Hlavní obsah
Nepřipomíná vám dům trochu krtkův kopeček hlíny zarostlý trávou? Foto: Bercy Chen Studio (8x)

Na obydlí původních obyvatel amerického kontinentu se odvolávají autoři neobvyklé stavby v texaském Austinu. Ta upoutává pozornost nejen svým rozdělením do dvou v podstatě samostatných jednotek, ale především zanořením obou částí pod úroveň okolního terénu.

Nepřipomíná vám dům trochu krtkův kopeček hlíny zarostlý trávou? Foto: Bercy Chen Studio (8x)
Podzemní dům rozervaný ve dví

Díky uschování velké části objektu pod zem profitují jeho obyvatelé z teplotního komfortu, který takové opatření nabízí. Dům podstatně méně promrzá v zimě a naopak se prakticky nepřehřívá v horkých letních dnech.

Jeho tvůrci, architekti z ateliéru Bercy Chen Studio, upozorňují, že nepřicházejí s ničím převratným, protože se ve skutečnosti inspirovali dávným typem obydlí, jemuž se v Americe říká pit house (česky možno velmi volně přeložit jako dům v jámě).

Průrva mezi dvěma částmi domu funguje jako jeho hlavní a prakticky také jediná chodba.

Foto: Bercy Chen Studio (12x)

S velice přírodním stylem domu zajímavě kontrastují jeho poněkud nepřírodní ostré úhly.

Foto: Bercy Chen Studio (12x)

Dům jako by stále balancoval na rozhraní mezi regulérním obydlím a prozatímním přístřeškem.

Foto: Bercy Chen Studio (12x)

Vkladem architektů je ovšem rozdělení objektu do dvou částí, a jejich "poodtržení" od sebe, díky čemuž bylo možné takto obnažené stěny nechat celé prosklít a přivést tak do podzemního domu spoustu denního světla.

Neobvyklá stavba má i zastřešenou terasu.

Foto: Bercy Chen Studio (12x)

Jedna z polovin slouží jako kuchyň a obývací pokoj.

Foto: Bercy Chen Studio (12x)

Pohled z ložnice.

Foto: Bercy Chen Studio (12x)

Zatímco jedna část obydlí slouží jako soukromá, tj. je určena primárně ke spaní a samozřejmě osobní hygieně, ve druhé se odehrává společný život rodiny přes den. Je v ní nejen obývací pokoj, ale také kuchyň. "Průrva" mezi oběma částmi funguje jako hlavní chodba domu, ovšem nezastřešená.

Roztržení domu na dvě půlky umožnilo prosklení jeho obnažených stěn.

Foto: Bercy Chen Studio (12x)

yknivoNumanzeSaNyknalC

Reklama

Výběr článků