Hlavní obsah

Pohodlný domov v bungalovu 4+kk

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ještě před několika lety bydleli manželé Waldmanovi s rodiči v západočeské metropoli. A protože chtěli založit rodinu, hledali samostatné bydlení. Podařilo se jim koupit parcelu na Plzeňsku za dobrých finančních podmínek přímo od obce. Bylo rozhodnuto!

Foto: Milan Malíček, Právo

Členitý bungalov je zastřešen valbovou střechou z betonové střešní krytiny.

Článek

„Začali jsme pátrat po typových domech a spolehlivé stavební firmě. Zlákala nás nabídka Ekonomických staveb, které slibovaly postavit dům do roka, což dodržely. Nejdřív jsme si vybrali dvoupodlažní rodinný dům, ale pak jsem si vzpomněla na své rodiče, pro které je rok od roku obtížnější chodit do patra, takže ho skoro nevyužívají. To byl jeden z důvodů, proč jsme nakonec dali přednost přízemnímu rodinnému domu,“ vzpomíná hostitelka a dodává, že plánují dvě děti, a proto se rozhodli pro dům typu bungalov 4+kk.

Vyhovující dispozice

Vybrali si bungalov Alice, jehož dispozice představuje půdorysné uspořádání domu do písmene L, tvořící ze dvou stran chráněný venkovní prostor spojený s obytnými místnostmi. Dům tedy propojuje interiér s exteriérem přes obývací pokoj.

Foto: Milan Malíček, Právo

Společenskou část domu tvoří kuchyň propojená s obývákem a jídelním stolem.

Obývák je součástí obytné zóny a navazuje na kuchyň se samostatným vstupem z předsíně. Z tohoto prostoru je také přístupná ložnice, dětský pokoj i koupelna. Dispozici domu doplňuje technická místnost, kam se vešel nejen kotel ústředního topení, ale vyšetřilo se tu místo i pro druhé WC.

Foto: Milan Malíček, Právo

Také dětský pokoj tříapůlleté dcery hýří barevnými hračkami a doplňky.

Do bungalovu se vstupuje předsíní, která je zároveň komunikačním uzlem domu, odkud se vstupuje do většiny místností. Dvoukřídlé balkónové dveře v obývací části nabízejí přímý vstup na zahradu. Stejnou výhodu poskytuje i ložnice.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ložnice s fialovými stěnami a zelenými doplňky je jedinou barevnou místností v domě.

Malé změny proti plánu

Developerská firma se změnám v projektu nebránila, takže k malým úpravám přece jen došlo. Po dohodě s projektantem majitelé natočili dispozici domu vůči světovým stranám trochu jinak, než určoval projekt a ve společenské části interiéru se kvůli krbu vzdali dveří v obýváku.

Foto: Milan Malíček, Právo

Místo, kde v blízké budoucnosti vznikne krb, zatím je postaven pouze komín.

Hotový je zatím komín a časem tu přibyde krb. Až dcera ještě trochu odroste, pustí se do jeho stavby. Očekávají, že se krb postará nejen o příjemnou atmosféru, ale v přechodném období také o teplo v domě.

Foto: Milan Malíček, Právo

Velkorysá koupelna je vybavena vanou i sprchovým koutem.

„I když s vytápěním domu jsme spokojeni, koupili jsme výkonný a úsporný kombinovaný kondenzační kotel, který ohřívá také vodu. Jinak se v domě používá elektřina. Na nízkých provozních nákladech domu má zásluhu rovněž skladba obvodových stěn z ytongu zatepleného polystyrenem.“

Pohodlné a jednoduché

Naši hostitelé nevyužili služeb bytového architekta ani možnosti získat návrh kuchyně přes stavební firmu. Kuchyň, která je obecně považována za srdce domu, si navrhovali sami.

Foto: Milan Malíček, Právo

Kuchyňský kout

I když měli poměrně dost místa, snažili se o logické uspořádání tak, aby na sebe navazovaly jednotlivé kuchyňské zóny a hlavně, aby jim kuchyň vyhovovala při běžném denním provozu. Zbylo tu místo i na barový pult, který hojně využívají při snídani nebo pro rychlé občerstvení.

Foto: Milan Malíček, Právo

Součástí kuchyně je i barový pult, který se využívá při snídaních.

Celý obývací prostor sjednocuje laminátová podlaha v dezénu přírodního dubu. A v přírodních tónech je vybrán i ostatní nábytek, hlavně komody a skříňky pro ukládání věcí. V prostoru vyniká sedací souprava v ostré zelené, zvolené zcela záměrně, podobně jako designový konferenční stolek, který se vkusně doplňuje s černobílým kobercem.

Bílá výmalba je původní

Původní bílá výmalba stěn dosud čekala na vyzrání omítek. Majitelé tu bydlí již čtyři roky a plánují, že by mohli letos vymalovat. Po nastěhování vymalovali barevně jen ložnici, hostitelka zvolila fialové stěny a zelené doplňky. Zato do kuchyně a obýváku si představují vanilkovou barvu v různých tónech. Majitelce se líbí i tapety, které by mohly pozvednout třeba stěnu za sedačkou.

Foto: Milan Malíček, Právo

Designový konferenční stolek podpořený černobílým kobercem v místnosti vyniká. Své místo ve výklenku našel i příjemný kulatý jídelní stůl s židlemi.

„Po čtyřech letech jsme s bydlením v domě spokojeni, je zabydlený i bezpečný pro nás i pro dceru, nemusíme zdolávat schody a také úklid je mnohem jednodušší a rychlejší,“ pochvaluje si majitelka s povzdechem, že bydlení v satelitu na okraji je sice mnohem klidnější, občas ale postrádá vír velkoměsta.

Technické údaje

Developer: Ekonomické stavby

Typ domu: Bungalov Alice

Dispozice: 4+kk

Zastavěná plocha: 114,06 m2

Užitná plocha: 93,72 m2

Obestavěný prostor: 589,00 m3

Typ střechy: valbová

Dům vhodný pro: město i venkov

Pozemek: 1100 m2

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám