínkou hospodárnosti provozu a je největší výhodou elektrického podlahového topení. Díky centrální řídicí jednotce je možné nastavit teplotu individuálně v každé místnosti.

Další výhodou je malá výška podlahy. Tenkovrstvé topné systémy pro přímé vytápění představují jen několik milimetrů silné odporové kabely, kladené buď volně, nebo v meandrech vetkané do rohože ze skelných vláken.

Pokládají se do flexibilního tmelu mezi odizolovaný pevný podklad a podlahovou krytinu apod. Podlaha se celkově zvýší maximálně o 2 cm. Hodí se tak zejména pro rekonstrukce tam, kde nejde zvýšit výšku podlahy.

Foto: Rehau

Stavební práce, instalace topidel, rozvodů tepla a otopných hadů pro podlahové vytápění domů patří mezi odborné topenářské práce, které by měli vykonávat kvalifikovaní instalatéři se specializací topenář.

Vytápění lze instalovat jako poloakumulační a akumulační, celková výška podlahy se pak zvyšuje. U akumulačního vytápění jsou kabely zalévány do silné betonové vrstvy a výška podlahy se o moc neliší od vytápění teplovodního. Poloakumulační způsob využívá k akumulaci dlažbu.

Z hlediska investičních nákladů jsou elektrické rohože nejvýhodnější. Jednožílové nebo dvoužílové tenkovrstvé systémy se doporučuje kombinovat s jinými druhy topení, které při prudkém poklesu teplot topnému systému vypomůžou.

Elektrické vytápění jako hlavní zdroj tepla šetří peněženku i v době, kdy netopí. A důvod? Pro elektrické vytápění existují zvláštní tarify, které umožňují používat levnou energii v tzv. nízkém tarifu i pro ostatní spotřebu domácnosti.

Tento fakt je, vzhledem k rostoucímu vybavení domácností elektrickými spotřebiči, opět významným zdrojem úspor celkových nákladů na provoz domácnosti.

Víte, že…? 

U energeticky úsporných staveb vstupuje do hry i faktor tepelné setrvačnosti (od ledna 2020 bude platit i pro rodinné domy).

Zkušenosti z provozu domu postaveného ve standardu nZEB ukázaly, že z hlediska rychlosti reakce na změny venkovní teploty a nahodilé tepelné zisky, které jsou u úsporných domů velmi zřetelné (slunce, více lidí v místnosti apod.), je elektrické vytápění velmi rychlé a tím i šetrnější z pohledu spotřeby energie.

Foto: Energitech

Podlahové konvektory jsou otopná tělesa umístěná pod podlahou, zajišťující proudění teplého vzduchu kolem chladných ploch, jaké jsou především velká francouzská okna, dveře na terasy či balkony.

Rozšířené teplovodní systémy (s jakýmkoli zdrojem) tuto flexibilitu a přesnost dodávek malého množství potřebného tepla do různých prostor domu nejsou schopny zajistit, snaha o dokonalejší regulaci přitom vyvolává neúměrné náklady.

Výhody

  • Příjemné teplo od nohou
  • Úspora až 20 % energie 
  • Při správné instalaci je bezúdržbové
  • Čistý design interiéru - není vidět
  • Nízká prašnost - vhodné pro alergiky

Vhodné druhy podlah

Dlažba – má nejlepší tepelnou vodivost, reaguje na podlahové vytápění nejrychleji.

Plovoucí podlahy – všechny typy s certifikátem pro podlahové vytápění

Dřevěné parkety s certifikátem pro podlahové vytápění

Linoleum – tenké bez izolační vrstvy

Koberce – tenké s krátkým chlupem

Elektrické systémy poskytují teplo zejména sáláním. Tady získávají tyto systémy i podstatnou výhodu nad dalším konkurentem v podobě teplovzdušných topných systémů s radiátory, u kterých je naopak nulová sálavá složka, a organismem tedy nejsou vnímány tak pozitivně a plnohodnotně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám