Hlavní obsah

Nový dům v horském městečku je jako dílo chytré horákyně

Novinky, Jana Nesvadbová

Navrhovat domy v alpských střediscích není pro architekty právě nejjednodušší úkol. Zadání totiž mnohdy připomínají úkol pro chytrou horákyni, neboť tato městečka mívají velice přísná pravidla určující, jak nové stavby mohou vypadat. Když se v obci Castelrotto (Kastelruth) v italském Bolzanu rozhodovalo o nové podobě místního hotelu, zvítězil proto možná překvapivě návrh, který sice ctí původní vzhled místní rustikální zástavby, ale na straně druhé je nebývale moderní a otevřený.

Foto: Oskar Dariz, Martin Schgaguler

Dům na první pohled upoutá prosklenou čelní fasádou. Tvar jeho střech připomíná štíty okolních hor.

Článek

Speciálně v Castelrotto jsou pravidla pro místní zástavbu obzvláště přísná, neboť městečko stojí v Dolomitech, na území, jež je součástí světového dědictví UNESCO.

Veřejnou soutěž na návrh nového vzhledu pro hotel Schgaguler vyhrál ateliér Peter Pichler Architecture v roce 2015. V letošním roce byla jeho kompletní rekonstrukce dokončena a návštěvníci se nestačí divit.

Foto: Oskar Dariz, Martin Schgaguler

Zadní fasádu tvoří mřížka z balkonů.

Foto: Oskar Dariz, Martin Schgaguler

Městečko je součástí světového dědictví UNESCO, a proto si musí hlídat, jak budou nově stavěné domy i rekonstrukce vypadat.

Stavba si na první pohled zachovala charakter trojice budov těsně přimknutých jedna k druhé. Nejsou ovšem postavené ze dřeva, jak bývá v horách zvykem, ale z betonu.

Také čelní fasáda je ve všech směrech řešena velice moderně. Architekti ji ponechali celou otevřenou, čímž stavbu nejenom vizuálně odlehčili, ale zároveň hned navozují v divákovi vědomí, že hotel se zaměřuje na zdravý a odpočinkový styl well-being. Kromě toho se jeho obyvatelům naskýtá téměř z každého místa velkolepý výhled na okolní hory.

Foto: Oskar Dariz, Martin Schgaguler

Společenské prostory hotelu jsou v přízemí, odkud je možné vycházet rovnou na velkou terasu.

Foto: Oskar Dariz, Martin Schgaguler

Architekti využili při návrhu hotelu i místní materiály, například kaštanové dřevo, místní textil i kámen.

Každá z fasád vypadá trochu jinak, podle toho, kam směřuje. Do hlavní ulice, na severovýchod, je nejvíce otevřená a má téměř skulpturální charakter. Právě sem je také umístěno nejvíce chodeb a veřejných prostor v interiéru stavby.

Naopak na jihozápad hledí hotel mřížkou svých balkonů, které dodávají fasádě hloubku zaručující přirozené stínění v letních dnech.

Foto: Oskar Dariz, Martin Schgaguler

I chodby hotelu jsou plně prosklené.

Ač by se na první pohled mohla někomu šedobílá barva domu zdát poněkud křiklavá, ve skutečnosti odpovídá přesně barvě okolních dolomitových skal.

Foto: Oskar Dariz, Martin Schgaguler

Každý z pokojů má nádehrný výhled do okolních hor.

Zatímco exteriér stavby svým tvarem navazuje na místní tradiční architekturu, interiér je již zařízen v ryze moderním, jednoduchém až funkcionalistickém duchu.

Architekti provázali dům i z hlediska materiálů, využili například na jeho zařízení místní kaštanové dřevo, ale i kámen a také textilie.

Foto: Oskar Dariz, Martin Schgaguler

Pokoje jsou doplněné otevřenými koupelnami s velkými solitérními vanami.

Foto: Oskar Dariz, Martin Schgaguler

Soukromí v pokojích s okny od země ke stropu pak zajišťují dlouhé závěsy až na zem.

Vnitřní uspořádání hotelu není nijak překvapivé. Hosté naleznou společenské prostory, jako lobby, bar a restauraci v přízemí, kde jsou propojené s terasou, slibované wellness, spa a beauty zabírá podzemní podlaží.

Horní patra si samozřejmě užívají hosté, aby měli ze svých pokojů, ale i z chodeb co nejhezčí pohled na okolní krajinu. Součástí pokojů jsou otevřené koupelny se samostatně stojícími vanami, aby si člověk mohl co nejlépe vychutnat odpočinek po náročné túře nebo celém dni stráveném na lyžích.

Foto: Archiv architektů

Původní podoba hotelu

Může se vám hodit na službě Firmy.cz:

Hledáme nejhezčí rodinné vánoční stromečky

Ozdobený stromeček je možné o Vánocích nalézt snad v každé české rodině. Když se na Štědrý večer rozzáří, rozlije se po celé domácnosti tajemná atmosféra, na niž se těší nejenom děti, ale i dospělí.

Jak vypadá ten váš? Je designově dovedený k dokonalosti? Anebo na něj věšíte tradičně památeční ozdoby po babičce? Zdobíte stromeček v pokoji, anebo jej máte venku, na zahradě? 

Na adresu bydleni@novinky.cz nám do 20.12.2018 pošlete fotografii (orientovanou na šířku) s vaším vánočním stromečkem a připojte pár zajímavých informací o něm. Přehlídku těch nejhezčích vám přineseme v článku o Vánocích v rubrice Bydlení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám