Hlavní obsah
Směrem do ulice architekti zachovali původní vzhled domu. Foto: Taiyo Watanabe

Plážový bungalov posouvali a měnili, teď je z něj moderní stavba ve vnitrozemí

Jen s lehkou nadsázkou by se dalo říci, že tenhle domek si už stihl opravdu užít své. Přestavovali ho, přemísťovali, rozšiřovali... Říkají mu Bay Street residence, to podle adresy v kalifornské Santa Monice, kde stojí. Posledními designéry, kteří mu vtiskli současnou podobu, jsou architekti z losangeleského ateliéru Bittoni Architects.

Směrem do ulice architekti zachovali původní vzhled domu. Foto: Taiyo Watanabe
Plážový bungalov posouvali a měnili, teď je z něj moderní stavba ve vnitrozemí

Domek postavili už v roce 1913, jako bungalov na pláži. O sedm let později se však majitelé rozhodli, že na pláži je příliš rušno a že by mu slušelo nějaké poklidnější umístění. Zaplatili tedy firmu, která dům přemístila o několik bloků dál směrem od oceánu do vnitrozemí.

Nově přistavěné prostory zahrnují jídelnu a obývací zónu.

Foto: Taiyo Watanabe

Nově přistavěná část lze díky velkému otevření snadno propojit se zandím dvorkem.

Foto: Taiyo Watanabe

Ve své podobě setrval do letošního roku, kdy jej majitelé nechali kompletně rekonstruovat a při té příležitosti také poněkud rozšířit, aby lépe vyhovoval potřebám moderního života.

Architekti se ve shodě s majiteli rozhodli uchovat vnější podobu v původních rysech. Dům tedy nepozměnil nijak ani vzhled ulice, kde po léta stojí.

Ač jsou všechny prostory přízemí nyní propojeny do jednoho, není příliš složité objevit, kde končí původní dům a kde začíná přístavba.

Foto: Taiyo Watanabe

Obývací pokoj v původní části domu.

Foto: Taiyo Watanabe

Velké změny ovšem prodělal interiér domu, který byl plně renovován. Hlavním cílem bylo vytvořit jasné propojení mezi všemi vnitřními prostory stavby a dvorem za ní.

Dům získal při rekonstrukci také zcela nové místnosti uložené v přístavbě, jež původní stavbu převyšuje o jedno podlaží.

Celý interiér je zařízen ve světlých barvách.

Foto: Taiyo Watanabe

Foto: Taiyo Watanabe

V horním patře přístavby je umístěna hlavní ložnice s koupelnou. V přízemí se přístavba projevuje jako rozšíření otevřeného přízemí s vyvýšenou podlahou. Místo na „stupínku“ slouží jak společná jídelna. Po její straně vznikl druhý obývací pokoj. Za stěnou je pak ještě dětský pokoj se samostatným vstupem.

Jídelní zóna je na stupínku, zatímco nový, druhý obývací pokoj je na úrovni o dva schody níže.

Foto: Taiyo Watanabe

Foto: Taiyo Watanabe

Právě prostory jídelny a obývacího pokoje jsou díky proskleným stěnám s možností otevření hlavním prvkem, který propojuje interiér domu s exteriérem.

Hlavní ložnice má vlastní koupelnu.

Foto: Taiyo Watanabe

yknivoNumanzeSaNyknalC
Sdílejte článek

Reklama

Související články

Výběr článků