Hlavní obsah

Odšťavňovače vybíráme podle toho, co a jak často budeme zpracovávat

Novinky, nes

Sklizeň ovoce a zeleniny na zahrádce je ideální příležitostí k úvahám nad nákupem nového odšťavňovače. Takto získané džusy jsou nejen chutné, ale především zdravé, protože máme po celou dobu přípravy přehled o tom, co obsahují. Nabídka přístrojů je ovšem obrovská a cenové rozdíly i výsledky mohou být propastné. Řekněme si proto o nich alespoň to základní.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Existují tři hlavní skupiny elektrických odšťavňovačů. Jsou to odstředivkové, šnekové a dvouhřídelové. Už z názvů je zřejmé, že se liší technologií zpracování ovoce a zeleniny, a odtud ovšem plynou i rozdíly v jejich použitelnosti, charakteru vyrobeného džusu atd.

Foto: Kuvings

Kuvings Whole Slow Juicer B6000S (NS-621) je nízkootáčkový odšťavňovač s otvorem na celé jablko. Cena je 10 990 Kč.

V odstředivých odšťavňovačích otočné nože rychle nakrouhají surovinu, přičemž odstředivá síla ji přitlačí na síto a takto je z ní vymačkána šťáva. Šnekové, neboli jednohřídelové přístroje fungují na principu, který se hodně podobá práci masového mlýnku. Ve dvouhřídelovém odšťavňovači prochází ovoce dvojicí proti sobě se otáčejících šneků (soukolí).

Foto: Fast ČR

Odstředivkový odšťavňovač Catler JE 4011 má ve výbavě nástavec na přípravu pyré z ovoce jako je mango, hruška, kiwi, ale také ze zeleniny např. z kedlubny lze připravit výborné pyré. Doporučená cena je 5 990 Kč.

Obecně lze říci, že odstředivé modely získávají šťávu z ovoce velice rychle, ovšem často za cenu menší výtěžnosti. Džusy z těchto přístrojů mívají spíše vodový charakter a sklon rychleji oxidovat. Šnekové a dvouhřídelové přístroje pracují s nízkými otáčkami čili práce jim zabere o něco delší čas. Produktem je pak hustý džus spíše matné barvy, někdy s kousky dužniny. Jejich výtěžnost je zpravidla větší než u průměrných odstředivkových typů.

Foto: Magimix

Uzavřená odstředivka, která umožňuje zpracovat i drobné plody, má název Magimix Le Duo Plus a stojí 7920 Kč.

Podle čeho volit

Výběr konkrétního odšťavňovače se odvíjí od několika parametrů, není tedy možné určit jeden konkrétní model nebo typ a prohlásit jej za univerzálně nejlepší.

Prvním kritériem výběru by měl být nejčastější druh odšťavňovaných plodů. Zatímco s tvrdými surovinami (jablka, mrkev, řepa), které se zpracovávají i nejčastěji, si poradí většina přístrojů bez potíží, s měkkými plody (bobuloviny, melouny) už mohou mít méně kvalitní odstředivé odšťavňovače potíže. Zmiňovaný typ přístrojů pak určitě nebudeme vybírat tehdy, pokud plánujeme odšťavňovat listovou zeleninu nebo bylinky. V takovém případě se zaměříme na šnekové nebo ještě lépe dvouhřídelové.

Foto: Angel

Angel Juicer 8500S za 34 890 Kč kombinuje systém dvouhřídelového odšťavňovače s jednošnekovým. Kromě zpracování snad všech surovin vyrobí i dětskou stravu, sojové mléko, tofu, ořechové máslo nebo vylisuje odmočené obiloviny a semena pro tzv. seed juice.

Důležitou roli při výběru hraje i to, jak často budeme chtít odšťavňovat. Čím častěji s přístrojem budeme pracovat, tím častěji bude třeba ho čistit. Proto se při výběru pídíme po tom, jak snadno se který model čistí. Podle praktických uživatelů se obecně nejsnáze čistí šnekové modely, následované dvouhřídelovými.

Foto: CONCEPT

Šnekový odšťavňovač připraví až 1,25 l čerstvé šťávy z jakýchkoli plodů. Nádoba na odpad 1,8 l. Cena 4999 Kč.

Výběr typu odšťavňovače je třeba řídit také podle způsobu zacházení se získanými džusy. Jestliže plánujeme vyrobený džus hned konzumovat, můžeme volit kterýkoli z přístrojů. Pokud se nám spíš zamlouvá představa výroby většího množství džusu najednou, který si pak dáme do lednice a budeme jej upíjet po celý den, dáme přednost buď šnekovému nebo dvouhřídelovému modelu. Ty potraviny zpracovávají při nižších rychlostech a džusy pak nemají tak velký sklon oxidovat.

Foto: Sana Products

Odšťavňovač Sana Juicer EUJ-707 by Omega za 10490 Kč patří k nejkvalitnějším modelům ve kategorii šnekových přístrojů. Je vyroben z BPA free materiálů a ukrývá v sobě kvalitní motor pracující o rychlosti 70 otáček za minutu.

Cenové relace

Ceny nejjednodušších odstředivých modelů začínají na hranici okolo tisícikoruny. Ty nejkvalitnější pak se prodávají za desetinásobek. U kvalitních šnekových modelů cena začíná na hranici okolo 5000 korun, strop je přibližně stejný jako u předchozí kategorie.

Tam, kde ceny odstředivek a šneků končí, tam ceny kvalitních dvouhřídelových modelů začínají. Nejdražší dvouhřídelové přístroje se pak prodávají za sumy přesahující hranici 30 tisíc korun. Dlužno ovšem dodat, že to jsou výrobky určené pro ty nejnáročnější uživatele, obvykle z řad lidí preferujících syrovou stravu, tzv. rawtariánů.

Foto: Fast ČR

Odstředivkový odšťavňovač Sencor SJE 1006RD má nerezové mikrosíto pro vysokou výtěžnost a dvě rychlosti pro zpracování tvrdého a měkkého ovoce či zeleniny. Stojí 1299 korun.

Pokud plánujeme odšťavňovat opravdu často, bereme při porovnávání cen v potaz i výtěžnost konkrétního přístroje, tj. množství džusu, které dokáže vymačkat například z kila ovoce. Uvádí se, že nejdražší odšťavňovače si na sebe velice brzy vydělají právě tím, kolik ovoce a zeleniny majiteli ušetří.

Praktické rady:
U všech odšťavňovačů platí, že čím větší mají vstupní otvor, tím lépe. Znamená to méně krájení před odšťavňováním. Nejenže to uspoří čas, ale při krájení se u některých plodů uvolňuje zbytečně šťáva, kterou chceme získat v odšťavňovači.
Pokud má odšťavňovač implementovanou nádobu na odpad, opět dbáme na to, aby byla co největší a my nemuseli přerušovat neustále práci kvůli jejímu vyprazdňování.
Vybíráme zásadně modely se silným motorem, který vydrží alespoň půl hodiny v kuse pracovat. (Víc obvykle nepotřebujeme.) Slabé motory se začnou brzy přehřívat a my budeme opět muset práci zbytečně přerušovat.
U odstředivkových přístrojů hledíme na kvalitu provedení nožů a síta. Ne nadarmo mají nejkvalitnější přístroje síto z mikrosíťoviny. Ta totiž propustí nejvíce šťávy. Méně kvalitní modely mají síto z plechu s vyvrtanými otvory. Nejméně šťávy podle odborníků propouštějí pak plechová síta rozdělená do několika částí uložených v plastových předělech.

Reklama

Výběr článků

Načítám