Hlavní obsah

Ocenění Young architect award obdrželo muzeum a škola flamenca

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při setkání vystavovatelů stavebního veletrhu For Arch byly slavnostně předány ceny vítězům čtvrtého ročníku soutěže Young Architect Award. V soutěži pro mladé architekty bodovaly hlavně ženy.

Foto: Young Architect Award

Muzeum a škola flamenca podle poroty vnáší potenciál do zpustlého historického centra.

Článek

Letos byly vypsány dvě kategorie (projekty a realizace). Tématem byl veřejný prostor v historickém kontextu. Porotci oceňovali nejen architektonické řešení, ale i kvalitu životního prostředí. Celkem bylo přihlášeno 61 prací, z nich byly jen dvě realizace.

První cenu Young Architect Award 2012 získal projekt "Muzeum a škola flamenca" od Zuzany Procházkové. Autorka podle poroty dodržela zadání soutěže. "Řeší rozsáhlou část historického jádra města, do kterého přináší novou hodnotu. Porota vnímá jako plus řešení kulturně odlišného prostředí, čímž náročnost práce stoupá," stojí v odůvodnění udělení ocenění.

Foto: Young Architect Award

Autorka navrhla velmi vzdušné a otevřené prostranství.

Druhou cenu si odnesla Tereza Komárková za knihovnu Martina Kabátníka. Návrh náhrady knihovny podle poroty zajímavě oživuje historické náměstí a doplňuje ho o nový veřejný prostor.

Foto: Young Architect Award

Autorka vyzdvihla trámoví.

Třetí cenu a Cenu veřejnosti získal minimalistický projekt kulturního, propagačního a společenského centra s názvem "Cultural, promotional and social center of La Clayette" ve Francii. Autorem je Rok Škerjanc a spoluautorem Andrej Šeligo.

Foto: Young Architect Award

Autoři se snažili vytvořit nové centrum kultury, které bude místem pro konání veletrhů, koncertů, divadelních představení a výstav.

Cenu rektora Českého vysokého učení technického získal za školní práci Tomáš Zdvihal. Porotě se líbila jeho revitalizace bývalého barokního kláštera Paulánů v Nové Pace. Autor podle poroty plně splnil zadání soutěže.

Také vhodně řešil prostranství kolem kostela. U školní práce by ale podle poroty mohl být v návrhu odvážnější.

Foto: Young Architect Award

Revitalizace barokního kláštera Paulánů v Nové Pace, který tvoří významnou historickou dominantu města.

"Minimální počet přihlášených realizací vedl porotu k rozhodnutí neudělit v kategorii realizace ceny a naopak navýšit ocenění v kategorii projektů, která byla početně silně zastoupena," sdělil Ladislav Kuba, předseda poroty soutěže.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám