Hlavní obsah

Plot u domu by měl chránit i ladit s okolím

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plot je nedílnou součástí domu, bezpečně ohraničuje pozemek a dává jasně najevo, kde je naše soukromí. Chrání nás před okolím, ale také je významným estetickým prvkem. Ladí s domem, podtrhuje jeho styl.

Foto: LOMAX

Jednoduchý kovový plot s koncovkou, který nechá vyniknout dům a nijak ho nepotlačuje.

Článek

Plot a dům mají být ve vyváženém poměru. Nemělo by se stát, že plot je natolik výrazný, aby dům potlačoval a zbytečně na sebe upozorňoval. Vždy je důležité sladit styl, materiály, tvar a odstíny plotu se samotným domem.

Foto: Milan Malíček, Právo

Plot kolem městského domu v blízkosti exponované komunikace je obvykle vyšší než 180 cm, používá se zděný materiál.

Výška plotu do jednoho metru je spíše symbolická, výška 150 cm už přesně vymezuje pozemek, vyšší plot kolem domu tvoří záměrnou pohledovou bariéru.

Pestré kombinace a možnosti

Jak významnou roli dáme oplocení, záleží na nás. Kombinovat lze výšku, ale hlavně použitý materiál.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ploty nejen chrání a vymezují pozemek, ale jsou estetickým prvkem a chloubou kovářského umění.

Velmi oblíbené jsou běžné oplocenky (lesnické pletivo se svislými dráty po 150 mm), které jsou levné, ale ve spojení s vysázenou zelení (živý plot) velmi efektní.

Foto: AMA CZECH

Běžná drátěná oplocenka a živý plot, to je oblíbená kombinace. Živou „stěnu“ pravidelně udržujeme do požadovaného tvaru a výšky.

Živé ploty jsou pěkné na pohled a na zahradě ovlivňují mikroklimatické poměry. Když je upravíme do vhodného tvaru a výšky, příznivě působí na tepelný a světelný režim, jsou přirozenou zábranou proti větru, hluku, nečistotám, prachu. Vybírat můžeme nízké živé ploty (mochna křovitá, zimostráz), jehličnaté (cypřišek, cypřišovec), stálezelené rostliny (bobkovišeň, cesmína), opadavé živé ploty (habr a buk obecný, javor babyka, hloh) nebo kvetoucí přírodní živý plot (ostružiny, habr, líska, rakytník, trnka, jalovec, psí víno apod.).

Foto: VLADEKO

Boční strany pozemku lze ohraničit i jednoduchou zástěnou s mřížovou výplní. Dělicí stěna ze dřeva působí v zelené zahradě přirozeně, je oporou pro pnoucí rostliny.

Na venkově hezky vypadají klasické dřevěné ploty z přírodního dřeva (tvrdé, měkké či exotické dřevo), nebo tyčkové ploty, které jsou obvykle tlakově impregnovány proti hnilobě (častým materiálem je smrkové dřevo). Nevýhodou je fakt, že nás čeká povinnost pravidelnější údržby.

Foto: OBI

Nízký dřevěný plot je spíše symbolický, slouží k ohraničení pozemku a uplatní se na venkově. Říká se mu myslivecký.

Běžný metr dřevěného plotu vyjde zhruba na 300 až 400 Kč. V některé části zahrady můžeme použít na exponovaná místa i pevné dělicí stěny, které jsou vyrobené ze stabilních dřevěných desek (lepí se ve dvou směrech), mohou být plné nebo s pohledovou mřížovou výplní.

Oblibu si získávají i plastové ploty, které jsou vyrobené z tvrzeného PVC v široké barevné škále nebo ze směsi plastu a dřevěných vláken. Materiál je nehořlavý a je opatřen tzv. UV stabilizací (barva nevybledne, materiál nezkřehne).

Foto: STIGLER

Bezúdržbový plastový plot typu Audience, v dokonalé imitaci dřeva.

Foto: KM PLAST

Plastový plot je odolný vůči extrémním povětrnostním vlivům, údržba spočívá v omytí běžným saponátem a opláchnutí vodou. Vybírat lze z pěti barev: bílá, borovice, třešeň, dub a ořech.

Praktické jsou drátěné a kovové ploty, které působí subtilně, ale jsou pevné, často bezúdržbové a vhodné i jako opěry pro popínavé rostliny.

Kovové ploty se prodávají v mnoha tvarech (styl moderna s hladkým profilem, klasik, historický se zdobným zakončením mříží). Oblíbené jsou zejména konstrukce opatřené zinkováním, které mají dlouhou životnost a jsou naprosto bezúdržbové. Vyrábějí se v různých barvách odstínu podle vzorníku RAL, ale mohou mít i efekt patiny (gold, silver, bronze, green).

Foto: Milan Malíček, Právo

Plot může kombinovat i více materiálů, vápenopískové cihly doplněné uměleckým kováním působí vzdušně a přitom stabilně.

Mezi stavebně nejnáročnější a obvykle nejdražší patří zděné ploty. Obvykle je najdeme v městské zástavbě u domů vilového typu, nejčastěji použitým materiálem jsou vápenopískové cihly, klasické keramické cihly nebo lícové obklady. Aby plocha nepůsobila příliš masivně a fádně, lze zdi oživit pnoucí zelení.

Foto: LOMAX

Plot opatřený zinkováním má i spojenou branku. Provedení z řady modern, s hladkým profilem.

Reklama

Související témata:

Související články

Živý plot je okrasnou hranicí zahrady

Dřeviny nechybějí snad v žádné zahradě. Jsou vděčné jako živé ploty, keře vedené na podpěrách, ale i jako ryze okrasné rostliny, které se tvarují do...

Výběr článků

Načítám