Hlavní obsah

Oheň nás zahřeje i na duši

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pohled do plápolajícího ohně je příjemný zážitek. Hřeje, uklidňuje a láká do vzpomínek. V čase dlouhých nocí je vítaným společníkem. Zvláště ho oceníme v kachlových kamnech, která sálají teplo ještě dlouho po uhašení ohně. Mnohem dostupnější jsou krbová kamna, instalovaná za jedno odpoledne. Nezapomeneme ani na svíčky, nejlépe ty s vůní.

Foto: Mountfield

Capri zaujmou panoramatickým prosklením s pohledem na oheň ze tří stran a širokým topeništěm. Přívod vzduchu z exteriéru omezuje nutnost větrání a terciální spalování zužitkuje zbytkové plyny, takže kamna topí úsporně a ekologicky.

Článek

Nejvíce žádaná jsou krbová kamna. Při jejich výběru je důležité, zda mají vytápět jen danou místnost, nebo i celý dům.

Pro celý dům totiž budou nutná krbová kamna s teplovodním výměníkem, jež se napojí do topné soustavy. Jsou samozřejmě dražší a výhodná v případě, kdy slouží jako hlavní zdroj vytápění.

Odpovídající výkon je základ

Jasný parametr, který nás vede ke správnému produktu. Předimenzovaná kamna vytvoří v místnosti nesnesitelné horko a jejich regulace přinese jen špatné hoření, zadehtované sklo. Nízký výkon zase nevytopí uspokojivě prostor.

Foto: Hornbach

Krbová kamna Romotop Riano, palivo dřevo, dřevěné brikety. Cena 17 900 Kč.

Při výběru se proto řiďte výpočtem tepelných ztrát, které jsou u novostaveb součástí projektové dokumentace. Doporučujeme obrátit se na odborníka, který v případě chat a chalup vezme v potaz i izolace, těsnost oken, nadmořskou výšku apod.

Výběr krbových kamen se musí podřídit i průměru komínu, který má být stejný, nebo větší, než je průměr odkouření u kamen. Obvykle je kouřovod o průměru 150 mm.

Foto: Karma Český Brod

Plynový krb Karma Noblesse 700

Dámy technické parametry nechají na mužích a spíše je zajímá vzhled. Na výběr jsou rustikální, moderní i klasické podoby krbových kamen.

Paleta je pestrá i ohledně materiálu: kamna mohou být celokovová, kachlová, s částečným obkladem. Důležité je i prosklení: prodává se rovné, rohové, zaoblené, ale nejoblíbenější je panoramatické.

Svíčky vyvolávají emoce

Plamen a vůně mají vliv na naši náladu a emoce. Vůně skořice navodí atmosféru Vánoc, vůně borovice vzpomínku na letní tábor. Některé vůně si spojujeme s domovem, jiné s exotikou, cestováním.

Foto: Ikea

Vonné svíčky vykouzlí také oheň, který voní, nepraská. Jsou nenahraditelné pro intimní atmosféru v interiéru.

A proto je šťastné spojení svíček s vůní, které vytvářejí pocit pohody a bezpečí. Nás zaujala kolekce Osynlig, což švédsky znamená neviditelný. A takový je svět vůní a světla.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Kolekce nabízí třináct vonných svíček a pestrou škálu emocí od nostalgie minulosti až po sny, které patří budoucnosti.

Reklama

Související témata:

Související články

Sálavé vytápění funguje jako slunce

Teplo ze sálavých panelů se šíří prostorem ve formě infračervených paprsků, které se po dopadu na jiné pevné těleso mění v tepelnou energii. Panely přímo...

Výběr článků

Načítám