Hlavní obsah

OBRAZEM: Nevšední architektura nejlepších evropských staveb

Novinky, Kristýna Křížová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cena Evropské unie za současnou architekturu, nazvaná podle slavného moderního architekta - Miese van der Rohe Award, je nejprestižnějším oceněním pro evropské architekty. Čtyřicet nejlepších staveb za uplynulý rok si nyní můžete prohlédnout v atriu Fakulty architektury ČVUT. Podívejte se s námi, čím zaujaly a proč si zaslouží pozornost.

Článek

Účelem této soutěže je, aby ve známost vešly pozoruhodné současné evropské stavby, jejichž architektura je nevšední, a to v dobrém slova smyslu. Cena je pojmenována po významném německém architektovi jménem Mies van der Rohe, známého svým heslem "kost a kůže", které aplikoval v návrzích budov.

Zajímal ho subtilní skelet stavby a průhledný skleněný obal, skrz který je konstrukce dobře viditelná. Tento architekt tak významně ovlivnil další tvůrce moderní architektury a nepřestává inspirovat ani ty současné.

Hlavní cenu porota udělila budově MUSAC - (Museo de Arte Contemporáneo de Castilla y León), kterou navrhli architekti Luis M. Mansilla a Emilio Tuńón z Madridu. Architekti se snažili o vybudování otevřeného prostoru, který má podporovat spojení mezi lidmi a přírodou a o zastření geometrických linií.

Porotci se sešli dvakrát, na prvním setkání v Barceloně prostudovali hned 272 návrhů, které zaslali nezávislí experti - národní asociace architektů a poradní sbor soutěže. Porota nakonec vybrala 40 staveb, které jí přišly nejlepší a z nich vzešlo sedm finalistů, mezi kterými byla i stavba MUSAC.

Nová architektonická hvězda učarovala porotě

Porota udělovala cenu i začínajícím architektům. Získala ji stavba s přesvědčivou interpretací architektonického tvarosloví modernismu. Porota ocenila zejména neokázalou střídmou materialitu a formální soudržnost budovy.

.: Zvláštní cena pro začínající talentované architekty byla udělena budově matematické fakulty v Lublani, autorem je mladá slovinská architektonická kancelář Bevk Perovic architekti.foto: Mies-Barcelona

Dalších šest finalistů - nejlepší evropské stavby

Centrum umění Sines v Portugalsku upoutalo zajímavou introvertní povahou budovy s důrazem na hluboké světlíky a vertikální přístup denního světla dovnitř. Porota ocenila snahu učinit jasné kulturní gesto v srdci malého města Sines, které hledá moderní identitu.

.: Do finále dostala stavba: Sines Arts Centre z Portugalska. Architekti: Francisco Aires Mateus a Manuel Aires Mateus. foto: Mies-Barcelona

Museum Mercedes-Benz v Německu mělo zase skvělé řemeslné provedení, stavba se nachází ve fragmentovaném území mimo městskou zástavbu, ale vytváří osobitý solitér. Nevšední oganizace pohybu návštěvníků v dynamické zdvojené spirále úspěšně integruje trasy pohybu návštěvníků i potřebu umístit velké množství exponátů, mezi nimiž jsou i velmi rozměrná automobilová vozidla.

.: Lesklá budova muzea Mercedes-Benz v Německu od architektů: Ben van Berkela a UNStudia mezi nejlepší sedmičkou nechyběla.foto: Mies-Barcelona

Budova America’s Cup zase zaujala úsporným minimalismem. Budova se nachází ve valencijském přístavu a podle odborníků vytváří velmi dynamický dojem pohybu, a to i přesto, že její účel stále není pevně určen.

.: Dalším finalistou je America’s Cup Building ve Španělsku od David Chipperfield Architects a Fermin Vázquez / b720 Arquitects.foto: Mies-Barcelona

Vědecké centrum Phaeno v Německu od Zaha Hadid zaujalo heroickým měřítkem a konstrukční originalitou, kterou je architektka známá. Centrum je z odstupu opravdu monstrózní a při pohledu z boku vypadá jako žralok.

.: Budova Phæno Science Centre z Německa z architektonického studia slavné Zahy Hadid se také probojovalo až do finále. foto: Mies-Barcelona

Škola managementu ve Francii je stavbou, která dokazuje, že i v rozříštěném městském prostředí je možné postavit citlivou a úspornou architekturu, která do místního koloritu dobře zapadne. Nádvoří, terasy a foyer odlehčují robusní vyznění celé stavby.

.: Také stavba školy managementu z Bordeaux, z Francie od studia Lacaton & Vassal Architectes se dostala mezi nejlepších sedm. foto: Mies-Barcelona

Národní choreografické centrum uzavírá šestku staveb, které se dostaly do finále, ale které nakonec nezvítězily. Budova centra zapůsobila díky nakloněné vertikální geometrii vnější konstrukce, která je navržena tak, aby byla odolná proti zemětřesení, které se v této části Francie občas vyskytuje.

.: Mezi nejlepší se dostalo i National Choreographic Centre ve Francii od Rudy Ricciotti.foto: Mies-Barcelona Fotografie těch nejlepších staveb evropské architektury stojí za to vidět. Možnost máte v atriu Fakulty architektury Českého vysokého učení technického v Praze 6 v Thákurově ulici č. 7 až do 9. ledna 2009.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám