Hlavní obsah

Polštáře a deky dají bytu novou tvář

Novinky, Dana Jakešová

Polštáře a deky máme spojené hlavně s ložnicí a spánkem. Skvělým stylovým doplňkem ovšem budou jak v obýváku, tak třeba na chalupě. V zimě hebké deky navíc i příjemně zahřejí.

Foto: Scanquilt

Přitulte se! Návlečky Black Cat na polštáře vdechnou domovu tulivou atmosféru. Set 2 kusů, 45 x 45 cm, 1750 Kč. Teplo dodá vlněný pléd Lamb káro, 130 x 190 cm, 2290 Kč.

Článek

Čas od času se neubráníme přáním vylepšit si interiér našeho domova. Stačí si pořídit nějaký doplněk. Třeba takový dekorační polštář má tu moc vykouzlit dojem zcela nového kusu nábytku.

Nabídka je široká. Vybírat můžete z polštářků čtvercových, klasikou je rozměr 40 x 40 cm, obdélníkových, oválných, kulatých, ale i atypických tvarů. Pro ty, kteří preferují něco komfortnějšího a stálejšího, mohou být dobrou volbou polštářky s výplní ze 100% dutého polyesterového vlákna. Jejich výhodou je možnost praní na 40 °C.

U polštářů určených pro dekoraci nebo k odpočinku třeba u televize úplně klidně postačí výplně z molitanové drti. Ceny těchto polštářků začínají již kolem stokoruny. Alespoň zpočátku nabízejí příjemnou lehkost a velký objem. Budete-li ale takový polštář používat pravidelně, časem slehne.

V kurzu jsou pastelové barvy

Právě design povlaku dělá z polštáře zajímavý prvek.

Trendem pro letošní rok je pastelově zelená barva. V kurzu ale zůstává i růžová a šedá. Stylové jsou také potisky. Do módy se vracejí geometrické tvary. Vyznavači technicistního stylu mohou sáhnout po metalických barvách. Trendem jsou také polštářky s výšivkou, a to formou plastického vzoru, orientální nebo chalupářské.

K dekoračním účelům na pohovku se nebojte sáhnout i po hrubších materiálech, pokud splní vaše estetické požadavky. K relaxaci ale budou pohodlnější měkké polštáře bez 3D vzorů.

V materiálech vede 100% bavlna. Oblíbený je rovněž jemný 100% polyester. Výhodou tohoto syntetického materiálu je nemačkavost a možnost prát ho v pračce a sušit v sušičce. U bavlny dejte pozor na konkrétní úpravu. Některá totiž nesnese při praní programy s vyšší teplotou než 30 °C.

Deky příjemně zahřejí

Elegantním doplňkem mohou být i deky, zvláště teď v zimě. Chybu neuděláte snad žádnou značkovou dekou. Výrobci se totiž v jejich kvalitě navzájem předhánějí se svými novinkami.

Velké popularitě se těší deky z mikrovlákna, mikroplyše, mikroflanelu a fleecu, které obvykle tvoří 100% polyester v různých moderních úpravách. Vyznačují se lehkostí, hebkostí, hřejivostí a vynikající izolací. Navíc se tento typ dek snadno udržuje. A jelikož nepřitahuje roztoče, je vhodný i pro alergiky.

K dostání jsou i deky kombinované. Z jedné strany je mikroplyš s jemným vlasem, na kterém je dekor, na druhé hřejivé mikrovlákno, které dokonale imituje pravou beránčí kůži. Perfektně izoluje teplo a ihned zahřeje. Vyznavači přírodních materiálů ocení deku z kašmíru či z ovčí merino vlny. Extravagantně působí zvláště ty ručně pletené.

Dekám vládnou přírodní tóny

Letošku dominují hnědé a krémové odstíny. Módní je i šedá a tmavě modrá. Zajímavý je kontrast barev, proto se nebojte pustit tmavší barvy do světlých prostor.

Jednobarevná deka bez vzoru bude ladit s jakýmkoliv stylem interiéru, vždy bude působit elegantně.

Vzdušně zařízeným domácnostem sluší abstraktní vzory.

Do místnosti pojaté ve venkovském stylu dobře padne klasická kostka či káro.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám