Hlavní obsah

Podkrovní byt z Corianu podle Jeana Nouvela zaujme nevšedním prosvětlením

Novinky, Kristýna Křížová

Slavný architekt Jean Nouvel dostal příležitost designovat podkrovní městský byt s pomocí moderního materiálu Corianu. Navrhl modelový byt s kuchyní, ložnicí, koupelnou a obývacími prostory, který představuje jeho vize podoby soudobého interiéru. Futuristické podkrovní prostředí podkreslené světlem je působivou inspirací pro ty, kdo mají rádi jeho přístup k architektuře prostoru.

Článek

Projekty Jeana Nouvela tvarují urbanistické krajiny po celé Evropě už od 70. let. Nouvela baví i zařizování interiérů, tentokrát navrhl multisensoriální prostředí založené na kombinaci světla s nejmodernější technikou.

Jeho pojetí moderního městského prostředí má odrážet Nouvelovu filozofii - vytvářet řešení, která jsou citlivá k okolí a jsou funkční. Architekt se snažil navrhnout prostředí, kde by obyvateli bylo vše okamžitě na očích.

Prostředí, které navrhl Jean Nouvel, je vrcholem plejády nejvýznačnějších, průkopnických designových řešení navržených z tohoto materiálu a ukazuje řadu způsobů, kterými může být Corian kombinován se světlem.

Podsvícení skříní umožňuje ihned rozpoznat obsah

Inovativní je i podsvícení úložných prostor. "Základem je hra založená na identifikaci objektů ve skříňce," říká Nouvel ke svému zajímavému konceptu úložného prostoru.

Do tmavšího podkrovního prostoru se podkres světelnými efekty hodí nejlépe. Nechybí tak elektrické instalační technologie a ovládací dotykové panely, jež nabízejí vysoce interaktivní, multi-smyslový zážitek.

Nouvel užil osvětlovací techniky, barevného prosvícení a světelných efektů tak, aby se zdůraznila průsvitnost tohoto materiálu.

Architekt s materiálem hodně experimentoval, vyzkoušel si přenesení obrazu přepálením, přímým potiskem inkoustovým tryskovým strojem, reverzním potiskem s podsvícením a vystouplou strukturou a vzory aplikované počítačovou obráběcí technikou.

Nouvelovo řešení nabízí některé z nejnovějších možností dekorace, tvarování a úpravy povrchu materiálu.

Architekt ocenil čistotu materiálu a možnost integrace uměleckých návrhů. Velké světlo v obývacím pokoji , které je pro Nouvela "sluncem prostoru", je možné rozsvěcet v různých fluorescenčních barvách, nechybí další zajímavé světelné dekorace v moderním duchu.

Nábytkové kusy vybíral Nouvel v minimalistickém nebo futuristickém stylu. Držel se jednotné bílé barvy, která v interiéru navozuje dojem čistoty a lehkosti.

"Chtěl jsem si pohrát s kontrastem mezi monolitickým vzhledem Corianu, který vzniká díky tomu, že nábytek z tohoto materiálu je zcela bez spojů," říká Nouvel.

Tento neporézní pevný povrchový materiál, který je odolný vůči skvrnám a snadno se udržuje byl pro Nouvela ideálním díky tomu, že je v jistých barvách průsvitný a lze jej opravovat přesně podle designérových potřeb.

Za návrhem je vidět snahu rozpoznat potřebu dnešního člověka, který v Nouvelově pojetí chce mít rychle vše na dosah a k dispozici a nechce se věnovat náročné údržbě prostoru.

Architekt Jean Nouvel

Jean Nouvel (narozen 1945) získal za své práce zlatou královskou medaili (Royal Gold Medal) Královského institutu britských architektů i japonské ocenění Premium Imperial Career Prize. Obdržel i prestižní Pritzker Prize.

Mezi nejvýznamnější dokončené  stavby Jeana Nouvela patří Arabský světový institut v Paříži, lyonská Opera, Galeries Lafayette v Berlíně, Cartierova nadace v Paříži, lucernské kulturní a kongresové centrum, Hotel v Lucernu, budova kanceláří Agbar office tower v Barceloně, přístavba Muzea královny Sophie v Madridu či divadlo Guthrie Theater v Minneapolis. V Praze od něj máme budovu Zlatý Anděl na Smíchově.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám