Hlavní obsah

Pokoj pro teenagera

Právo, Novinky, Jana Špatzová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dospívání je kromě vzpoury proti zažitým normám také hledáním vlastní cesty. Teenageři kolem sebe kupí zdánlivě nesourodé předměty, křiklavé barvy v naprosto nemožných kombinacích a nábytek bizarních tvarů.

Článek

Vhodné jsou variabilní sektorové sestavy a policové systémy. Jestli něco dospívající provokuje, tak je to stereotyp. Umožněme jim proto vytvářet si kolem sebe stále nové prostředí. Není nutné pořizovat drahý exkluzivní a designově vypracovaný nábytek.

Naopak, obyčejné prosté police a čisté skříňky budou vhodnější už pro svoji nadčasovost a také pro snazší možnost kombinování s doplňky. Individualitu potomka podpoříme jedním či dvěma opravdu vydařenými kousky. Zajímavá komoda nebo mobilní křesílko či barevný obraz na stěně - kreativitě se meze nekladou.

Odvážná svítidla

Stejně tak jako v celém bytě i v pokoji dospívajícího potomka musíme kvalitně vyřešit otázku osvětlení. Centrální světlo ve středu místnosti je samozřejmostí, dále potřebujeme stolní lampu k počítači a minimálně ještě lampu na čtení v posteli.

Zajímavá je i stojací lampa s papírovým stínidlem. Nepřehlédnutelné jsou halogenové reflektorky. Můžou mít různý odstín světla, navlékáme je na strunu a na stropě tak vytvoříme zajímavé kreace.

Svítidla mohou být i velmi extravagantní. Foto Frandsen

Magie kontrastů

Použít můžeme stejně tak barvy pestré nebo naopak tlumené. Rafinovaná malba stěn nebo syté tapety s geometrickými vzory, na podlaze koberec, neméně šílený. Čím více kontrastů, tím lépe. Ale pozor, ani při opravdu divokých kombinacích se nesmíme provinit proti dobrému vkusu.

Někdy se dospívající potomci brání záclonám a závěsům. Nebraňme jim v tom. Ostatně v textilu se usazuje prach, můžeme se tedy na jejich vrtochy podívat okem praktickým. Místo toho jim necháme nainstalovat klasické nebo lamelové žaluzie. Stínění bude třeba už jen kvůli počítači i kvůli soukromí.

 Zvláště mladí pánové se ve svém království chovají spíš jako v doupěti a s oblibou žijí v šeru. Na podlahu místo celoplošného koberce položíme plovoucí podlahu nebo přilepíme korkové dlaždice. Bohatě postačí kusový koberec.

Netradiční svícen designéra Maxima Velčovského. Foto Qubus

Místo pro počítač

Z malého psacího stolku, který vyhovoval prvňákovi, se přes noc musí stát počítačové pracoviště. Počítač je dnes nezbytným doplňkem každého studenta. Správný stůl pro počítač má několik úrovní, základní pracovní desku a nad ní vyvýšenou konzolu pro monitor. Klávesnici pokládáme buď rovnou na plochu, nebo do zásuvky pod deskou.

Na stole by měl být dostatek prostoru, myslíme i na ukládání většího počtu CD a DVD. Stojanový nebo boxový zásobník umožní snadný přehled a rychlý přístup. Donutí i chronické nepořádníky udržovat alespoň jakýsi pořádek.

Netradiční pojetí polic na knihy či CD. Foto Blomus/Desalto

Počítačovou techniku neskrýváme, naopak, v pokoji ji přiznáme, vždyť moderní design LCD monitorů počítačů prostor spíš ozdobí. Pracovní stůl vybíráme co možná největší, je-li to možné, třeba i sestavu L nebo U. V omezeném prostoru zasuneme pod stůl pojízdný kontejner. Ke stolu patří židle, ale pozor, jakkoli můžeme šetřit na stole, u židle šetřit nesmíme.

Vždy musí být ergonomicky tvarovaná, poskytovat dostatečnou oporu pro nohy i bedra a s područkami. Je nutné, aby byla nastavitelná nejen výška sedáku, ale také opěradla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám