Hlavní obsah

Pasivním domem roku je stavba ve Františkových Lázních i bytový dům v Praze

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soutěž Pasivní dům 2018 má své vítěze. Ve čtvrtém ročníku soutěžní přehlídky o nejlepší pasivní dům bodoval pražský bytový dům Luka Living i dům ve Františkových Lázních. Soutěž představuje a oceňuje ty nejzajímavější úsporné domy na území České republiky. Vyhrát mohou domy nulové, pasivní nebo s velmi nízkou energetickou náročností.

Foto: Archiv soutěže Pasivní dům 2018

Pasivní dům ve Františkových Lázních (autor: Vize Ateliér). Porota ocenila moderní podobu domu s kvalitně navrženými a precizně provedenými detaily i fakt, že investoři dům postavili svépomocí.

Článek

Soutěž si bere za cíl vyhledat, zmapovat a ocenit úsporné stavby na území České republiky. Ty pak mají být příkladem pro ty, kdo chtějí ušetřit na energiích. Ve čtvrtém ročníku soutěže byly vyhlášeny vítězné moderní energeticky úsporné budovy v kategoriích Zelená novostavba a Zelená rekonstrukce roku 2018.

V inspirativním klání soutěží úsporné rodinné, bytové i administrativní projekty. Jejich stavba nebo rekonstrukce podle porotců proběhly také šetrně k přírodě.

V kategorii Zelená novostavba odborná porota udělila cenu rodinnému domu Pasivní dům v Lázních od ateliéru Vize a bytovému domu Luka Living rental apartments & shopping center od Cama Architekti.

Foto: Archiv soutěže Pasivní dům 2018

Bytový dům Luka Living rental apartments & shopping center (autor: Cama Architekti). Odborníci ocenili odvážné organické řešení rezidenční části a přiměřenou velikost stavby vůči okolním objektům.

Do kategorie Zelená rekonstrukce byly přihlášeny změny rodinných domů, rekonstrukce hospodářských, administrativních a školních budov.

Cenu získala kompletní rekonstrukce rodinného domu z 50. let minulého století od Tamary Staňkové a Administrativní budova Valašské Klobouky od stavební firmy Navláčil a autorů Antonína Borýska a Štěpánky Talašové.

Foto: Archiv soutěže Pasivní dům 2018

Rekonstrukce rodinného domu z 50. let (autor: Tamara Staňková). Stavba je podle poroty ukázkou toho, že pasivního standardu se dá při dodržení principů dosáhnout i u domů postavených v minulém století.

Vítězné stavby byly vybrány ze 66 přihlášených objektů, z toho se v soutěžní přehlídce představilo 32 novostaveb a 34 rekonstrukcí. Vítěze z nich vybrala odborná porota.

Foto: Archiv soutěže Pasivní dům 2018

Administrativní budova Valašské Klobouky (autoři: Navláčil stavební firma, Antonín Borýsek, Štěpánka Talašová). Hodnotícím se líbilo použití bezúdržbového dřevěného obkladu na fasádu, díky kterému se zjemní výraz domu a polidští industriální prostor.

V soutěži byly uděleny i další ceny a Ceny veřejnosti v obou kategoriích. Veřejnost udělila celkem 3217 hlasů. U ní zvítězila novostavba rodinného domu ve Starém Plzenci, jejímž autorem je Lubomír Korčák a rekonstrukce chlévů na rodinný dům v pasivním standardu od Kubus atelier.

Foto: Archiv soutěže Pasivní dům 2018

Novostavba rodinného domu ve Starém Plzenci (autor: Lubomír Korčák). Architekt využil svažitosti pozemku, spodní patro je po dvou stranách zakousnuté do terénu.

„Příklady táhnou, a proto považujeme za důležité oceňovat ty, kteří se rozhodli bydlet komfortně, úsporně a zároveň šetrně k životnímu prostředí,“ uvedl Petr Valdman, ředitel Státního fondu životního prostředí ČR.

Foto: Archiv soutěže Pasivní dům 2018

Rekonstrukce chlévů na rodinný dům v pasivním standardu (autor: Kubus atelier). Architektonická podoba stavby umožnila zachovat stejnou atmosféru místa.

Všechny oceněné domy splnily podmínky kolaudace a požadavky na energetickou náročnost, rekonstrukce rodinných domů odpovídaly podmínkám programu Nová zelená úsporám, rekonstrukce veřejných budov pak podmínkám Operačního programu Životní prostředí.

Odborná porota hodnotila architekturu, konstrukční, technické, technologické řešení budovy a další parametry.

Vyhlašovatelem soutěže Pasivní dům 2018 je Státní fond životního prostředí České republiky a společnost ABF ve spolupráci s Centrem pasivního domu.

Může se vám hodit na Seznamu:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám