Hlavní obsah

Plánujete stavět jurtu? Zkuste si bydlení v ní například o dovolené

Novinky, Jana Nesvadbová

Jurta je pro většinu lidí stále velmi atypický druh obydlí, které mají spojeno především s mongolskými pastevci. Pro spoustu lidí představuje tak spíše exotiku než reálnou možnost trvalého bydlení. Život v tomto typu domku je ovšem možné si vyzkoušet na dovolené. Kdo jurtu jako svůj budoucí domov zvažuje, neměl by tuto příležitost vynechat.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zvažujete-li bydlení v jurtě, vyzkoušejte si ho nanečisto o prázdnináchVideo: Reuters

 
Článek

Polský 4rest camp se pyšní výjimečným stylem ubytování pro několik svých hostů. Už bezprostřední blízkost výběhu koní by pro mnoho lidí byla neodolatelným lákadlem. Milovníky dobrodružnějšího stylu života ovšem zaujme především typ ubytování. Prázdniny je tu možné trávit ve čtyřech jurtách.

Každá z nich je zařízena jako příbytek pro dva lidi. Interiér je tvořen jedním velkým prostorem kruhového půdorysu, který slouží jako hlavní obytná místnost a zároveň ložnice. Je zde velké dvoulůžko i dvojice židlí se stolkem a hlavně krbová kamna, jež interiér snadno vytopí i během zimy.

Jurta má typickou lehkou dřevěnou konstrukci, na níž je textilní a plstěný plášť chránící obyvatele před nepřízní počasí. Ve stropě jurty je zasazeno otevíratelné kruhové okno, díky němuž je po celý den uvnitř spousta světla, i když ve stěnách  žádná okna nejsou. Druhým zdrojem světla jsou prosklené dveře.

Ke každé jurtě je připojen dřevěný box, v němž je ukryta koupelna s toaletou. Na rozdíl od tradičních jurt, v nichž se běžně v centrální části vaří, v těchto kempových příbytcích se s kuchyňkou host nesetká. Kouř z ohně jinak odchází středovým otvorem ve střeše.

V kruhovém domku si interiér můžete kdykoli přestavět podle svých potřeb

Tipy a trendy

Venku, v sousedství jurty, je pak možné objevit další zajímavost, kterou ovšem u nás také už spousta lidí zná, a tou je finská sauna v obřím dřevěném sudu. I tu je možné využít a zároveň tak vyzkoušet jako inspiraci pro další vylepšení vlastního bydlení.

Anketa

Lákalo by vás bydlení v jurtě?
Ano, je to náš sen!
17 %
Vyzkoušet to o prázdninách by mohlo být dobré.
57 %
Nejsem si jistý/á.
3,6 %
Asi ani moc ne.
7,6 %
Kdepak, to není nic pro mě.
14,8 %
Celkem hlasovalo 223 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám