Hlavní obsah

Plasty kolem nás

Právo, Novinky, Gisela Růžičková

Stejně jako v šedesátých letech minulého století jsou i dnes plasty symbolem moderního bydlení. Úspěšně se navracejí v nové kvalitě s novými vlastnostmi a tvary do interiérů i exteriérů a čím dál častěji nahrazují přírodní materiály.

Článek

 Plastové výrobky se staly součástí našich domácností, ať už v podobě nábytku, interiérových doplňků, stavebních prvků, kuchyňského náčiní, nádobí, hraček i hygienických potřeb. Výrobci používají poměrně široký sortiment plastů podle toho, jaké jsou požadavky na jejich tvar, optické a mechanické vlastnosti či tepelnou odolnost.

Veselý doplněk - osobní kačenka rozjasní své okolí. Foto Naoko

Při výrobě nábytku a interiérových doplňků, domácích spotřebičů či elektroniky se nejčastěji setkáváme s tzv. inženýrskými plasty. Vynikající vlastnosti ve srovnání se sklem, dřevem či kovem jsou lehké, zdravotně nezávadné, mají dobré mechanické vlastnosti, pyšní se krásnými barvami.

Poliček a polic není v kanceláři nikdy dost, v tomto případě barevný plast kancelář i rozveselí. Foto 3DH

Jsou pevné, odolné vůči chemikáliím i slunečnímu záření, snadno se tvarují. Dají se lisovat, odlévat, vytlačovat, vyfukovat i vstřikovat do forem, lze je kombinovat se dřevem i kovem. Zatímco barevné plastové výrobky evokují dobrou náladu, průsvitné vyvolávají dojem vzdušnosti a lehkosti. Navíc patří mezi ekologické materiály, vždyť po skončení jejich životnosti lze výrobky recyklovat.

Plasty do mikrovlnky

S rostoucí oblibou mikrovlnných trub souvisí i zvyšující se zájem o vhodné plastové nádobí. Praktické využití nacházejí hlavně dózy a misky, v nichž potraviny nejen dobře uložíme v mrazničkách, ale před použitím je také rozmrazíme či ohřejeme.

Zajímavá podložka pod hrneček. Foto Naoko

Materiály, které neohrožují kvalitu potravin, jsou označené mezinárodními symboly v podobě miniaturního jídelního příboru na spodní části nádoby. Nové typy polykarbonátů navíc nejsou porézní a nepodporují množení bakterií.

Pečeme se silikonem

Už dávno jsme odložili, byť neradi, těžké litinové pečící formy po babičkách a při přípravě pokrmů je nahradili silikonovými. Kromě bohatosti tvarů a jednoduché údržby mají ty současné i dlouhou životnost. Formy se snadno vyklápějí, jsou měkké.

Dóza na med se silikonovým štětcem. Foto Naoko

Silikon je pružný a nerozbitný, vrací se do původního tvaru, odolá kyselinám a tukům. Vysokou propustností se vyznačují výrobky z tzv. krystalického polymeru, jsou však rozbitné. Plastem vhodným do mikrovlnky musejí mikrovlny snadno pronikat s tím, že se nádoba nesmí zahřát. Tato kritéria splňuje polypropylen označený trojúhelníkem a písmeny PP.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám