Hlavní obsah

Poháry a džbány v duchu lehce středověkého retra v kolekci Born in Bor

Novinky, Kristýna Křížová

Zajímavé designérské duo z Nového Boru - Jakub Janďourek a Ota Svoboda navrhlo zajímavé kolekce, které nezapřou naivistického ducha. Inspirací jim byla religiozita a sklo jako středověký luxusní materiál, který je v jejich vizi dnes často velmi levným materiálem.

Foto: Novinky

Výrazné a syté barvy dodávají pohárům na zdání lacinosti a vyvolávají dojem, že materiálem je plast.

Článek

Sklářská dílna Borninbor byla založena v roce 2008 v Novém Boru a produkuje designérsky zajímavé předměty do domácnosti ze skla, které mají vždy působit trochu naivisticky a amatérsky.

Borninbor navazuje na sklářskou historii města Nový Bor, které se nejvíce proslavilo právě sklářským uměním. Právě sklo z Nového Boru je základem zachování sklářské tradice, která je na severu Čech dlouholetá a od konce 19. století získává věhlas dodnes.

Foto: Novinky

Ruční práce je na pohárech vidět na první pohled.

Autory kolekce jsou fanatici ruční práce se sklem. Nové designérské nápady rovnou uvádějí do výroby, nenavrhují, nekreslí ani nemodelují, ale rovnou vyrábějí. Na prvním místě je pro ně tvořivý duch a na návrzích je to vidět. Jejich sklo je vtipné a na designu je jasně vidět nadsázka, se kterou autoři k navrhování přistupují.

Skleněné poháry s plastovým efektem působí naivisticky

Nejnovější hravou kolekcí je sada nápojového skla PVC 09 inspirovaná tradičními středověkými tvary číší, pohárů a džbánů. Návrhy mají plastový efekt a jsou naivisticky dekorovány.

Foto: Novinky

Poháry jsou dekorovány aplikacemi ve tvaru lebek.

Skleněný materiál byl podle autorů kdysi luxusem, dnes může vyvolávat zdání levnosti spotřebního materiálu. Autoři se snažili tento posun v hodnocení materiálů v průběhu historie reflektovat.

Foto: Novinky

Součástí kolekce jsou i poháry a džbány v romantickém provedení.

Barevný plastový efekt na pohárech tak působí dojmem levných plastových hraček pro děti. Toho je dosaženo přehnanou barevností a zdobností.

Foto: Novinky

Lustry mají jasný naivistický nádech a hýří barvami.

Působivá je kolekce Born in Bor, která navazuje na tradici českého sklářství. Hlavním tématem kolekce bylo letos barokní a lehce středověké retro.

Křišťálové objekty slouží pro domácí bohoslužbu

Zaujme i série Svatobor, skupina křišťálových objektů pro domácí bohoslužbu - pokojové i cestovní monstrance, nádobky na svěcenou vodu a jiné dózy. Kolekce je soupravou domácích votivních předmětů z křišťálu.

Foto: Novinky

Kolekce naivistických votivních skleněných předmětů.

Nápadité sklářské výrobky sklářského tandemu pracujícího s klasickými technikami rozhodně patří k tomu nejzajímavějšímu, co české sklářství letos nabídlo. Kolekce byly představeny na letošním Designbloku.[celá zpráva]

Reklama

Související články

Ozdobte si skleničky po vzoru mistrů

Leptání skla nemusí již být výsadou mistrů sklářů. Díky leptací pastě můžeme i my doma vytvořit třeba ze zavařovací sklenice skvost hodný obdivu.

Výběr článků

Načítám