Hlavní obsah

Originální zabydlení interiéru nemusí stát jmění

Právo, Zdeněk Smíšek

„Jestli se chcete přijet podívat, jak šetříme při zařizování našeho nového domku, jste vítáni…“ napsal nám čtenář Pavel Babický od Berouna a my se dlouho nerozmýšleli. Taková pozvání se neodmítají. Princip kouzla zabydlování interiéru našich hostitelů - jak ušetřit a přitom se neodbývat - jsme poznali na místě.

Foto: Zdeněk Smíšek, Právo

„Čajová“ polička má to pravé místo nad varnou konvicí.

Článek

Koupené věci jsou kompletovány s těmi vlastnoručně udělanými nebo vyrobenými profesionály - kamarády. Firmy pracující na zakázku si tu kapsy nadhodnocenými cenami nenamastily. Kuchyňská linka je také sestavou z koupených skříněk, pracovní desky uříznuté na míru a usazené na regálu od truhláře.

Víceúčelové schody

Nejpatrnější byl rozdíl v pořizovací ceně kovových schodů vyrobených prvek, který dopředu nenaplánujete. Hra s modrou barvou v kuchyni pokračovala i na „čajové“ poličce.

.: Kamna a v pozadí schodištěfoto: Právo/Zdeněk Smíšek

„Vlastně bych ji asi dokázal vyrobit celou, ale v obchodě mi na ni padlo oko a byla tak levná, že ji nešlo nekoupit! Stačilo přilepit lištu (také zbytek) a prošroubovat ji háčky na zavěšování oblíbených hrnků, které by bylo škoda schovávat v šuplíku, kde by navíc zabíraly vzácné místo. Pak už zbývalo jen dílko namořit stejně modře jako regál v lince,“ pochvaluje si Pavel. Opravdu se podařil detail, který koresponduje s celkem a dotváří atmosféru.

Prkno k prknu

„Největší radost mám z poliček nad křeslem. Soused chtěl prkna uložená roky na půdě spálit, tak jsem mu za ně dal polena. Truhlář mi prkna podle mého plánku přesně nařezal. Z jedné strany - u stěny - jsou zaříznuta do roviny a na pohledové straně byly ponechány tak, jak byl kraj kmene. S pohodlným křeslem tvoří odpočinkové zákoutí, které má u každého úspěch. Pár prken dává vlastně ráz celé místnosti.“

:. Křeslo zarámované policemi. foto: Právo/Zdeněk Šimek

Učitelský pár je rád, že bydlí ve své novostavbě. Od začátku jim prý sice bylo jasné, že peníze na nějaké luxusní zařizování interiéru nezbudou. Ale z dolaďování domácnosti si udělali další zábavu.

„Manželka učí výtvarku, tak tu má na starosti barvy a zdobné detaily. Já mám sice aprobaci zeměpis matematika, ale odpovídám za rukodělné práce a fyzicky náročnou práci,“ konstatuje Pavel a humor neztrácí ani po zjištění, že doplňky původně pořizované jenom jako přechodné řešení budou asi sloužit ještě dlouho. Například originální předsíňová stěna na kabáty. A klíče, tašky, čepice….

„Hodně ležérně a rychle jsem ze zbytků stavebního dříví sestavil jednoduchou konstrukci, která je opřená o podlahu a na vrchu přišroubovaná do zdi. Vlastně jsou to jen tři nosné hranolky a odkládací polička ze stejného materiálu - rošt z nařezaného hranolu. Manželka napřed spráskla ruce, že už ty svoje variace přeháním, ale taky si zvykla. A znáte to -když už něco slouží, netřeba se k tomu vracet. Pořád je čemu se věnovat. O dokončování zahradních úprav nemluvě.“

:. Počítačový koutek pod schody. foto: Právo/Zdeněk Smíšek

Ostatně i tam volí naši hostitelé levné materiály. Dílnička v koutu zahrádky bude ze starých cihel a teráska na zápraží je z prken - původně objednaných jako tvrdé palivové dříví. „Soused nám do krbu dovezl tak krásné kmínky, že jsme ty nejsilnější převezli rovnou na pilu a nechali z nich nařezat prkna.“

Pokračování příště

Dřevo mají naši hostitelé zjevně rádi. Interiér útulného pokojíku v podkroví určují bílé stěny, přiznané světlé trámy a nábytkové doplňky opět vlastně z odřezků masivu.

„Místnost je tak malá, že sem klasické skříně nejdou. Noční stolek s poličkami jsem vyrobil také na koleně a vlastně jen za pomoci kotoučové pily, rašple a brusného papíru. Přeměřovat pravé úhly bych nedoporučoval, ale i z tohoto výsledku mám radost. Vlastně jsem si další kus nábytku nakreslil podle toho, jaké jsem měl zrovna dřevo.“

:. Kuchyň je kombinací koupených skříněk a doplňků na míru. foto: Právo/Zdeněk Šimek

V malém domku jsme obdivovali ještě víc detailů a nápadů. Hostitelé sice připomínali, že ještě dlouho nebudou mít vše hotové podle plánů, ale i tak už bylo patrné, že se tu hezky žije.

„Až našetříme na další investice, tak vás zase pozveme. Doufám, že nám vydrží radost z budovatelského úsilí,“ loučí se s námi Pavel a my zase věříme, že nám sympatičtí mladí hostitelé zachovají čtenářskou přízeň.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám