Hlavní obsah

Originální servis je třešničkou na dortu slavnostní tabule

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slavnostní tabule je přímo stvořená pro podávání jídla na originálním servisu. Takovou soupravu nádobí charakterizuje jednotný tvar, dekor a stejný materiál.

Foto: IKEA

Julkul - plechovka na dochucovadla - ladí notovým dekorem se sklenicemi i talíři. Sada 3 kusů plechovek za 129 Kč.

Článek

Nejčastěji jsou jídelní servisy nebo kávové a čajové soupravy z porcelánu a keramiky, pro nápoje je pak vhodnější sklo. Proč? Ve skleněné čajové konvici se např. nemůže usadit chuť žádného silného čaje, nepodáváme v ní ale kávu.

Porcelánové nádobí je většinou uvnitř glazované, při častějším používání může dojít ke ztmavení glazury (tento defekt pomůže odstranit octová voda).

U keramických souprav v barvě hlíny (obvykle servisy na chalupu, různé hrnky a mísy na polévku) je naopak patina vítaná.

Foto: KIKA

Dvanáctidílný servis Vlčí mák: 4x mělký talíř, 4x hluboký talíř, 4x miska na salát, materiál porcelán vhodný do myčky nádobí a mikrovlnné trouby. Cena 749 Kč.

Servisy bývají určeny pro různé příležitosti a liší se četností stejných prvků, obvykle se komplet skládá ze šesti souprav.

Čajové nebo kávové servisy se někdy vyrábějí i jako tzv. přátelské soupravy (také tête-á-tête), tj. pro dvě osoby, či solitaire - pro jednu osobu.

Foto: KIKA

Jídelní a kávový servis Little Flower z kameniny podtrhuje příjemnou atmosféru polední siesty.

Foto: KÖNIGPORZELLAN SOKOLOV

Desetidílná sada obsahuje 4 šálky na čaj či capuccino s podšálky, konvici a cukřenku. Cena 1799 Kč.

Foto: KIKA

Kávový servis Line, 18dílný, porcelán vhodný do myčky nádobí a mikrovlnné trouby. Cena 579 Kč.

Foto: FLER

Miska na polévku, salát, objem 0,7 l, rozměr 16x7-8 cm. Barva hnědá s šedobílou a kobaltovým dekorem s motivem kostky, puntíků a srdíček. Cena 160 Kč/kus.

Foto: BRABANTIA

Souprava T4ONE

Druhy servisů

Snídaňový - ploché talířky, šálky, pohárky na vejce, konvice na čaj nebo kávu, konvičky na mléko, solnička, cukřenka

Obědový - hluboké polévkové talíře, ploché talíře, dezertní talířky, polévková mísa, omáčník, servírovací mísy (plochá kulatá, oválná, salátová mísa, kompotové misky aj.)

Čajový - větší šálky, konvice na čaj, konvička na mléko, cukřenka

Kávový - menší šálky, konvice na kávu, konvička na mléko, cukřenka

Moka - jako na kávu, avšak šálky jsou ještě menší

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám