Hlavní obsah
Celkové ladění domu do žlutých a oranžových tónů jak v exteriéru, tak v interiéru je výsledkem komunikace mezi majitelem domu a projektantem. Odráží optimistického ducha, v němž se stavba bungalovu nesla. Foto: www.mujdum.cz

Na svažitém pozemku v pečlivě osázené zahradě svítí sluneční barvou přízemní dům ve tvaru písmene L. Stal se útočištěm energickému muži, který si po letech kočovného života dopřál stabilní a příjemný domov se vším komfortem.

Celkové ladění domu do žlutých a oranžových tónů jak v exteriéru, tak v interiéru je výsledkem komunikace mezi majitelem domu a projektantem. Odráží optimistického ducha, v němž se stavba bungalovu nesla. Foto: www.mujdum.cz
Po letech cestování se usadil v upraveném typovém domě

Kvůli svému povolání neustále cestoval, stěhoval se a nemohl se starat o nemovitost.

„Teprve po ukončení aktivní služby jsem chtěl zakotvit a součástí tohoto plánu měla být i výstavba rodinného domu. Vybral jsem si přízemní dům, a to i s ohledem na přibývající věk,“ říká majitel po dvouleté zkušenosti s bydlením v bungalovu od projektového ateliéru Thermo Plus.

Foto: www.mujdum.cz

„Investor je důkazem toho, že na zapuštění kořenů není nikdy pozdě,“ dodává majitel ateliéru Ing. Peterka.

„Často nás navštěvují i klienti kolem šedesátky, kteří si touží vytvořit domov odpovídající jejich potřebám.“

Výsledek se chválí sám

Doporučení od známých a dobré reference od zákazníků jsou vždy nejlepší reklamou. A tak když se investorovi dostal do rukou katalog zmiňovaného projektového ateliéru, bylo rozhodnuto. Projektant několikrát navštívil stavební parcelu, aby ji „dostal pod kůži“.

Hladká fasáda a velké prosklené plochy bez členění dávají domu s klasickou valbovou střechou moderní ráz.

Foto: www.mujdum.cz

Výsledkem byly úpravy typového projektu zohledňující charakter lokality a požadavky investora.

S ohledem na orientaci ke světovým stranám a situování příjezdové komunikace byla garáž oddělena od domu. Svým umístěním na pozemku pomáhá vytvářet soukromí a přirozeně cloní stavbu od ulice.

Foto: www.mujdum.cz

Namísto původní garáže pak vznikl prostor pro větší zádveří a rozšířenější technické zázemí se skladem zahradního nářadí. Nadstandardní porozumění obou aktérů během stavby mělo za výsledek i dořešení detailů v interiéru.

Rychlá akce

„Projektové přípravě jsme věnovali téměř tři čtvrtě roku. Snažili jsme se projekt vychytat, aby se pak během stavby neimprovizovalo. Pomohlo i to, že si klient vybral typový dům Zuzka, který je uzrálý a žádaný,“ říká k počátkům spolupráce Ing. Peterka.

Kromě kuchyně je společná obývací část vybavena laminátovou plovoucí podlahou s podlahovým vytápěním. Vytápění v kombinaci s radiátory, programované na dálku, se plně osvědčilo.

Foto: www.mujdum.cz

Výstavba domu pak proběhla velmi rychle: „Několik stavebních firem prošlo výběrovým řízením, kde jedním ze zásadních kritérií bylo realizovat stavbu během 6–7 měsíců. V žádném případě však na úkor kvality. Za jakýkoli den zpoždění čekala dodavatele tvrdá penalizace. Proto na stavbě pracovalo současně několik profesí.

Počasí nám šlo na ruku a díky perfektní organizaci a vynikajícímu i nekompromisnímu stavebnímu dozoru jsme dokázali nemožné. Na zimu jsem se stěhoval,“ popisuje nastavené podmínky investor.

Místo pro hvězdáře

„Specifickým rysem typového domu Zuzka je jeho propojení s exteriérem. Obytné místnosti jsou situovány tak, aby se z každé z nich dalo vycházet na zahradu,“ říká Ing. Peterka.

Logistické uspořádání kuchyňských spotřebičů je do písmene G, které sleduje provozní linii od lednice přes dřez, sporák až po barový pult.

Foto: www.mujdum.cz

Zvlášť si majitel domu pochvaluje zastřešenou terasu s pohodlným sezením, kde je možné trávit čas i během teplých letních deštíků. Člověk tím získává pocit opravdového spojení s přírodou, což pánovi domu zcela vyhovuje.

Jeho koníčkem je totiž pozorování oblohy speciálním hvězdářským dalekohledem. Proto nanejvýš oceňuje snadnou manipulaci s přístrojem, který obývá celý pokoj se samostatným východem ven.

Obklady a vybavení koupelny

Foto: www.mujdum.cz

Nevšednímu koníčku se přizpůsobilo i panoramatické koupelnové okno, neboť majitel projevil přání mít při koupeli k dispozici celou severní oblohu. V podhorské oblasti bez velkoměst a s téměř nulovým světelným spadem okolních vesnic je tak spokojenost místního hvězdáře dokonalá.

Názor majitele

„Splnil jsem si stavbou domu životní sen, o kterém jsem vlastně nevěděl. Nic jsem neplánoval, přišlo to samo. Že mi takový prostor chyběl, jsem pochopil, až když bylo hotovo a já se nastěhoval. Člověk některé věci docení teprve ve chvíli, kdy je získá.“

Zaujalo nás
Na nic nečekat
„Současně se stavbou jsme zakládali i zahradu. Přál jsem si první vegetační vlnu zastihnout hned na jaře a už první rok vidět vše kolem kvést. Nechtěl jsem čekat roky, než stromy dorostou do plné výšky, proto jsou některé z nich zasazené už vzrostlé,“ říká majitel. Zrychlení intenzivního procesu stavby umožnilo i to, že se jedná o nepodsklepený dům založený na betonové desce a namísto pevného stropu oddělují interiér od krovu s dřevěnými vazníky pouze sádrokartonové podhledy.
yknivoNumanzeSaNyknalC

Reklama

Výběr článků