Hlavní obsah

Nový dubajský mrakodrap připomíná keramickou vázu

Novinky, Jana Nesvadbová

Výškové budovy úchvatných tvarů rostou v Dubaji jako houby po dešti. V současnosti, přímo naproti tamnímu nejvyššímu mrakodrapu Burdž Chalífa, vyrůstá nová stavba s názvem wasl Tower, jejíž zajímavostí bude nejenom velmi čistý design a tvar připomínající vázu, ale také keramická fasáda.

BEZ KOMENTÁŘE: wasl TowerVideo: Methanoia

 
Článek

Autory nejnovější stavby jsou architekti z nizozemského ateliéru UNStudio, který se specializuje na návrhy výškových objektů po celém světě. Tentokrátb Nizozemci spojili své síly s německými inženýry ze společnosti Werner Sobek, kteří si vzali na starost technologii a udržitelnost nové budovy.

Tři sta metrů vysoká věž začíná růst na jedné z hlavních tříd Dubaje. Hotova by měla být v roce 2020. Jejím provozovatelem bude společnost Mandarin Oriental.

Foto: Methanoia

Mrakodrap roste na jedné z dubajských tříd.

Jako mnoho podobných staveb, i tento mrakodrap bude vícefunkční. Zatímco horní podlaží jsou vyhrazena pro apartmá trvale žijících nájemníků, střední část věže bude sloužit jako hotel. Obě části od sebe oddělí trojice podlaží navržených jako veřejně přístupná zóna. Spodní patra mrakodrapu zaplní kanceláře.

Foto: Methanoia

Elegantní věž roste naproti slavné Burdž Chalífa.

V mrakodrapu bude dohromady 17 výtahů, z toho pět zůstane vyčleněno pro servisní účely. Trojice vysokorychlostních výtahů spojuje pouze veřejně přístupná podlaží. Do společné šachty je uloženo celkem osm výtahů obsluhujících spodní část věže. Čtyři jsou vyhrazeny pro kanceláře, další čtveřice vede k hotelovým pokojům.

Foto: Plompmozes

Nově budovaná věž wasl Tower bude patřit k nejvyšším stavbá světa s keramickou fasádou.

Zajímavé je rozvržení přízemí, kde jsou příchozí už od počátku navigováni tak, aby zamířili přímo ke „svému” výtahu a dostali se tak přímou cestou na „své” podlaží. Například skupina výtahů pro stálé obyvatele věže je přístupna z podzemního parkoviště, takže tito lidé zůstávají zcela ušetřeni charakteristického ruchu spojeného s provozem kanceláří a hotelu.

Zvláštností je umístění hlavního hotelového podlaží. Nachází se ve výšce 150 metrů. Většina hotelu je tedy ve skutečnosti pod ním.

Foto: UNStudio

Detail stínících prvků keramické fasády

Hezkým nápadem je umístění velkého plaveckého bazénu na střechu budovy parkoviště. Ta je přístupná po lávce z hlavní věže, z podlaží, které je přístupné veřejnosti a kde bude spa a lobby. Další bazény jsou na vršku mrakodrapu.

Jak je u staveb navržených architekty pracujícími pod vedením Bena van Berkela zvykem, i v nově vznikající budově si návštěvníci užijí především čistých linií, harmonické kombinace materiálů, a především spousty přirozeného denního světla ve všech místnostech a chodbách. Jen zdánlivou samozřejmostí je pak ohled architektů i na budoucí akustiku vnitřních prostor budovy. Ta by měla být na vysoké úrovni.

Foto: UNStudio

Rozdělení funkcí podlaží věže: žlutá - veřejné zóny, béžová - rezidenční podlaží, oranžová - hotelové pokoje, modrá - kanceláře, šedá - technika a údržba.

Architekti vysvětlují, že mrakodrap navrhli zhruba v tom stylu, jako kdyby vytvářeli horizontálně orientovanou zástavbu. Jediné, co s ní potom udělali, bylo, že ji otočili vertikálně. Styl uspořádání proto popisují jako vertikální bulvár.

Vánoční přehlídka betlémů na Novinkách

Máte také doma svůj rodinný betlém? Rádi byste se s ním pochlubili? Pošlete nám jeho snímek a třeba i připište příběh, který se k němu váže! Na Štěpána připravujeme článek, v němž ty nejhezčí betlémy rádi představíme. Bude tam i ten váš?

Napište nám do redakce na adresu: bydleni@novinky.cz.

Jeho myšlenku podporuje i vzhled fasády z keramických panelů (budova patří k jedné z nejvyšších na světě s keramickou fasádou), kterou zdobí sklady táhnoucí se po celé jeho výšce, od země až k nekonečným bazénům na vršku. Zároveň pak tyto sklady výšku budovy opticky prodlužují.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám