Hlavní obsah

Objekty inspirované srdcem od předních českých designérů

Novinky, tnk

Slavní tuzemští designéři se v rámci letošní největší přehlídky u nás, Designbloku, pokusili ztvárnit lidské srdce. Nevšední kousky do interiéru vznikly v rámci speciální výstavy Žiješ srdcem. Jde o tvorbu, která dodá interiéru uměleckého ducha, případně se stane originálním dárkem k blížícímu se svátku svatého Valentýna.

Foto: archiv organizace Loono (5x)

Do akce spojené s výstavou se se svým dílem připojil i designér Maxim Velčovský. Zaujalo i dílo Tadeáše Podrackého, které je originálním nábytkovým kouskem do interiérů.

Článek

Projekt připravila nezisková organizace Loono. V její prospěch budou jednotlivé práce 30. listopadu vydraženy v prostorách pražské DSC Gallery na Starém Městě, kam se výstava po náhlém uzavření areálu v pražských Holešovicích (kvůli vichřici) přesunula.

Výstava Žiješ srdcem představuje různé proměny srdce od předních českých osobností designové scény. K vidění je srdce v podání Liběny Rochové, Maxima Velčovského, Studia Dechem, Janji Prokić, studia Zorya, Tadeáše Podrackého, Markéty Kratochvílové, Terezy Rosalie Kladošové, Studia Vrtiška-Žák, Marie Makeevy, Michala Bačáka nebo dua Tomski.

Srdce od Velčovského je decentním kouskem z foukaného skla.

V rámci projektu vzniklo celkem osmnáct děl. Srdce navrhl i již zmíněný designér Maxim Velčovský, který se i letos spolupodílel na konceptu celé přehlídky Designblok. S jeho prací se sklem se bylo možné seznámit i v Lapidáriu na pražském Výstavišti, kde vytvořil působivou instalaci s názvem Štěstí, která vznikla z mnoha skleněných střepů.

Designérské duo Vrtiška a Žák vsadilo na spojení motivu srdce a hodin.

Tyto objekty jsou rozhodně cennou inspirací pro ty, kdo se na Valentýna rádi obklopují motivem srdce, ale nebaví je běžné kýčovité dekorace. Zmíněná díla jsou důkazem, že méně je někdy více a že inspirace srdcem nemusí být hned na první pohled zřetelná.

Závěsný disk do interiéru od studia Zorya vznikl z z karlovarského vřídlovce je řezem nerezovým potrubím, které přivádí minerální vodu do vřídla v Karlových Varech.

Designové kousky inspirované srdcem se vyplatí nechat v interiéru plně vyniknout. I tady platí, že méně je více. Díla proto umístěte do prostor podobných těm galerijním čili poměrně prázdných. Pohled na umělecké kousky pak nebude ničím rušen.

Do kolekce designérských objektů přispělo i designérské studio Dechem, které před časem získalo prestižní titul Designér roku.

„Výstava je součástí širší kampaně zaměřené na prevenci kardiovaskulárních onemocnění a edukace, jak se zachovat, pokud se lidé s infarktem či mrtvicí setkají u sebe nebo u někoho ve svém okolí. Málokdo totiž ví, jak se o svoje srdce a cévy správně starat,” prozradila iniciátorka projektu Kateřina Vacková z organizace Loono.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Kromě výstavy jsou v plánu i edukační workshopy ve firmách a školách či veřejné diskuze zaměřené na prevenci kardiovaskulárních onemocnění a první pomoc.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám