Hlavní obsah

Originální garsonka se během dne mění v kancelář majitelky

Právo, Sylva Svobodová

Zařídit funkčně, prakticky a nadčasově malý byt není snadné. Důležitý je každý centimetr, vše musí mít logiku a řád. Alfou a omegou jsou úložné prostory, které mají vliv na spokojenost s bydlením.

Foto: Reproject (5x)

V hlavní místnosti je velký pracovní stůl, křeslo a přestavitelná komoda se skrytým konferenčním stolkem. Stůl lze změnit na jídelní.

Článek

Atypický byt o velikosti 39 m2, s dispozicí 1+kk, se nachází v cihlovém bytovém domě z 90. let. Vybaven je velmi komfortně a do puntíku splnil požadavky majitelky.

„Prostor je unikátní tím, že musí zvládat dvě rozdílné funkce. V průběhu dne slouží jako kancelář, jednací a obchodní místo. Po pracovní době se proměňuje na byt, ve kterém se relaxuje,“ vysvětluje architekt Petr Reksoprodjo z projekční kanceláře Reproject, autor nápadité realizace.

Byt jako chameleon

Přes den funguje chodba s kuchyní jako vstupní hala s šatními skříněmi. V hlavní místnosti je velký pracovní stůl, křeslo a přestavitelná komoda se skrytým konferenčním stolkem.

K večeru, po práci, se pracovní stůl mění na jídelní. Kuchyň se pak odsunutím velké prosklené stěny propojí s obytným prostorem a z hlavní skříňové desky se vyklopí vestavěné dvoulůžko.

Foto: Reproject

Kuchyň se propojí s obytným prostorem odsunutím velké prosklené stěny. Úložný prostor je i nad kuchyňskou linkou.

Byt působí vzdušně, útulně, přehledně. Prostor díky správné kombinaci barev a materiálů vypadá opticky mnohem větší, než ve skutečnosti je. Architekt má cit pro detail, preferuje decentní odstíny, jako je bílá, šedá, krémová v kombinaci s hnědou. Podlaha je dřevěná, dominantním prvkem bytu je odpočinkové křeslo s podnožkou a výrazný kusový koberec v šedo-bílém provedení.

Z jednotlivých detailů je jasné, že majitelka ráda cestuje, žije aktivním životem. Cestovatelské motivy architekt promítl mj. do velkoplošných fotografií a dekorativních tapet.

Úložné prostory hrají prim

I když je byt malý, architekt využil vysoké stropy (cca 4 m) a vytvořil velké množství úložných prostor, což majitelka oceňuje. Skříňové stěny jsou pasované na míru, a to i nad kuchyňskou sestavou.

Všechny skříně jsou v provedení bílý lak s vysokým leskem. Celý prostor se tak odrazem denního i umělého světla pocitově zvětšuje, odlehčuje.

Foto: Reproject

Byt má spoustu úložných prostor díky netradiční výšce místností (4 metry). Skříňové stěny jsou vyrobeny na míru.

Zajímavé vychytávky

S ohledem na maximální využití stávajících elektroinstalací architekt použil lištové systémy. Ty mají hned několik výhod: rozvádějí elektrický proud bez nutnosti přesekávání vedení, umožňují snadné přesuny svítidel a jejich ovládání různými okruhy. Do budoucna je navíc možné libovolně doplňovat množství svítidel.

Foto: Reproject

Osvětlení je řešeno lištovými systémy. Umožňují snadné přesuny svítidel podle potřeb, navíc jejich počet je možné navyšovat.

Zajímavé je i výklopné lůžko, které je řešeno systémem s pružinami a využívá plnou hloubku skříňové desky.

„Boky a záda lůžka jsou polepeny velkoplošnou grafikou. Po stranách postele jsou speciální USB zásuvky, které slouží pro nabíjení mobilů nebo zapojení tzv. čtecí lampičky,“ vysvětluje architekt.

Foto: Reproject

Z hlavní skříňové stěny se na noc vyklopí vestavěné dvoulůžko, které využívá plnou hloubku nábytkové sestavy.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám