Hlavní obsah

Plovoucí dům může majitel využít k rekreaci i k trvalému bydlení

Novinky, nes

Tým inženýrů z portugalské univerzity v Coimbře zaměřený na výzkum a vývoj v oblasti strukturálního inženýrství, hydrauliky, námořních i pobřežních staveb a dalších oborů, představil svůj dlouho připravovaný projekt plovoucího domu, který autoři nazvali Floatwing.

Foto: Jose Campos

Obyvatelé plovoucího domu mohou zůstat nezávislými na civilizaci až půl roku.

Článek

Pečlivá příprava a vývoj jednotlivých částí objektu, který je určen jako alternativa pro chatu či letní byt, ale stejně tak jej lze zařídit jako plnohodnotný třípokojový domov pro celoroční bydlení, se zjevně vyplatily.

Autoři, pracující pod hlavičkou Friday SA, jej totiž mohou konečně nabídnout k prodeji, a to s možností doručení ve dvou standardních kontejnerech prakticky kamkoli na světě.

Foto: Jose Campos

Délka domu a způsob jeho využívání jsou variabilní - od uměleckého ateliéru až po plnohodnotný trojpokojový byt.

Foto: Jose Campos

Rychlost pohybu plovoucího domu ovládaného prostřednictvím řídícího pultu v přední části činí až tři uzly.

Ať již se majitel rozhodne prefabrikovaný plovoucí dům využívat jako přechodné útočiště, nebo jako trvalý domov, jedno má vždy jisté - pocit naprosté volnosti a svobody a bezprostřední kontakt s okolní přírodou.

Foto: Jose Campos

Hlavním kouzlem plovoucího domu je bezprostřední kontakt s okolní přírodou.

Právě proto autoři projektu nejvíce počítají právě se všemi romantiky, toužícími po možnosti bydlet daleko od lidí, kdesi na volné vodní ploše. K pohybu po ní slouží domu dvojice motorů umístěných v zadní části prámu, na němž stavba spočívá.

Ovládání je pak umístěno v přední části, má podobu jednoduchého pultu s volantem. (Rychlost plavby je až tři uzly.)

Foto: Jose Campos

Autoři dům navrhli s cílem zanechat co nejmenší uhlíkovou stopu. Maximum použitých materiálů je proto přírodních.

Rozměry domu jsou do jisté míry variabilní. Šířka je vždy šest metrů, na délku může mít prám 10 až 18 metrů. Celková výše objektu činí 5,20 m, výška stropů je podobná jako v paneláku - 2,40 m.

Vnitřní obytný prostor v závislosti na délce prámu činí 28 až 52 m2.

Foto: Jose Campos

Dům je samozřejmě zařízen i kuchyní.

Autoři upřesňují, že jejich plovoucí dům je navržen tak, aby jeho obyvatelé mohli být zcela nezávislí na okolním světě minimálně po dobu sedmi dní. Na tak dlouho jsou navrženy zásobníky pitné a odpadní vody. Dům pak dokáže vyprodukovat až 80 procent veškeré energie, kterou spotřebuje.

V případě potřeby však může být schopen zásobit se energií kompletně, a to až po dobu půl roku. Dům lze mít osazený solárními a fotovoltaickými panely. Může mít i vlastní čističku odpadních vod.

Foto: Jose Campos

Ačkoli autoři předpokládají používání domu především v letních měsících, pro chladnější dny a obzvláště pak při celoročním provozu je nezbytné jej vybavit kamny.

Autoři v současnosti experimentují s využitím systému filtrace přes keramickou membránu, který by měl umožnit mnohem efektivnější zacházení s vodou. Pak by stačilo skladovat pouze pitnou vodu určenou pro přípravu pití a stravy a pro osobní hygienu.

Foto: Jose Campos

V největší velikosti může mít dům až tři ložnice.

Pro ostatní účely by stačila voda čištěná. V takové úpravě by pak bylo možné vyplout s domem mimo dosah civilizace na půl roku. Autoři pro dlouhodobý pobyt v domě majiteli „přibalí“ i kamna na pelety.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám