Hlavní obsah

Obývací pokoj je duší interiéru a prostorem pro fantazii

Právo, Gisela Růžičková

Obývací pokoj je místem, kam se soustředí většina aktivit rodiny. Obývák plní i další funkce včetně přijímání návštěv, ale je také místností, kde trávíme svůj volný čas, hrají si tu děti, díváme se zde na televizi, nebo si tu čteme a posloucháme hudbu.

Článek

Obývák je současně jednou z mála místností, která se přizpůsobí změnám, ať už je přinášejí denní a večerní činnosti či letní a zimní období. Ve dne je to místnost prozářená sluncem, zatímco večer poskytuje pocit bezpečí. Stejně tak v létě je to pokoj plný svěžesti a v zimě je pohodlným a útulným zázemím.

Důležité je také účelné uspořádání. Velký obytný prostor můžeme rozdělit na několik pokojíků v pokoji. Jednotlivé sekce pak oddělíme kobercem nebo nábytkem. Hlavním místem by měl být stůl a pohovky, kde se scházíme s rodinou.

Pohodlné posezení

V každém obývacím pokoji, bez ohledu na jeho velikost, je nejdůležitější pohodlné posezení. Tam, kde to je možné, uspořádáme křesla a pohovky do kruhu, aby vytvořily ucelenou skupinu a ulehčily vzájemnou komunikaci. Zadní část křesel a pohovek vytvoří pomyslnou bariéru oddělující vnitřní prostor. Proto se vyhneme dlouhým pohovkám podobně jako stolkům mezi křesly nebo osamocenému křeslu.

Něco jiného je samostatně stojící křeslo např. u okna, které vymezuje další soukromý prostor, vyhrazený na čtení nebo přemýšlení. Křesílka nebo nižší sedačky pro děti mohou být umístěna také před televizí. Osvědčila se i sedací sestava do tvaru písmene L. Ta sice nevytvoří tak kompaktní sezení, ale dokáže oddělit jednu část pokoje od druhé.

Další možností je umístění dvou stejných pohovek proti sobě nebo jedné pohovky a dvou křesel. Těžší pohovky doplníme lehčími židlemi nebo křesílky, s nimiž se lépe manipuluje. Mohou stát u zdi a v případě potřeby je lze přenést ke stolu. Do malých bytů se hodí židle skládací, stohovatelné nebo na kolečkách. V obýváku vsadíme na nábytek, který lze přizpůsobit různým situacím.

Nepostradatelné stolky

Současné vybavení obýváku je nepředstavitelné bez užitečných doplňků, jako jsou stolky. Měly by stát tak, abychom na ně dosáhli z pohovky i z křesla. Na stolku by mělo být i dost místa pro odložení knih, novin či hrnku s čajem. Z toho důvodu se vyplatí více menších stolků než jeden velký.

Osvědčují se skládací stolky, které se dají pod sebe zasunout, ale dobře vypadají i stejné stolky různé velikosti. Důležité je, aby výška stolku odpovídala výšce pohovky. Stolky by měly odolat případnému nárazu.

Praktické jsou stolky s odkládací plochou z tvrzeného nebo laminovaného skla nejen proto, že jsou odolné, ale lehce z nich odstraníme skvrny. Vybavení pokoje osvěží také dlouhé úzké stolky. Hodí se k vystavování upomínkových předmětů nebo fotografií, ale můžeme na ně umístit i lampu nebo vázu.

Jednoduché zařízení

V každé místnosti, tedy i v obýváku, klademe důraz na úložné prostory. Stěnám, které byly donedávna v módě, odzvonilo.

Dnes jsou v kurzu spíš otevřené policové systémy. Jsou sice vzdušné, zajímavé, zato se do nich o trochu více práší. Uzavřené knihovny buď volně stojící nebo zabudované do zdi jsou více než účelné. Také skříňky se skleněnými nebo dřevěnými dvířky jsou praktické podobně jako různé druhy komod.

Funkční jsou police pověšené zepředu neviditelnými závěsy na skobách ve zdi, i když police lze připevnit ke zdi i podpěrami. Ozdobným prvkem interiéru mohou být police sestavené do různých tvarů, fantazii se meze nekladou. Police z levného dřeva lze natřít stejnou barvou, jako jsou stěny, takže s nimi úplně splynou, nebo si zvolíme živou kontrastní barvu a bereme ji jako dekoraci. Dobře vypadají i police ve tvaru kostek, kterými můžeme prostor v místnosti rozdělit nebo mohou vytvořit samostatně stojící sestavu.

Dominanta místnosti

V obýváku bychom měli mít nějaký prvek nebo kus nábytku, který bude sloužit jako dominanta místnosti. Může to být zajímavé křeslo, lampa, ale i krb s hořícím ohněm, který přiláká pozornost a zároveň uklidňuje.

Přitažlivé může být i benátské zrcadlo nad intarzovaným stolkem, dobře poslouží různé repliky starožitné komody nebo psací stůl připomínající staré dobré časy. Pozornost upoutá i lavice s polštářky nebo unikátní obraz, který se dědí z generace na generaci, ale i klavír stejně tak jako knihovna. Zaujmou i účelně rozestavená křesla kolem konferenčního stolku nebo osvětlená soška.

Propojené prostory

Trendem dnešní doby jsou společné obytné prostory. V moderních bytech jde většinou o propojení kuchyně, jídelny a obývacího pokoje. Při rekonstrukci obvykle příčky bouráme, u nových bytů máme k dispozici víceúčelové místnosti.

V tomto případě je důležité prostor barevně i stylově sjednotit. Základ by měla tvořit barva vhodná pro celou místnost a výběr takových doplňků, které podtrhnou příjemnou atmosféru.

Osvědčují se neutrální barevné tóny, jako je béžová a šedá, bílá či smetanová na podlahu a stěny, doplněné pastelovými barvami. Mezi klasické barvy stěn patří světlé odstíny žluté, meruňkové, růžové, které jsou dostatečně světlé a zároveň vytvářejí pozadí pro sytější barvy.

Neodmyslitelné textilie

Textil a textilní doplňky patří do každé místnosti a v obýváku dokážou zázraky! Při výběru posuzujeme nejen jejich vzhled, ale také údržbu. Proto hedvábí, samet a vlnu vyměníme za stále oblíbenější kůži, která se hodí do moderních i stylových interiérů. Je vhodná na čalounění, protože je měkká a odolná, zejména je-li opatřena ochrannou povrchovou úpravou.

Účel splní i snímatelné potahy ušité ve tvaru křesla. Podle druhu látky se dají prát nebo chemicky čistit. Vyplatí se vždy předepraný materiál, který se nesráží. Mezi oblíbené textilie patří jak celoplošné, tak i kusové koberce, které doplňují dřevěné, korkové, laminátové či keramické podlahy. V kurzu jsou stále vlněné koberce s moderními či orientálními vzory, různé druhy běhounů a koberečků.

Rady & tipy

Jak vybírat pohovku:

  • vyzkoušíme větší množství sedaček
  • zavrhneme lákavě vypadající kusy
  • soustředíme se na opěru bederní páteře
  • nevhodné jsou příliš hluboké sedáky
  • příhodnější je pohovka pro dvě osoby
  • sedačka musí být pohodlná
  • výška sedací plochy je od 37 do 40 cm

Na okna použijeme závěsy z lehkých tkanin, ale i těžší závěsy. Vždy záleží na stylu interiéru, který jsme zvolili. K dekorativním předmětům patří polštářky, ať už ve tvaru kruhu, čtverce, válce či trojúhelníku. Ušít je můžeme ze stejného materiálu, který jsme v pokoji použili, ale zvolit můžeme i kontrastní barvy i vzory.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám