Hlavní obsah

Novým trendem bydlení se stává ložnice propojená s koupelnou

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mít koupelnu spojenou s ložnicí je běžné v hotelových pokojích, ne ve standardním bydlení. To se ale mění, je to proud, který teď má zelenou a je velmi praktický. Z odlehlé místnosti koupelny se totiž stává pohledový prvek, který je součástí interiéru ložnice.

Foto: Mooden

V koupelně trávíme čím dál více času, neslouží jen k rychlé hygieně. Když není dostatečně velká, vana prostě putuje do ložnice.

Článek

Role koupelny se dostává do popředí, rozhodně to není Popelka, co stojí v koutě. Není ji třeba v interiéru skrývat, naopak se propojuje s místností na spaní či pokojem pro hosty.

Otevřené prostory

Změny probíhají i v rámci rekonstrukce starší zástavby. Mnozí chtějí mít instalovanou vanu přímo v ložnici nebo alespoň oddělit koupelnu s ložnicí jen skleněnými dveřmi a vidět bez omezení do druhého prostoru.

V případě probourání stěny do stávající koupelny se prostor nechává zcela otevřený. Nebo je koupelna jen částečně prosklená. Někdy se dokonce sanita zakomponuje samostatně přímo do ložnice. A nejde jen o solitérní vanu, ale třeba i o toaletní koutek s umyvadlem.

Koupelna tak už není schovaná za dveřmi, často bez přirozeného denního světla, je zcela otevřenou místností. Z vany, která stojí v prostoru jako solitér, je výhled skrze prosklené stěnové díly přímo do zahrady.

Foto: Laufen

Dostatek denního světla a výhled do zahrady je hlavním důvodem otevřeného prostoru, v němž je umístěna vana.

Foto: Mooden

Relaxační část koupelny bývá volně propojena s hostinským pokojem nebo ložnicí. Bonusem je vstup na zahradu.

Tento nový směr je určitě reakcí na to, že nám všem chybí v koupelně ve velkých dávkách denní světlo.

Uvidíme, na propojení kuchyně a obývacího pokoje už jsme zvyklí, třeba i spojenectví ložnice s koupelnou budeme brzy vnímat jako běžné.

Zařizovací předměty

Možnost propojení vybízí k experimentu v sanitárním vybavení. Za originální se považuje dopřát si velkou vanu na nožkách a umístit ji do prostoru.

Ostatní sanita může být prostorově úspornější, ale vždy se klade velký důraz na její vzhled!

Foto: Laufen

V případě otevřené koupelny, která není schovaná za dveřmi, je nutné myslet na design sanitárních výrobků.

Foto: Getberg

Solitérní vana v prostoru se postupně stává běžnou součástí interiéru.

Úžasným novodobým materiálem je SaphirKeramik, s nímž se dá doslova kouzlit. Jeho přednosti ocenil i německý designér Konstantin Grcic, který jako první dostal tento materiál do rukou pro tvorbu koupelnových designových produktů.

Hitem jsou umyvadla na desce

Tipy a trendy

A tak se zrodila první, tzv. jiná umyvadla. Mají velmi tenkou hranu, která jim dodává čistou a ladnou linii, nabízejí velkou škálu rozměrů a také možnost keramiku vizuálně i funkčně obohatit reliéfy různorodých typů a tvarů.

V kolekci VAL tak můžeme vybírat nejmenší dostupné umyvadlo široké pouhých 34 cm, stejně jako velkolepé umyvadlo o šířce 120 cm. Keramiku lze dokonce řezat a uzpůsobit dokonale danému prostoru.

Anketa

Máte vanu v koupelně, nebo v ložnici?
V koupelně
86,1 %
V ložnici
3,7 %
Tam i tam
4,8 %
Jinde
5,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 10097 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám