Hlavní obsah

O cenu Czech Grand Design letos soutěží křeslo ve tvaru chipsu i dřevěné hodiny

Novinky, tnk

Třináctý ročník udílení cen Czech Grand Design zná své finalisty. Celkem dvacet čtyři designérů má šanci získat ocenění za nejlepší produkty uplynulého roku. Designérem roku se klasicky stane jen jeden z nich. Ten letos dostane hodně originální cenu - brýle, které ho mají symbolicky ochránit před zářením nově získané slávy.

Foto: Archiv soutěže Czech Grand Design

Společnost TON soutěží s křeslem Chips Chair (od Lucie Koldové) a kolekcí Santiago 02 (od René Šulce).

Článek

Letos bylo na cenu nominováno bezmála devadesát firem, výrobců, designérů, návrhářů a fotografů. Nejprestižnější ocenění Designér roku může získat jen jeden z nich, případně jen jedno designérské studio.

O titul se letos utká i trojice mladých autorů Eduard Herrmann, Matěj Coufal a David Karásek, designérka Lucie Koldová či Karel Matějka, který je ve finále poprvé.

Foto: Archiv soutěže Czch Grand Design

Nábytek Pixel pro mmcité od designérského studia Herrmann & Coufal a Davida Karáska, který lze skládat do požadovaných tvarů podle příležitostí.

O nejlepších počinech rozhodne odborná komise z Akademie designu ČR. Vítězem se má stát návrh, který je unikátní a ukazuje cestu, kterou by se český design mohl v dohledné době ubírat.

Foto: Archiv soutěže Czech Grand Design

Designérka Lucie Koldová má nominaci za křeslo Chips chair (Ton), svítidla Jack O`Lantern (Brokis) a objekt Blossom.

„Obecně se letos nominacemi nesla témata, která budou pro budoucnost světa velmi důležitá a ke kterým může design významně přispět, jako je ekologie, sociální témata nebo udržitelný vývoj,“ uvedla členka přípravného výboru soutěže Jana Zielinski.

Foto: Archiv soutěže Czech Grand Design

Nominaci má i Karel Matějka za lampu ONE Zero.

V kategorii Výrobce roku se sešla ověřená trojice výrobců nábytku a svítidel Javorina, Bomma a TON.

Jde o známé firmy, které se často prezentují na designových veletrzích a jejichž výrobky pravidelně vyhrávají tuzemské designové soutěže.

Foto: Archiv soutěže Czech Grand Design

Firma Bomma může získat ocenění za svítidla Orbital (od studia deForm) nebo za svítidla Umbra a Dark & Bright star (od tvůrců z Dechem).

Novinkou letošního ročníku je uvedení diskuze na téma Budoucnost designu, která se zaměřila na otázku směřování designu a role designéra v moderním světě. Ta se podle organizátorů stává stále zásadnější.

Foto: Archiv soutěže Czech Grand Design

Javorina soutěží s kolekcí roku 2018 (design: Vrtiška Žák) a psacím stolem Desk (od Leo Čellára).

Vítěz bude odhalen na slavnostním předávání cen v pražském Stavovském divadle 20. března 2019.

Trofej vytvořila dřívější Designérka roku Nastassia Aleinikava. Jde o brýle, které mají symbolicky sloužit jako ochrana proti opojnému záření slávy. Pro absolutního vítěze také navrhla speciální řád.

Může se vám hodit na Seznamu:

Další finalisté nominovaní na ceny Czech Grand Design

Módní designér roku

Tereza Rosalie Kladošová - kolekce Merino Recycle

Adam Kost - kolekce SS19, kolekce Sensitivity reset

Liběna Rochová a Musa - módní umělecká performance Doteky (Debra)

Designér šperku roku

Nastassia Aleinikava - kolekce šperků Komety, kolekce brýlí IOKO & NA eyewear

Karla Olšáková - kolekce Into the Pink

Janja Prokić - kolekce HOMA ∇, koruny pro královnu

Grafický designér roku

Vítek Škop, Adam Uchytil, Jan Drozda a Mikuláš Křen - koncept a podoba výstavy, mobilní aplikace, webu a katalogu pro projekt Czech Innovation Expo

Robert V. Novák a Zuzana Burgrová - podoba Galerie výtvarného umění v Ostravě

Veronika Rút Nováková - návrh řešení a vizuální identita Manuálu dobré praxe reklamy a označování provozoven v městské části Brno-střed (pro Statutární město Brno)

Fotograf roku

Michaela Karásek Čejková - koláže v kuchařce 4x7 (Kristina Netíková, Bistro No. 19), koláže k albu Never Sol: Chamaleo, koláže ze série Bohatství české kuchyně (Soffa), fotografie kolekce Homa (Janja Prokić)

Daniela a Linda Dostálkovy - autorská kniha Hysteric Glamour (InOtherWords), editorialy Cirkulace a Lipstick Shape Personality (Vogue CS)

Hana Knížová - fotografie Nadotek (Proč ne?!), kampaň Pigmentarium Perfume a Kids (pro Stella McCartney) a fotografie ZŠ a ZUŠ Líbeznice pro projekt Projektil33

Ilustrátor roku

Jindřich Janíček - ilustrace pro komiks 75 stupňů Fahrenheita (magazín B), ilustrace pro Hospodářské noviny, ilustrace pro knihu Ilustrovaná Ústava České republiky (Take Take Take)

Marek Pokorný - ilustrace pro komiks Svatá Barbora (Marek Šindelka, Vojtěch Mašek, Lipnik)

Chrudoš Valoušek - linorytové ilustrace ke knize Panáček, pecka, švestka, poleno a zase panáček (Vojtěch Mašek, Baobab)

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám