Hlavní obsah

Sálavé vytápění funguje jako slunce

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teplo ze sálavých panelů se šíří prostorem ve formě infračervených paprsků, které se po dopadu na jiné pevné těleso mění v tepelnou energii. Panely přímo ohřívají člověka, bez zprostředkování přenosu tepla vzduchem.

Foto: Fenix group

Skleněné topné panely vyzařují teplo a jsou navíc nadčasovým doplňkem interiéru.

Článek

Sálavé panely tepelnou energií neplýtvají do prostoru (na rozdíl od klasických radiátorů a konvektorů neohřívají primárně vzduch), ale směrují teplo přímo na předmět, plochu nebo osobu.

Díky tomu jsou předměty a plochy v místnosti teplejší než vzduch a pocitově tak získáme tepelnou pohodu i při nižších teplotách.

V samém důsledku se výrazně šetří spotřebovaná energie, další výhodou je snížení zdravotních rizik pro astmatiky, alergiky.

Na strop i stěnu

Instalace sálavých panelů na stěnu je snadná, nevyžaduje žádné stavební úpravy. Umístění na strop je už náročnější, panely se dávají do kazetových stropů.

Stropní panely ale mají ještě menší tepelné ztráty, panel rovnoměrně hřeje na vše právě pod ním.

Foto: Getberg

Sálavé vytápění je energeticky úspornější a zdravější zejména pro alergiky, astmatiky.

Sálavé panely jsou praktickým, ale i designovým prvkem v interiéru. Mohou být mramorové, skleněné, v podobě zrcadla, jako obraz s vlastním motivem, v různých barevných škálách. Cena začíná zhruba na 4000 Kč.

Sklo je klasika

Sklo je nadčasový a trvanlivý materiál, který se nikdy neomrzí. Interiér pocitově odlehčuje, opticky zvětšuje. Bezpečnostní tvrzené sklo se běžně používá na dveřní křídla, pracovní desky, obklady stěn.

Výměna kotlů pokulhává, palivo nakupujte do zásoby

Jak na to

A může dokonce i hřát v podobě topného panelu. Patří na stěnu (svislá poloha) i na strop, lze ho podle přání zavěsit na šířku i výšku.

Sálavé panely se obvykle prodávají v několika barevných provedeních: bílá, černá, žluto-zelená, červená, nebo i jako zrcadlo.

Chceme-li sálavý panel umístit na sádrokarton, potřebujeme použít speciální hmoždinky s potřebnou únosností (kovová hmoždinka, plastová hmoždinka).

Anketa

Používáte doma k vytápění zdroje sálavého tepla?
Ano, máme sálavé vytápění.
22 %
Ano, ale nejenom ty.
9,6 %
Ne, nepoužíváme.
68,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 509 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Topení plynem je komfortní i ekologické

Při stavbě nového domu nebo jeho zásadnější rekonstrukci se často řeší i otázka nového způsobu vytápění. Do hry se tak často dostává plyn, jehož cena je...

Výběr článků

Načítám